Nepalli dağcı 27. kez Everest'e tırmanarak zirve rekorunu egale etti

Nepalli dağ rehberi (şerpa) Kami Rita, dünyanın en yüksek zirvesi Everest Dağı'na 27'nci kez çıkarak meslektaşı Pasang Dawa'ya ait rekoru yineledi.

Nepalli dağcı 27. kez Everest'e tırmanarak zirve rekorunu egale etti
Nepalli dağcı 27. kez Everest'e tırmanarak zirve rekorunu egale etti
GİRİŞ 18.05.2023 00:57 GÜNCELLEME 18.05.2023 00:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Nepal'in başkenti Katmandu'da faaliyet gösteren tırmanış şirketlerinden Seven Summit Treks'in Mingma adlı yetkilisi, 53 yaşındaki Rita'nın Everest'in 8 bin 848 metre yüksekliğindeki zirvesine ulaştığını açıkladı.

Dağ rehberi Mingma, Everest'in zirvesine 27. kez çıkan dağ rehberi Rita'nın, daha önce aynı sayıda başarılı tırmanış yapmış olan Dawa'ya ait rekora ulaştığını söyledi.

Mingma, Rita'nın sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

90'lı yıllardan bu yana Everest'e tırmanan Rita, daha önce de farklı dağların zirvelerine tırmanmıştı.

2022'de zirveye 26'ncı kez ulaşarak kendisine ait rekoru bir kez daha kıran Rita'nın babasının ülkenin ilk şerpalarından olduğu öğrenildi.

Nepalli şerpa Pasang Dawa, 14 Mayıs'ta dünyanın en yüksek zirvesi Everest Dağı'na 26'ncı kez çıkarak meslektaşı Rita'nın rekorunu egale etmişti.

8 bin 848 metre ile dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest'te bu yıl bahar tırmanışları, nisanda zirve güzergahında rota hazırlıkları yapan üç Nepalli dağ rehberinin derin bir buz çatlağına düşmesi, arama kurtarma ekiplerinin dağcılara ulaşamaması nedeniyle gecikmeyle başlamıştı.

Everest Zirvesi'ne ilk kez 1953 yılında Yeni Zelandalı dağcı Edmund Hillary ile Nepalli dağ rehberi Tenzing Norgay çıkmıştı.

Nepal hükümeti, ilk çıkışın 70. yıl dönümünün kutlanacağı bu yıl 470 dağcıya zirve tırmanışı için izin verdi.

Dağcılara zorlu zirve yolculuğunda Nepalli dağ rehberleri eşlik ediyor.

Nepal ile Tibet arasında yaşayan Himalaya yerlilerine "şerpa" adı veriliyor. Yaşadıkları dağlık coğrafyayı iyi tanıyan ve zorlu koşullara aşina olan şerpaların bölgeye gelen yabancı dağcılara rehberlik yapmaları nedeniyle sözcük Batı dillerinde "rehber" anlamında kullanılıyor.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Cafer 11 ay önce Şikayet Et
    2 kez cikmişligim var tepesi çok soğuk.araba iki kez hararet yaptı. Kayserinin incisi Erciyes de nepalli arkadaş çok gidip gelmiş.palandöken var toroslar var.neden herdefasinda Erciyes dağına çıkma gereksinimi duymuş anlamadim
    Cevapla
  • Kas 11 ay önce Şikayet Et
    Aramızdan çok erken ayrıldı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelere kritik soru! Bu vaatleri ne zaman vereceksiniz?
İmamoğlu her şeyi paylaştı bir tek Eda'yı paylaşmadı