Yurt dışı rekora gidiyor: Ülke ülke son durum!

Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turu için yurt dışına kayıtlı seçmenlerin oy kullanma işlemi devam ediyor.

Yurt dışı rekora gidiyor: Ülke ülke son durum!
Yurt dışı rekora gidiyor: Ülke ülke son durum!
GİRİŞ 22.05.2023 01:09 GÜNCELLEME 22.05.2023 01:10
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Seçmenler, Estonya'nın başkenti Tallinn'de yerel saatle 08.00'den itibaren oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi 22.00'ye kadar sürecek. Estonya'da oy verme işlemi bir gün olarak belirlendi ve bugün sona erecek.

Türkiye'nin Tallinn Büyükelçisi Başak Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oy verme işlemlerine ilk andan itibaren yoğun katılım olduğunu belirterek, "İşlemler ilk tura göre daha hızlı ilerliyor. Oy verme işlemi ilk turda ortalama 2,5 dakika sürerken kabinde kalma süresi şu anda 1 dakikanın altında." ifadesini kullandı.

14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde Estonya'da kayıtlı 776 seçmenden 664'ü oy kullanmış ve katılım oranı yüzde 85,57 olarak kayıtlara geçmişti.

Kosova

Kosova'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için sandık başına gitti. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği ile Prizren Başkonsolosluğunda kurulan sandıklarda yerel saatle 08.00'de oylarını kullanmaya başladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, ülke genelinde 2 bin 192 seçmen bulunurken, seçimin ilk turunda yüzde 48,54 katılım sağlanmıştı.

Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği ve Prizren Başkonsolosluğunda kurulan sandıklarda vatandaşlar, yerel saatle 22.00'ye kadar oylarını kullanabilecek.

YURT DIŞI OYLAR, YÜKSEK GÜVENLİK ALTINDA TÜRKİYE'YE ULAŞTIRILACAK

Yurt dışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oy pusulaları, YSK'nin belirlediği yöntemlerle yüksek güvenlik altında, diplomatik kuryelerle Türkiye'ye ulaştırılacak.

Bu oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Ankara ATO Congresium Fuar Merkezi'ndeki güvenlikli alanda muhafaza edilecek.

Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının nezaretinde yapılacak.

Portekiz

Portekiz'deki Türk vatandaşları, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için sandık başına gitti.

Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliğinde kurulan sandıklarda tek gün yapılacak oy kullanma işlemine yerel saatle 08.00'de başlandı. TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportlarını ibraz ederek oy kullanabilen vatandaşlar, Lizbon Büyükelçiliği binası önünde sıraya girdi.

Yerel saatle 22.00'de sona erecek oy kullanma işleminin ardından diplomatik torbalara konulacak oy pusulaları diplomatik kurye ile yarın Türkiye'ye gönderilecek. Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, Portekiz'de kayıtlı 1484 Türk seçmen bulunurken, ilk turda oy kullananların sayısı 859 olmuştu.

Sırbistan

Batı Balkan ülkesi Sırbistan'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için sandık başına gitti.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği ve Novi Pazar Başkonsolosluğunda yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işlemlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Sırbistan'da oy verme işlemi yerel saatle 22.00'de sona erecek. Seçimin ilk turunda Sırbistan'daki kayıtlı seçmenden yüzde 50'si oyunu kullanmıştı.

Fas

Fas’ta yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci turu için sandık başına gitti.

Türk seçmenler, Türkiye’nin Rabat Büyükelçiliği’nde kurulan sandıkta yerel saatle 08.00 itibarıyla oy vermeye başladı. Seçmenler saat 22.00’ye kadar oy kullanabilecek.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı yaklaşık 700 seçmen için kurulan sandıkta oy verme işlemi, bu akşam saat 22.00 itibarıyla sona erecek.

Brezilya

Güney Amerika ülkesi Brezilya'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için sandık başına gitti.

Türkiye'nin Brezilya Büyükelçiliği ile Sao Paulo Başkonsolosluğunda kurulan sandıklarda oy verme işlemleri başladı. Brezilya'da yaşayan ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, yerel saatle 08.00-22.00 arasında oylarını kullanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, ülkede toplam 581 seçmen bulunuyor. Türkiye'nin Brezilya Büyükelçiliği ile Sao Paulo Başkonsolosluğunun Twitter hesaplarından, oy kullanma işlemine ilişkin adres ve detaylar paylaşıldı.

İtalya

İtalya'da, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin 2. turu için oy vermek isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu. Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğunda kurulan sandıklarda yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşları için oy verme işlemi sürüyor.

Hafta sonu olması sebebiyle vatandaşlar sandıklara akın ederek, seçime büyük ilgi gösterdi. Özellikle daha fazla kayıtlı seçmenin bulunduğu Milano Başkonsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluştu. Kurulan 4 sandıkta oy verme işleminin gerçekleştirildiği Başkonsolosluk önündeki sıranın arka sokaklara kadar ilerlediği görüldü.

Ülkenin kuzeyindeki Venedik, Modena, Como, Lecco, Imperia gibi çevre kentlerde yaşayan vatandaşların da oy vermek için gerek kendi araçlarıyla gerekse otobüslerle Milano'ya gelerek oy kullandığı öğrenildi. Roma Büyükelçiliğinde de kurulan tek sandıkta oy verme işlemi devam ederken, büyükelçilik önünde oy vermek isteyen Türk seçmenler uzun kuyruk oluşturdu.

İtalya'nın güney bölgelerinden, Sicilya ve Sardinya adalarından, Napoli ve Floransa gibi kentlerde yaşayan pek çok vatandaş oy vermek için Roma Büyükelçiliğine geldi. İtalya'da, Türkiye'deki Cumhurbaşkanı Seçimi'nin 2. turu için oy kullanma işlemi 22 Mayıs'ta yerel saatle 22.00'de (TSİ 23.00) sona erecek.

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ilk turunda İtalya'da kayıtlı toplam 20 bin 148 seçmenden 10 bin 121'i, Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğunda oy kullanmıştı.

Slovakya

Slovakya’da seçmenler, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için sandık başına gitti.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, Türkiye’nin Bratislava Büyükelçiliğinde kurulan sandıklarda bugün Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oylarını kullanabilecek.

Türkiye’nin Bratislava Büyükelçisi Yunus Demirer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci tur oylaması kapsamında Büyükelçilikte oy verme işlemlerinin başladığını bildirdi.

Demirer, "Birinci turda olduğu gibi bu oylamaya da vatandaşlarımız yoğun ilgi göstermektedir. Oy verme işlemlerinde herhangi bir aksaklık ve sorun yaşanmamaktadır. Büyükelçiliğimizde tek gün olarak belirlenen oy verme işlemleri akşam saat 22.00’de sona erecektir." dedi.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Slovakya’da ilk defa sandık kurulmuştu.

Tunus

Tunus'taki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri başta olmak üzere bir grup Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için Cezayir'de sandık başına gitti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu Ajansı, Maarif Okulları, Türkiye'nin Tunus Büyükelçiliği çalışanları ve Tunus'taki diğer Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri aileleriyle birlikte Cezayir'e geldi.

Vatandaşlar, seçmen sayısı yeterli olmadığı için Tunus'taki Türk Büyükelçiliği'nde sandık kurulmaması nedeniyle Cezayir'deki Türk Büyükelçiliği'nde oy kullanmak üzere yaklaşık 20 saatlik bir yolculuk yapmak zorunda kaldı.

Özel bir otobüsle gelen seçmenler, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği'nde kurulan sandıklarda oy kullandı.

Seçmenler daha sonra Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş tarafından Büyükelçilikte ağırlandı, ardından Tunus'a dönmek üzere ülkeden ayrıldı.

Büyükelçi Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün Tunus'tan yoğun katılımlı bir kafilemiz de oy kullanmaya geldi Cezayir'deki seçimlere. Bildiğiniz gibi bugün ve yarın Cezayir'de oy kullanma işlemleri devam ediyor, sabah 8.00 akşam 22.00 arası." dedi.

Yurt dışında kayıtlı tüm vatandaşların sandık kurulan Türkiye büyükelçiliklerinde oy kullanabileceğine işaret eden Göktaş, "Cezayir'de de keza Tunus'tan gelen 26 kişilik bir kafilemiz 20 saatlik uzun bir yolculuk sonrası büyükelçiliğimizde oy kullandı." ifadesini kullandı.

Göktaş, seçimin ilk turunda da Tunus'tan gelen Türk vatandaşlarının olduğunu belirterek, "Bu sefer de daha kalabalık bir grup halinde geldiklerini öğrendiğimiz vatandaşlarımıza biz de ufak bir ikramda bulunduk." diye konuştu.

Türk vatandaşlarının oy kullanımının çok önemli olduğunu vurgulayan Göktaş, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği'nde de oy kullanma işlemi için tüm imkanların seferber edildiğini söyledi.

Türkiye'nin Tunus Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğine bağlı çalışan Türkçe öğretmeni Kenan Aksoy da 5 yıldan beri Tunus'ta yaşadığını ifade ederek, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için Cezayir'e geldik. Daha önceden de birinci tur için birkaç arkadaşımızla gelmiştik." dedi.

Aksoy, seçimin ikinci tura kalmasıyla birlikte bu kez Tunus'tan daha büyük bir kafile halinde Cezayir'e geldiklerine dikkati çekerek, "Aslında niyetimiz Libya'ya gitmekti, daha yakın olduğu için fakat oraya gidemedik, rotamızı tekrar Cezayir'e çevirdik.' ifadesini kullandı.

Tunus'tan 20 saatlik bir yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını söyleyen Aksoy, bunun bir vatandaşlık görevi olduğunu dile getirdi. Aksoy, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği'nde güzel karşılandıklarını belirterek teşekkür etti.

Tunus'taki Maarif Okulu'nda Türkçe öğretmenliği yapan Özge Olcay ise Tunus'ta sandık kurulmadığına işaret ederek, "Cezayir bize daha uygun geldi. O yüzden biz de oy kullanmak için Cezayir'e geldik. Buradaki büyükelçimiz de bizi çok iyi karşıladı. Herkese çok teşekkür ediyoruz. Yardımları için de hem Tunus hem de Cezayir büyükelçimize teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği'nde kurulan sandıklarda dün sabah itibarıyla oy kullanma işlemi başlamıştı. Oy verme süreci bugün yerel saatle 22.00'de sona erecek.

Nijerya

Nijerya'da kayıtlı seçmenler, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oy kullanmaya devam ediyor. Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliğinde dün başlayan oy verme işlemi, bugün yerel saatle 22.00'ye kadar devam edecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, Nijerya'da 584 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Büyükelçilikte oyunu kullanan ve 2007'den beri Nijerya'da yaşayan Recep Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşlık görevini yerine getirmek için 225 kilometre yol katederek, Abuja'da oy kullanmaya geldiğini belirtti.

Nijerya'da bu seçimde ilk defa sandık kurulmasının heyecanını yaşadığını dile getiren Akbaş, Nijerya'da sandık kurulmadığı dönemlerde sırf oy kullanmak için Türkiye'ye gittiğini söyledi.

Akbaş, "Vatandaşlık görevimizi yerine getirdik. Kullandığımız oylar, inşallah vatana, millete, bayrağımıza, toprağımıza hayırlı uğurlu olsun. İnşallah güzel şeyler olur. Gönül ister memleketim güzel olsun, insanlar hür yaşasın, insanlar refah içinde yaşasın. Herkes ister bunu benim dileğim de bu." dedi.

Nijerya'da oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oylar, YSK'nin belirlediği yöntemlerle yüksek güvenlik altında diplomatik kuryelerle Türkiye'ye nakledilecek.

İran

İran'daki Türk vatandaşları, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oy kullanmaya devam ediyor.

Seçmenler, oy verme işleminin son gününde, Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği ile Tebriz ve Meşhed başkonsolosluklarında kurulan sandıklarda oylarını kullanıyor.

İran’da 20 Mayıs Cumartesi günü başlayan oy verme işlemi, bugün yerel saatle 22.00’de sona erecek. Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, İran'da 1592 kayıtlı Türk seçmen bulunuyor. Oy pusulaları, diplomatik kurye vasıtasıyla, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği koşullar çerçevesinde Türkiye'ye taşınarak YSK'ye teslim edilecek.

Yurt dışında kullanılan oylar, Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla birlikte açılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının nezaretinde yapılacak.

Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için İran'daki Türk vatandaşları, 5-7 Mayıs tarihlerinde oylarını kullanmıştı. YSK verilerine göre, İran'da 1592 kayıtlı Türk seçmen bulunuyor. İlk tur seçimlerde İran genelindeki sandıklarda 444 seçmen oy kullanmıştı.

Avusturya

Avusturya’da, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oy verme sürecinin ikinci gününde seçmenlerin sandığa olan yoğun ilgisi devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğunda dün başlayan oy verme süreci, hafta sonunun da etkisiyle yoğun bir katılımla sürüyor.

Vatandaşların Viyana’ya yakın bölgelerden otobüslerle gelerek oylarını kullanması, ilk turda olduğu gibi ikinci turda da yurt dışında sandığa olan ilginin yüksekliğine işaret ediyor.

Avusturya’da yurt dışı seçmen kütüğünde yer alan vatandaşlar, Viyana, Salzburg ve Bregenz başkonsolosluklarında yerel saatle 08.00-22.00 arası 24 Mayıs’a kadar oy kullanabilecek. Ülkede ayrıca Linz, Graz ve Innsbruck kentlerinde dün başlayan oy kullanma işlemi bugün yerel saatle 21.00’e kadar devam edecek.

"İLK GÜNDE 23 BİN 443 SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİTTİ"

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Katılımın daha ilk gün 23 bin 443 olması çok sevindirici bir gelişme. Sandık kurduğumuz 6 kentte de vatandaşlarımız uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlık görevlerini yerine getiren seçmenlerimiz ile gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Ceyhun, sandıklarda tüm sandık kurulları, görevlileri ve müşahitlerin seçimin huzurlu bir ortamda geçmesi için birlikte çatıştıklarını kaydederek "Bu konuda özellikle bu ortama büyük katkı sunan Avusturya’daki siyasi parti temsilciliklerinin başkanlarına ve uzun kuyrukların oluştuğu zamanlarda sabırla bekleyen seçmenlere teşekkür ederim. Tüm demokrasilere örnek olacak bir seçime katılım sergilenmekte. Üstelik bugün dahil daha 4 gün var. Avusturya’da seçime katılım rekoru kırılacak gibi görünüyor." dedi.

Her ne kadar yoğunluk olsa da oy kullanma işleminin hızlı gerçekleşmesi nedeniyle bekleme sürelerinin de kısaldığını kaydeden Ceyhun, vatandaşların çok fazla zaman kaybetmeden oylarını verebildiklerini ifade etti. Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde, 111 binin üzerinde seçmenin bulunduğu Avusturya’da 62 bin 349 seçmen sandık başına gitmişti.

İsviçre

İsviçre'deki Türk vatandaşlarının, Türkiye'de 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu dolayısıyla devam eden oylamaya yoğun ilgisi sürüyor.

Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği ile Zürih ve Cenevre başkonsolosluklarında dün kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi devam ediyor.

İsviçre'de yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, oy kullanma işlemine yoğun şekilde katılıyor. Oy kullanmak için kurulan alanların önünde zaman zaman kuyrukların oluştuğu görülüyor. Sandıkların kurulduğu binalar ve çevresinde güvenlik önlemleri alındı.

Seçmenler, 24 Mayıs'a kadar yerel saat ile 08.00 ile 22.00 saatleri arasında oy verebilecek. 14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde, İsviçre'de kayıtlı 105 bin 802 seçmenden 60 bin 95'i oy kullanmıştı.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda oy kullanma işlemi devam ediyor
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, dış hatlar terminalinin geliş ve gidiş katında kurulan sandıkların önünde oy kullanabilmek için sıraya girdi.

Sandıklar önünde yoğunluk meydana gelirken pasaport ve kimliklerini ibraz eden vatandaşlar oylarını kabinlerde kullandı. Sandık görevlileri, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yoğunluk nedeniyle oy kullanılamadığına yönelik sosyal medyada yer alan iddiaların doğru olmadığını belirtti.

Belçika

Belçika'da yaşayan vatandaşlar, başkent Brüksel'in yanı sıra Anvers ve Hasselt kentlerinde kurulan seçim merkezlerinde oy kullanabiliyor. İkinci tur için 20 Mayıs'ta oy kullanma işleminin başlamasıyla başta Brüksel'deki Expo alanında kurulan oy kullanma merkezi olmak üzere Türk vatandaşları sandıklarda uzun kuyruklar oluşturdu.

Hafta sonu olmasının da etkisiyle çok sayıda vatandaş oy kullanmak üzere Belçika'nın birçok yerinden Brüksel, Anvers ve Hasselt'teki seçim merkezlerine gitti. Oylamanın ilk iki gününde vatandaşların büyük ilgisi nedeniyle seçim merkezlerinde yoğunluk oluştu.

Belçika'daki seçmenler oylarını 20-24 Mayıs tarihlerinde yerel saatle 08.00-22.00 arasında kullanabilecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre Belçika'da 153 bin 443 kayıtlı seçmen bulunuyor.

Yurt dışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oylar, YSK'nin belirlediği yöntemlerle yüksek güvenlik altında diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirilecek. Bu oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Ankara ATO Congresium Fuar Merkezi'ndeki güvenli şekilde saklanacak.

Türkiye'de 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer sandıklarla birlikte yurt dışı sandıklar da açılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı nezaretinde yapılacak.

Çin

Çin'deki Türk seçmenler, Pekin Büyükelçiliği ile Şanghay, Guangcou ve Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki başkonsolosluklarda kurulan sandıklarda 20-21 Mayıs tarihlerinde oylarını kullandı.

Oy kullanma işlemlerinin bugün yerel saatle 22.00'de tamamlanmasının ardından sandıklar kapandı. Oy pusulaları, sandık komisyonu ve müşahitler nezaretinde mühürlenerek çuvallara konuldu. Oy pusulaları, yarın diplomatik kurye vasıtasıyla, hava yoluyla Türkiye'ye taşınarak Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslim edilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre Çin'de 4 bin 337 kayıtlı seçmen bulunuyor. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri 24 Mayıs'ta sona erecek, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek. Yurt dışında kullanılan oylar, Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla birlikte açılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının nezaretinde yapılacak.

Özbekistan

Özbekistan'daki seçmenler Türkiye'nin Taşkent Büyükelçiliği ile Semerkant Başkonsolosluğunda kurulan sandıklarda iki gün boyunca oylarını kullandı.

Dün sabah yerel saatle 08.00'da başlayan oy kullanma işlemlerinin bugün yerel saatle 22.00'de tamamlanmasının ardından sandıklar kapandı. Oy pusulaları, sandık komisyonu ve müşahitler nezaretinde mühürlenerek çuvallara konuldu.

Oy pusulaları, diplomatik kurye vasıtasıyla Türk Hava Yollarına ait uçaklarla Türkiye’ye gönderilecek. Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için Taşkent’te 2, Semerkant’ta 1 olmak üzere 3 sandık kuruldu.

Litvanya ve Estonya

Türkiye'nin Vilnius ve Tallinn Büyükelçiliklerinde oy verme işleminin yerel saatle 22.00'de sona ermesiyle sandıklar kapandı.

Türkiye'nin Vilnius Büyükelçisi Barış Tantekin, iki gün boyunca Büyükelçilikte sandık açıldığını belirterek, "Litvanya’da ikamet eden vatandaşlarımızın yanı sıra Letonya'dan gelenler oy kullandılar. THY Avrupa Ligi'nin (EuroLeague) Dörtlü Final (Final Four) organizasyonunun müsabakaları bu sene Litvanya’da Kaunas şehrinde düzenleniyor. Maçları izlemek için Litvanya’ya gelen ve yurt dışı seçmen kaydı bulunan bazı vatandaşlarımız da dün ve bugün Büyükelçiliğimizde oy kullanma imkanına sahip oldular." diye konuştu.

Tantekin, "Seçim işlemleri sorunsuz devam ediyor. Kapalı zarfları ilk turdaki yöntemle diplomatik kuryeyle yarın Türkiye’ye göndereceğiz." dedi. Türkiye'nin Tallinn Büyükelçisi Başak Türkoğlu da oy kullanma işlemlerinin sorunsuz şekilde tamamlandığını söyledi.

Sabah saatlerinde yoğunluk olduğunu belirten Türkoğlu, öğleden sonra ise bekleme olmadan oy kullanma işlemlerinin tamamlandığını ifade etti. Yüksek Seçim Kurulundan edinilen bilgiye göre, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerden yurt dışı temsilcilikler ve gümrüklerde oy kullananların sayısı, ikinci günde saat 19.35 itibarıyla 1 milyon 38 bin oldu.

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri 24 Mayıs'ta sona erecek, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Kuveyt

Kuveyt'te yaşayan Türk vatandaşları, 28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oy verme işlemini tamamladı.

Türkiye'nin Kuveyt Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, seçmenler dün Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için Büyükelçilikte kurulan sandıklarda yerel saatle 08.00'de oy kullanmaya başladı. Bugün sabah da aynı saatte başlayan oy kullanma işlemi 22.00'de sandıkların kapanmasıyla son buldu.

Polonya

Polonya'da, Türkiye'de 28 Mayıs'ta düzenlenecek Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tur oylaması tamamlandı. Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliğinde oy verme işleminin yerel saatle 22.00'de sona ermesiyle sandıklar kapandı.

Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımız seçime yine yoğun ilgi gösterdi. Sorunsuz ve gayet rahat bir ortam içerisinde oylar kullanıldı ve mühürlenen oy pusulaları ülkemize gönderilmek üzere resmi kuryelere teslim edilecek." dedi.

Fırat, siyasi parti temsilcilerinin de kuryelere her aşamada eşlik ettiğini belirtti. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri 24 Mayıs'ta sona erecek, gümrüklerde ise 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 10
  • Ahmet 10 ay önce Şikayet Et
    BUNU istemiyoruz
    Cevapla
  • Ercüment 10 ay önce Şikayet Et
    İster dindar ister laik hangi partiye sempati duyarsak duyalım oy kullanmaya giden herkezle gurur duyuyorum farkliliklarimiz ne olursa olsun biz beraber birlik olunca güzeliz tek isteğim devletden hdppkk meclise yine girdiler askerlerimizi şehit edenlere millet vekili maaşı odemmesin lütfen bu istegimi duyun
    Cevapla
  • Dem 10 ay önce Şikayet Et
    Rekorun sebebi inşallah hdp ve bilimum diğer örg sempatizanları değildir. Bu açığı vatanseverler mutlaka sandığa giderek kapatmalıdır
    Cevapla
  • Gurbetci 10 ay önce Şikayet Et
    Görseniz avrupadaki halkın seferberliğini oturur gururdan ağlar birdahada almancı demessiniz. Oyların çok büyük coğunlugun nereye gittiğini görmekte zor değil. Belki ülkemizde yaşamıyoruz ama orasız olmaz uğruna ölür burdaki insanlar gözünü kirpmadan. Hollandadan sevgilerle
    Cevapla
  • Neco 10 ay önce Şikayet Et
    Allah korusun, önemli bir detay,herkes sandiga
    Cevapla
  • cevdet 10 ay önce Şikayet Et
    SÜRE 27 mayısa uzamalı
    Cevapla
  • Metin 10 ay önce Şikayet Et
    Yurt dışında seçmenimizden Allah razı olsun zor şartlarda ve meşakkat lı oy kullanıyorlar. Seçmenini sandığa TAŞIYAN lider KAZANACAK
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü