Almanya'dan Solingen açıklaması

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, 29 Mayıs 1993'te aşırı sağcılar tarafından kundaklanan evde yaşamını yitiren Genç ailesinin fertlerini andı.

GİRİŞ 29.05.2023 11:29 GÜNCELLEME 29.05.2023 11:40
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Solingen faciasının 30. yıl dönümü dolayısıyla Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bundan 30 yıl önce Solingen'de karanlık bir gündü. Aşırı sağcıların Türkiye kökenli 5 kişiyi öldürmesi bize burada yaşayan herkesi korumamız, suçluları cezalandırmamız ve mağdurlara yardım etmemiz gerektiğini hatırlatıyor" ifadelerini kullandı.

Çeşitlilik içeren topluma saygı duyarak çok şeyin başarılabileceğini belirten Scholz, paylaşımında ayrıca hayatını kaybeden Gürsün İnce, Hatice Genç, Gülüstan Öztürk, Hülya Genç ve Saime Genç’in isimlerinin yer aldığı kundaklanan evin fotoğrafına da yer verdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier de Instagram hesabından Solingen faciasında kundaklanan evin fotoğrafını paylaşarak, "30 yıl önce, dört aşırı sağcı Solingen'de bir Türk ailenin evini ateşe verdi. Alevler içinde Gürsün İnce, Gülüstan Öztürk, Hatice, Saime ve Hülya Genç hayatını kaybetti. Saldırı 1990'ların başında aşırı sağcı dalgasının doruk noktası oldu" ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE'DEN "IRKÇILIK" AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Solingen kentinde 1993'te düzenlenen saldırıdan bu yana Avrupa'da ırkçılığın arttığını bildirdi. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Solingen şehrinde 29 Mayıs 1993'te ırkçı grup tarafından evlerinin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden 5 vatandaşın, alçak saldırının 30. yılında saygı ve rahmetle anıldığı belirtildi.

Solingen saldırısından bu yana 30 yılda yabancı düşmanlığının, ırkçılık ve İslam düşmanlığının Avrupa'da artmaya devam ettiğinin altı çizilen açıklamada, bunun kaygıyla izlendiği bildirildi.

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Solingen kentinde 29 Mayıs 1993'de Genç ailesinin Untere Werner Caddesi'ndeki evleri kundaklanmış, saldırıda Gürsün İnce (28), Hatice Genç (19), Gülüstan Öztürk (12), Hülya Genç (9) ve Saime Genç (5) hayatını kaybetmişti.

Yakalanan failler Markus Gartmann, Felix Köhnen, Christian Reher ve Christian Buchholz, hapis cezalarını çektikten sonra serbest bırakıldı. Kimlikleri gizli tutulan failler, yaşamlarını Almanya'da sürdürüyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • mert 11 ay önce Şikayet Et
    Almanyada evleri kundaklanmış Türkler ayni sillingen olyin in. aynisidir amma malesef alman polisleri olayi örtbast etmislerdir sanki Almanya'da Türkleri hedef alan NSU cinayetlerindedeki gibi!!! dosyalara 115 YIL ulasmama yasagi getirenbir nazi zihniyeti
    Cevapla
  • Kaysi 11 ay önce Şikayet Et
    Maglesef anmayla geri gelmiyorlar ama simdiye kadar dazlaklara karsi somit Adam nerde .
    Cevapla
  • YILDIRIM 11 ay önce Şikayet Et
    CBaşkanımız RTErdoğan 28 Mayıs 2023 zaferi ile, çizgiyi aşan bütün alçakları, hizaya getirdi. Yoksa bu alçaklar açık hakikati bile görüp de hiç zikrederler miydi?
    Cevapla
  • Fakirullah 11 ay önce Şikayet Et
    Samimi değil siyasi olduğu na inanıyorum bu açıklamanın ayıdan post gavurdan dost olmaz
    Cevapla
  • EBUBEKİR BALCI 11 ay önce Şikayet Et
    gavurlar hepsi aynı olup yaşam hakları asla yoktur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Milyarderlerin en fazla bulundu şehirler! İlk 10'da dikkat çeken ayrıntı..
Şimşek talimatı verdi! Erdoğan'ın masasına geliyor: İşte kamuda tasarrufun ayrıntıları