Avrupa Komisyonu'ndan Schengen açıklaması

Avrupa Komisyonu Sözcüsü yaptığı açıklamada Schengen sorununun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını pandemi sonrası uygulanan kısıtlamaların normale döndüğünü söyledi.

GİRİŞ 08.06.2023 12:31 GÜNCELLEME 08.06.2023 12:31
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Uzun bir süredir Schengen vizelerinde yaşanan sorunlar gündemden düşmüyor. Vize başvurusunda bulunmak için çok geç tarihlere randevu bulunabiliyor ya da başvuruların çoğunlukla olumsuz sonuçlandığı iddia ediliyor. Hatta zaman zaman Türkiye'den Schengen başvurularının durdurulduğu iddiaları bile ortaya atılıyor.

Bu iddiaları doğrulayabilmek henüz mümkün değil ancak bir süredir vize başvurularında yoğunluk yaşandığı doğru. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 30 Mayıs günü AB ile yaşanan vize sorununa ilişkin açıklamada bulunmuş, "Son dönemde adeta bir siyasi şantaj olarak kullanılan vize sorununu en kısa sürede hal yoluna koyacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa Komisyonu, Habertürk'ün "Türkiye'ye yönelik Schengen vizeleri durduruldu mu?" sorusunu yanıtladı. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, üye devletlerin Schengen vizeleri bireysel olarak değerlendirdiğini ve çeşitli sebepler nedeniyle gecikmeler yaşandığının altı çizildi.

"TÜRKİYE'YE ÖZGÜ DEĞİL"

Avrupa Komisyonu Sözcüsü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Pandemi, dünya çapında Schengen vizelerin olan talepte ciddi düşüşlere yol açtı. 2021'de 3 milyon başvuru varken, 2019'da 17 milyon başvuru yapılmıştı. Bu sebeple neredeyse tüm konsolosluklar personel kısıtlamaları ve operasyonel kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı. Talep şimdi yeniden artıyor ve bu vize prosedürünü etkiliyor. Ancak şu bilinmeli ki bu Türkiye'ye özgü bir durum değil.

"KONSOLOSLUKLAR KURALLARA UYMALI"

Vize süreçlerinde yaşanan gecikmelerin özellikle tatil döneminde yaşanması talihsiz. Konsolosluklar kurallara uymalı ve kapasitelerini eski haline getirmek için her türlü çabayı göstermeli. Bu konuyu hem salgın döneminde hem de seyahatlerin yeniden başlamasından bu yana Üye Devletlerle kapsamlı bir şekilde tartıştık.

Aynı durum başvuranlar için de geçerli, vize başvurularının kaliteli ve zamanında yapılması çok önemli."

ALMANYA DIŞİŞLERİ: GEÇEN YILA KIYASLA VİZE VERİLME ORANI ARTTI

Geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe'ye açıklama yapan bir Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de geçtiğimiz yıla kıyasla vize verilme oranının arttığını ifade etti. Paylaşılan verilerde, 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türk vatandaşlarına yaklaşık 100 bin Schengen vizesi ve 18 bin ulusal vize verildiği belirtildi.

2022 yılının aynı döneminde ise 60 bin Schengen vizesi ve 16 bin ulusal vize verilmişti.

ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN  AÇIKLAMA

Mayıs ayının sonunda ortaya atılan iddialara ilişkin Almanya Büyükelçiliği Habertürk'e açıklama yapmış, iddialara ilişkin 6 Şubat 2022'de Türkiye'yi sarsan büyük depremleri hatırlatarak, o günden bu yana yaşanan yoğunluğun altını çizmişti.

KAYNAK: HABERTÜRK
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 41
  • Mehmet 10 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın en fazla sığınmacı/yasa dışı göçmen barındırdığı için Türkiye’ye methiye düzen; sığınmacıların Türkiye’de kalmaları için her türlü çabayı gösteren AB, göçmen ülkesi konumuna gelen Türkiye’yi aslında AB’den dışlıyor. Şu anda yaşanan, göçmen politikasının oluşturduğu en hafifi sonuç…
    Cevapla
  • Ali 10 ay önce Şikayet Et
    Bizde bunlara Türkiye'ye gelişi zorlastıralım elini kolunu sallayarak gelmesinler
    Cevapla
  • Murat 10 ay önce Şikayet Et
    Onlar tarihi geçmiş kimlikle bile gelirken biz para verip vize reddi yiyoruz, neden. Kim kimi kıskanıyor, kim kime muhtaç buradan anlaşılabilir. Türkler Türkiye yüzyılına aşağılanarak giriyor. Yaparsa Reis yapar.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle red edilenlerin paraları iade edilmeli gasp edilmemeli içişleri ve dış işleri buna bir çözüm bulmalı selamlar
    Cevapla
  • yılmaz 10 ay önce Şikayet Et
    Vize başvurusu ret edilenlerin , vize için yatırılan vize ücretleri ve sağlık sigorta ücretleri iade edilmeli. Bu bir gasp. Vize verilenden daha çok ret edilen var. Bedava gelir. Dış işleri bakanlığı bu konuda acil çalışma yapmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt