Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye küstah tehdit

Avrupa Konseyi Türkiye'ye, terör suçundan cezaevinde bulunan Demirtaş ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan Kavala'nın serbest bırakılmaması halinde üyelikten ihraç tehdidinde bulundu.

Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye küstah tehdit
Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye küstah tehdit
GİRİŞ 08.06.2023 16:52 GÜNCELLEME 08.06.2023 17:39
Bu Habere 613 Yorum Yapılmış

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala'nın eylül ayına kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye için üyelikten ihraç da dahil olmak üzere bütün seçenekleri gözden geçireceği, Selahattin Demirtaş içinse Kavala'da olduğu gibi ihraç süreci başlatabileceğini açıkladı.

TÜRKİYE'YE KÜSTAH TEHDİT 

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi adına büyükelçiler seviyesinde toplanan Delegeler Komitesi, 5-7 Haziran'da, AİHM hükümlerine üye ülkelerin uymasını denetlemek adına yaptığı toplantılarla ilgili aldığı kararlar konusunda bir açıklama yaptı.

Daha önce Kavala ile ilgili “ihlal süreci” başlatan ve AİHM’den aldığı ihlal sürecinin devamıyla ilgili mütalaanın ardından iş insanın serbest bırakılması için Türkiye’ye uyarılarını yineleyen Bakanlar Komitesi’nin son kararında, Ankara’ya yönelik taleplerin artırıldığı görüldü.

TERÖRİSTLERİ BIRAKIN ÇAĞRISI

Avrupa Konseyi Sekreteryası’na Kavala kararına uyulmaması konusunda Türkiye’ye karşı alınacak önlemlerle ilgili seçenekler konusunda 12 Temmuz’daki toplantıya kadar hazırlık yapma "talimatı" verildiği belirtilen açıklamada, iş insanın eylül ayına kadar serbest bırakılmaması halinde bu önerilerin masaya yatırılacağı aktarıldı.

TÜM SEÇENEKLER GÜNDEME GELECEK

Konuyla ilgili euronews’e bilgi veren Avrupa Konseyi’nden isminin açıklanması istemeyen bir yetkili, son kararının dil olarak daha öncekilerden daha sert olup, sekreteryanın tekliflerine göre üyelikten atılma da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin Ankara için artık gündeme gelebileceğine işaret etti.

İHLAL SÜRECİ BAŞLAYABİLİR

Kararda, Avrupa Konseyi organlarından ve üye ülkelerden Kavala’nın serbest bırakılması için Türkiye nezdinde temaslarını sürdürmeleri istendi.

Bakanlar Komitesi, Demirtaş ile ilgili aldığı kararında ise daha önce Kavala’da olduğu gibi eski HDP Eş-Başkanı’nın davasında da Türkiye aleyhine “ihlal süreci” başlatılabileceği uyarısında bulundu.

Gezi Parkı olayları aslında nedir?;

Kararda, Anayasa Mahkemesi'nin Demirtaş ile ilgili hükmünün  gecikmesinden de "derin üzüntü duyulduğu" kaydedildi.  Figen Yüksekdağ Şenoğlu’nun da AİHM kararı uyarınca serbest bırakılmasın isteyen Bakanlar Komitesi, eylül ayındaki toplantıda bu iki kişinin serbest bırakılmaması halinde Türkiye aleyhine alınacak önlemlerin gözden geçirileceğini bildirdi.

KAYNAK: EURONEWS
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 613
  • Muammer 10 ay önce Şikayet Et
    80 yıldır kapınızda,içinize almadınız acaba zarardamıyız.Milli bir idareyle dışınızda olmak bence daha iyi.Hadi güle güle.Kesin bir ağız ve dille biz sizi almayacağız.Krıter,mrıter önemli değil stop deyinde rahatlayalım be ya.
    Cevapla
  • Gürhan 10 ay önce Şikayet Et
    Biz AB girelim derken. Adamlar bize katılacak galiba
    Cevapla
  • heyhat 10 ay önce Şikayet Et
    İstenmediğimiz halde kapı önünde dilenci gibi beklersek, tabii ki böyle muamele görürüz
    Cevapla
  • Ayân 10 ay önce Şikayet Et
    Türk Vatandaşı olarak AB iste-mi-yo-rummmm!
    Cevapla
  • hüsnü 10 ay önce Şikayet Et
    ya yürüyün gidin alsanız ne olur almasanız ne olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı