Erdoğan'ın seçim zaferi sonrası ABD'den geri adım sinyali! "Artık zorundayız"

Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından ABD’den dikkat çeken bir çağrı geldi. ABD'li eski diplomat James Jeffrey, ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişki kurmak zorunda olduğunu ifade etti.

GİRİŞ 10.06.2023 22:08 GÜNCELLEME 11.06.2023 09:43
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden’ın “Muhalefeti desteklemeliyiz” diyerek hedef aldığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 seçimlerinde muhalefetin adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na fark attı.

Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından ABD’den geri adım için çağrı geldi. Düşünce kuruluşu Wilson Center’da Ortadoğu Programı Başkanlığı yapan ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi ve eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’den ABD yönetimine çağrı geldi.

James Jeffrey

“ERDOĞAN İLE İLİŞKİ KURMAK ZORUNDAYIZ”

"Erdoğan'ın Seçim Zaferinden Sonra Türkiye-Batı İlişkileri: Etkileşime Girin, Anlayın, Üstesinden Gelin" başlığıyla bir yazı kaleme alan Jeffrey, küresel ölçekteki tehlikeli bir zaman diliminde Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişki kurmak zorunda olduğunu ifade etti.

“ERDOĞAN’I ANLAMAYA ÇALIŞIRSAK GERİLİM AŞILIR”

Türkiye’de Erdoğan’ın zorlu bir rekabetten sonra eşi benzeri görülmemiş bir şekilde yeniden cumhurbaşkanı olmasının Batı’yı kızdıracağını ancak Türkiye’nin endişelerinin anlaşılmaya çalışıldığı takdirde ilişkilerde gerilimlerin aşılacağını belirten Jeffrey, askeri gücü ve güçlü ekonomik yapısı nedeniyle Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu kaydetti.

“ERDOĞAN BATI’YA KARŞI AMA KARŞILIKLI ÇALIŞILABİLİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişki kurmanın önemli ve zor bir adım olduğunu belirten ABD’li diplomat, çoğu Türk gibi Erdoğan’ın da son 20 yılda ABD ve Avrupa’ya karşı haklı bir kızgınlık yaşadığını vurguladı. Erdoğan’ın Batı’ya karşı olduğunu ancak karşılıklı işbirliği ile çalışılabileceğini ifade eden Jeffrey,

AB ile ABD’nin karşılıklı uyum istediğini ancak Erdoğan’ın bunu pek iyi yapamadığını yazan Jeffrey, Biden'ın 30 Mayıs'ta Erdoğan'ı aramasının önemli bir ilk adım olduğunu kaydetti.

ABD’NİN S-400 ISRARI YERSİZ

Türkiye ile ABD’nin yıllardır çatışma halinde olduğunu belirten Jeffrey, gerilimin çözümünde iki ülkedeki yerleşik zihniyetler tarafından engellendiğini ifade etti.

Türkiye’nin Suriye, Libya, Kafkaslar ve Ukrayna'daki faaliyetlerinde görüldüğü üzere Rusya’ya karşı olduğunu fakat kritik çıkarların olduğunu vurgulayan Jeffrey, Rusya'ya NATO yaptırımları ve S-400 alımını tersine çevirme talebiyle ilgili Ankara’ya yapılan baskının sürekli baş ağrıtacağını kaydetti.

“PKK BÖLÜCÜ HEDEFİNDE BAŞARILI OLAMADI”

ABD’nin hem PKK’yı terör örgütü olarak tanıması hem de terör örgütünün Suriye’deki uzantılarına destek olmasının ironik olduğunu belirten James Jeffrey, ABD ile Türkiye arasındaki en önemli sorunlardan birinin bu olduğunu yazdı. Terör örgütüne verilen desteğin gerilimi artırdığını belirten Jeffrey, Türkiye’de Kürtlerin ülke çapında dağıldığını ve nüfusun bütünleştiğini vurgularken PKK’nın bölücü hedeflerine ulaşamadığını ifade etti.

ABD YÖNETİMİ SORUNLARI GÖRMEZDEN GELEMEZ

Türk bakış açısını anlama yeteneği Ermeni, Yunan, PKK ve FETÖ’cü gruplar tarafından engellendiğini belirten ABD’li diplomat, ABD ile Türkiye arasındaki sorunların görmezden gelinemeyeceğini söyledi. Erdoğan'ın seçim zaferi ABD ve Türkiye'ye yeniden başlama şansı verdiğini yazan Jeffrey, gerilimin Batı karşıtlığına dönüştüğünü ifade etti. Erdoğan ile mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çalışılması gerektiğini kaydeden Jeffrey, İsveç'in NATO'ya katılımı, F-16 satışı, Suriye'de PKK/YPG'ye saldırmazlık garantisi, Yunanlılarla sükûnet ve Antony Blinken tarafından da desteklenen Ermenistan-Azerbaycan yakınlaşması konuları başta olmak üzere birçok konunun ele alınması gerektiğini belirtti.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 64
  • Yasin 10 ay önce Şikayet Et
    Katil Amerika nükleer bombalarla vurulup yok edilmedikçe dünyada savaşlar bitmez.
    Cevapla
  • Stratejuk 10 ay önce Şikayet Et
    Komunist çinlinin hiç bir şekilde getirisi yok tam aksine 1 No. Rakibimiz Orta Asyada Balkanlarda Afrikada Ortadoğuda onun için eskisi gibi ABD AB Batı Israille beraber haraket etmek daha zeki Asyayı gelince Tayvan Güney Kore Japonya Filipilnler Singapoor-Malezya nın stratejik önemi var! Dünyanın en iyi çipleri 3nm Tayvan ve Güney Kore üretiyor! Çinli üretemiyor! NOKTA.
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Komünistler her yerde yoktur olsalar bilem kendilerini gizlemezler Fakat masonlar her yerde her ırktan vardır üstelik kendilerini gizliyorlar iyi oldukları için mi gizleniyorlar . Masonlar n merkezi Amerika ve İngiltere olduğuna göre sadece iki seçenek olursa şimdi söyle kiminle yola devam edilmeli
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Komünist Rusya Putin dıuşmanımız olduğu halde Putin'le daha iyi anlaşıp güvenir sözler anlıyoruz.. ABD Müttefikiimiz dostumuz hep yüzünüze gülerler arkadan PKK ya silah eğtim verirler.şimdi söyleyin kiminle Yola devam edelim
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Keşke siz ikiniz haklı çıkarsınız ..Yakında görürsünüz Biyolojik silahı Genetik viüsü İngiltere ile Amerika çıkartıp Dünya nüfusunu sadece kendileriinden olan 500 milyon yapınca herkese KAZIK atınca anlarsınız dostunuz kim olduğunu zaten ilk deneyimi Korona virüsle yaptılar suçu Çin'e attıllar bu seferde Baba Kral Genetik Virüs gelir işi bitirir suçu Yapay zekaya atarlar
    Cevapla
  • Analist 10 ay önce Şikayet Et
    Aynen çok doğru bir tespit! Aramızdaki Sivri Zekalılar Çin komunist Propaganda ile gaza gelip komunist Çin Kulübü BRICS e katılalım Çinliden kazık yiyelim diye adeta can atıyorlar! Yola eski dostlarla devam edelim ABD, Israil, Azerbeycan, AB, Rusya Federasyonu, Güney Kore. Hindistan Japon .ile diplomatik ve ticaret işleri geliştirelim! Soykırımcı Dinsiz Çin-nazileri ile ne işimiz var!
    Cevapla
  • Analist 10 ay önce Şikayet Et
    Aynen çok doğru bir tespit! Aramızdaki Sivri Zekalılar Çin komunist Propaganda ile gaza gelip komunist Çin Kulübü BRICS e katılalım Çinliden kazık yiyelim diye adeta can atıyorlar! Yola eski dostlarla devam edelim ABD, Israil, Azerbeycan, AB, Rusya Federasyonu, Güney Kore. Hindistan Japon .ile diplomatik ve ticaret işleri geliştirelim! Soykırımcı Dinsiz Çin-nazileri ile ne işimiz var!
    Cevapla
  • meraci83 10 ay önce Şikayet Et
    James Jeffry daha nasıl anlatsın? ABD yerleşik zihniyeti kullanıcı, satın alıcı ,kullanıcı, sizdeki yerleşik zihniyetler ise satın aldığımız, kiraladığımız ve kullandığımız zihniyetler demek istemiş.
    Cevapla
  • Ayân 10 ay önce Şikayet Et
    Tam bağımsız TÜRKİYE ! Reis'e tam güven.
    Cevapla
  • Misafirliğe devam 10 ay önce Şikayet Et
    Abd ilk tokadi Turkiyeden yedi Ardindan Bricks denilen baska ulkeleden Simdi de arap ulkelerden bir bir abdye tokatliyor Abd Samar olani olmus
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti