Ankara'dan yardım talep etmişlerdi, gerilim hat safhada: Türkiye komutayı devralabilir!

Türk komando taburunun Kosova'ya gönderilmesinin ardından ABD basını dikkat çeken bir haber yayımladı. ABD merkezli Bloomberg, Türkiye'nin Kosova'da KFOR komutasını İtalya'dan devralabileceğini yazdı.

GİRİŞ 11.06.2023 07:25 GÜNCELLEME 11.06.2023 09:26
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilimi düşürmek için NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığının talebi üzerine 500 askerden oluşan Türk komando taburu Kosova'ya gönderildi.

Türk taburu, KFOR birimleriyle entegre olurken ABD merkezli Bloomberg, Türkiye'nin Kosova'da kritik bir görev alacağını yazdı.

ABD BASINI: TÜRKİYE KOMUTAYI DEVRALABİLİR

Haberde Türkiye'nin Kosova'daki NATO öncülüğündeki Barış Gücü'nün (KFOR) gücünün komutasını bölgede son 10 yılın en şiddetli çatışmalarının ardından bu sonbaharda planlanan bir rotasyonla İtalya'dan devralması beklendiği ifade edildi.

Bloomberg, "yetki devrinin bir süredir değerlendirildiğini, ancak nihai kararın kısa süre önce verildiğini" kaydetti.

"TÜRK TABURU KUZEYE KONUŞLANDIRILABİLİR"

500 askerden oluşan Türk komando taburu ile ilgili bilgiler veren KFOR Sözcüsü Albay Gallieni, "Türk taburu 5 Haziran'dan itibaren Kosova'da konuşlandırılmış durumda. Şu anda diğer KFOR birimleriyle entegre oluyor ve eğitim alıyorlar. Gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek için faaliyetleri desteklemek üzere konuşlandırılacaklar. Elbette kuzeyde konuşlandırılabilirler, çünkü güvenliğin sağlanması için mevcudiyeti iyileştiren KFOR'un ana yoğunlaşma çabası şu anda kuzeyde ancak yedek birimler, gerektiğinde ve gerekli olan her yerde konuşlandırılabilir" dedi.

DÜNYA TÜRK ASKERİNİ KONUŞUYOR

Türk komandolarının olayların yaşandığı Kosova'ya sevk edilmesi, dünyada gündem oldu. ABD merkezli Associated Press haber ajansı, "Türk kuvvetleri, NATO liderliğindeki barış güçlerini desteklemek üzere Kosova'da." diye yazdı.

Kosova'da yaşanan olaylardan bahsedilen haberde; NATO'nun, Türk taburunun başlangıçta Kosova'nın Prizren kentindeki Sultan Murat Kampı'nda konuşlanacağını ve "gerektiği sürece" Kosova'da kalacağını söylediği ifade edildi.

THE GUARDİAN: TÜRKİYE BARIŞI KORUMA OPERASYONUNA KATILACAK

İngiltere merkezli The Guardian, askerlerin söz konusu ülkeye varışından önce yayınladığı haberinde, Türkiye'nin, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan huzursuzluk nedeniyle barışı koruma operasyonuna katılacağını vurguladı.

REUTERS: KOMANDOLAR KOSOVA YOLUNDA

Türk Savunma Bakanlığı'nın, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar verebileceğini söylediği krizi çözmek için itidal ve yapıcı diyalog çağrısında bulunduğu aktarıldı. Yine İngiltere merkezli Reuters haber ajansı da Türkiye'nin Kosova'ya komandolar göndermeyi planladığını duyurmuştu.

STOLTENBERG: TÜRKİYE KİLİT KATKILARDA BULUNUYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile pazar günü İstanbul'da yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklama aktarıldı:

Türkiye, NATO'ya kilit katkılarda bulunan önemli ve çok değerli bir müttefik. Buna Kosova'daki barışı koruma misyonumuz için askerler de dahil ki bu, gerilimin yüksek olduğu şu anda daha da önemli. Türkiye'ye, son olaylardan sonra kuzey Kosova'ya takviye kuvvet gönderdiği için teşekkür ediyorum.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 47
  • Türkiye Yüzyılı* 10 ay önce Şikayet Et
    Dengeleri sarsacak bir hamle yapılmalı sırp,boşnak,hırvat,arnavut,macar ve Türklerin katılımı ile kurulacak balkan birligi ile savunma sanayi ve ticari alanında güçlü hale gelebiliriz.Natonun orada bulunması ne sırplara nede kosovalılara fayda verir zaten Ab ye de almıyorlar tek alternatif Türkiye öncülüğünde Balkan Bırliği !!!
    Cevapla
  • Türkiye Yüzyılı* 10 ay önce Şikayet Et
    Balkan ülkeleriden sırbıstan,arnavutluk,kosova,bosna Türkiye ile aynı kaderi yaşamakta Ab asla almayacaklar.Bu nedenle Balkan birliğini kurmamız şart ve bu birliğe üye ülkelerle beraber osmanlı döneminde olduğu gibi guclenecez tekrar hatta macaristan şuan balkan birliği kurulsa ab den anında ayrılır bize katılır arkasından bulgaristan ve diğerleri katılır.
    Cevapla
  • Stratejik Analiz 10 ay önce Şikayet Et
    Balkanlarda savaş istemiyoruz elbete T.C. NATO görev kapsamında Arnavut gardaşları sahip çıkacaktır her zaman sahip çıkmıştır! Arnavut ve Sırplar savaş yapacaklarına ilk önce bozuk ekonomilerini düzeltsinler! Gerekirse T.C. ve Rusya Federasyonu ile Arnavut gardaşlar ve Sırplar arasında arabuluculuk yapsın! Tahıl Koridoru Antlaşmasında başarılan antlaşma bu konuda niçin olmasın!
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Zaten nato kapsamında ordayız. Nato biziz
    Cevapla
  • Selçuk 10 ay önce Şikayet Et
    O bölgede bir kıvılcım çıksa zulme uğrayacak çok müslüman Türk var. Türkiye’nin oraya asker göndermesi hem tansiyonu düşürür hemde o bölgede ki Türk hakimiyetini sağlar. Artık Balkan paktını kurma zamanı geldi. Sibirya’dan Kızıl denize adyantikten Çin seddine kadar uyuyan bütün hücrelerin uyanma ve faaliyete geçme vakti gelmiştir. Geliyor gelmekte olan yeni cihan devleti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı