ABD, İsveç'in en kısa sürede NATO üyesi olmasını istiyor

Türkiye, İsveç'in FETÖ ve terör örgütü PKK ile ilgili verdiği taahhütleri yerine getirmemesinden rahatsız. Buna rağmen Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsveç'in en kısa sürede NATO üyesi olması gerektiğini ifade etti.

ABD, İsveç'in en kısa sürede NATO üyesi olmasını istiyor
ABD, İsveç'in en kısa sürede NATO üyesi olmasını istiyor
GİRİŞ 15.06.2023 00:12 GÜNCELLEME 15.06.2023 01:05
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta, İsveç'in NATO'ya üyelik süreci hakkındaki değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine Jean-Pierre, "İsveç'in gecikmeden, mümkün olan en kısa sürede NATO üyesi olması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsveç'in NATO üyeliği konusunda, "son birkaç aydır olduğu gibi çok açık ve net" olmaya devam edeceğini belirtti.

"Ne kadar erken o kadar iyi. Türkiye ile bunu paylaşmaya devam ediyoruz, ancak paylaşacak bir zaman çizelgem yok." diyen Jean-Pierre, dün aynı konudaki açıklamasına atıfta bulunarak, İsveç'in ilk NATO zirvesinde üye olması konusunda "umutlu" olduklarını yineledi.

BİR TERÖR BAĞLANTILI TUTUKLUNUN İADESİ ÜZERİNDEN GENELLEME YAPTI

Sözcü Jean-Pierre dün, İsveç'in terör örgütü PKK ile bağlantılı bir tutukluyu Türkiye'ye iade etme kararının hatırlatılması üzerine, "Böylece İsveç, NATO Zirvesi'nde Finlandiya ve Türkiye ile üzerinde anlaşmaya vardığı üçlü Mutabakat Zaptı kapsamında verdiği taahhütleri yerine getirmiş oldu." sözlerini sarf etmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: NATO'NUN TERÖRLE MÜCADELE AYAĞI NEREDE?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ve Azerbaycan ziyaretleri dönüşünde uçakta yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine dair, "NATO'nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO'nun bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius'ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz." ifadelerini kullanmıştı.

ÇİN İLE DİPLOMASİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin Çin Halk Cumhuriyeti ile sorunların çözümü için görüşmelerini sürdüreceğini belirti.

Jean-Pierre, Çin'in dünya ölçeğinde "önemli bir oyuncu" olmaya ve "provokatif adımlar atmaya" devam edeceğini bu nedenle "yoğun rekabetin diplomasiyi gerekli kıldığına inandıklarını" söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü ayrıca, Çin ile gerilimleri yönetmenin, yanlış algılamaları ve yanlış hesaplamaları ortadan kaldırmanın, "sorumluluk sahibi bir yaklaşım" olduğuna inandıklarını ifade ederek, Pekin yönetimi ile "çalışmanın bir yolunu bulmanın" ABD'nin çıkarına olduğunu kaydetti.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • ORHAN DOĞRU 10 ay önce Şikayet Et
    f 16 ve F35 teslim edilmeden olmaz
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Turan birliğini tam anlamıyla kurduktan sonra NATO bitmiştir ABD işine bak abim sen Yunanistan a silah veremeye devam et seninde sonuna az kaldı her gün birinizi bir gün hepinizi
    Cevapla
  • Alaskamkuzey 10 ay önce Şikayet Et
    ABD isveçin dayısı oldu . sen destekle biz desteklemiyoruz .ortak noktanız teröristlere yardım etmeniz .bu teröristleri ülkenizin vatandaşı yapın
    Cevapla
  • Mutlu 10 ay önce Şikayet Et
    ABD geleceğine değer vermiyor. Yıkıldığı anda ,kaosu engelleyecek, çok az ülke yardımına gelecek. Savaşlarda görmediğiniz olaylara tanıklık edeceğiz.
    Cevapla
  • Bulut 10 ay önce Şikayet Et
    Sen den emir almıyoruz sen onu sahiplerine anlat
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Koca Yusuf TP1500' Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...