Dünya Rusya'ya kilitlendi! Ülkelerden peş peşe açıklamalar

Rusya'da paralı askerlerden oluşan Wagner grubunun isyanı dünyanın gündemine oturdu. Rusya'da Wagner Grubu'nun kalkışmasının ardından dünyadan peş peşe açıklamalar geldi.

GİRİŞ 24.06.2023 17:56 GÜNCELLEME 24.06.2023 19:29
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp cevap vermek için harekete geçtiklerini duyurdu.

Prigojin, Telegram kanalından paylaştığı videoda, Ukrayna'daki savaşa ilişkin dünya gündemini sarsacak açıklamalarda bulundu, Rus ordusuna başkaldırdı.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Restoran işletmeciliğinden paramiliter grup liderliğine: Wagner'in isyankar patronu Prigojin

İŞTE DÜNYADAN YAPILAN AÇIKLAMALAR

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya'da Wagner Grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olayları yakından izlediğini belirterek bunun Rusya'nın iç meselesi olduğunu belirtti.

Michel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AB'nin Rusya'da gelişen durumu yakından izlediğini bildirdi.

Avrupalı liderler ve G7 ortaklarıyla temas halinde olduğunu belirten Michel, "Bu, açıkça Rusya'nın iç meselesidir." değerlendirmesini yaptı.

Michel, "Ukrayna'ya ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e desteğimiz sarsılmaz." ifadesini kullandı.

İRAN

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'da yaşananları bu ülkenin iç meselesi şeklinde değerlendirerek, "İran, Rusya Federasyonu'nda hukukun üstünlüğünü desteklemektedir." ifadelerini kullandı

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Wagner grubunun Rus yönetimine isyan etmesinin ardından Rusya'daki durumu yakından izlediği bildirildi.

Fransız BFMTV kanalının Elysee Sarayı'na dayandırdığı habere göre Macron, Rusya'daki durumu yakından takip ediyor.

Macron, "Ukrayna'yı desteklemeye odaklandığını" belirtti.



İNGİLTERE

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'da Wagner grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olaylara ilişkin, "Yaşananlar, son zamanlarda Rus devletinin karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okumayı temsil ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Rusya’da orduyla Wagner Grubu'nun karşı karşıya geldiği belirtilerek, gruba bağlı birliklerin Ukrayna'dan Rusya'ya iki noktadan girdiği bildirildi.

Açıklamada, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in "özgürlük yürüyüşü" olarak nitelendirdiği operasyon sonucu grubun Rusya'nın Ukrayna operasyonlarını yürüttüğü Rostov'daki askeri üsle kilit noktaları işgal ettiği kaydedilerek, "Wagner Grubu, Moskova'yı ele geçirmek hedefiyle Voronej Oblastı üzerinden kuzeye doğru ilerliyor. Rus güçleri ile Wagner arasında bir çatışma olduğuna dair kısıtlı kanıt olsa da bazıları muhtemelen pasif duruş göstererek Wagner'e karşı durmadı." ifadeleri kullanıldı.

İlerleyen saatlerde Ulusal Muhafızlar başta olmak üzere ordu güçlerinin tavrının krizin gidişatını belirleyeceğine işaret edilen açıklamada, "Yaşananlar, son zamanlarda Rus devletinin karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okumayı temsil ediyor." değerlendirmesinde bulunuldu.


LİTVANYA

Nauseda, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "NATO'nun Vilnius'taki zirvesinde yeni koşullar değerlendirilecektir. Karmaşık güvenlik durumu ek tedbirler alınmasını gerektiriyor. Her türlü senaryoya hazır olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Nauseda, paylaşımında "Kremlin ne ekerse onu biçiyor. Ukrayna'ya yönelik tüm şiddet geri tepti." ifadelerine yer verdi.

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte de Twitter'daki paylaşımında, "Litvanya'ya yönelik doğrudan bir tehdit görmememize rağmen durumu yakından takip ediyor ve sınırlardaki durumu izliyoruz. Müttefiklerimizle koordinasyon halindeyiz." açıklamasında bulundu.

LETONYA

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ise Rusya'daki olaylar sebebiyle Rus vatandaşlarına insani veya diğer nedenlerle herhangi bir vize verilmeyeceğini belirtti.

Rinkevics, "19 Eylül 2022'den bu yana Rus vatandaşlarına uygulanan sınır geçiş kısıtlamalarını değiştirmeyeceğiz. Estonya ve Litvanya ile ortak sınır gözetimini yakından koordine edecek ve gerektiğinde ilave ortak kararlar alacağız." mesajını paylaştı.

FİNLANDİYA

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo da son mesajında, "Estonya Başbakanı Kaja Kallas ve Letonya Başbakanı Krisjanis Karins ile Rusya'daki durum hakkında telefon görüşmeleri yaptım. Yakın işbirliği konusunda mutabık kaldık." ifadelerini kullandı.



KATAR

Katar, Wagner Grubu'nun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olayları endişeyle izlediğini bildirdi.

Katar Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Doha'nın Rusya'da orduya isyanla gelişen olayları endişeyle takip ettiğini aktaran Bakanlık, sivillerin çatışmaların olumsuz etkilerinden uzak tutulması ve sağduyulu davranılması çağrısında bulundu.

Rusya ve Ukrayna'daki durumların daha fazla kötüleşmesine karşı da uyarıda bulunulan açıklamada, söz konusu durumun, uluslararası barış ve güvenliğe, gıda ve enerji tedarikine olumsuz yansımaları olacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca tüm taraflara "diyalog ve barışçıl yollarla çözümü benimsemesi" çağrısı yapıldı.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Wagner grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olayları dikkatle takip ettiklerini bildirdi.

Baerbock, Rusya'daki gelişmelere ilişkin Twitter’dan yaptığı paylaşımda, "Dün akşamdan bu yana Rusya'daki gelişmeleri çok dikkatli bir şekilde izliyoruz ve uluslararası ortaklarımızla yakın temas halindeyiz." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Baerbock, ayrıca Rusya'daki Alman vatandaşlarından Bakanlığın seyahat ve güvenlik uyarılarına uymalarını istedi.

Öte yandan Alman Haber Ajansı DPA'nın hükümet sözcüsüne dayandırdığı haberde, Başbakan Olaf Scholz'un, Rusya'da Wagner grubunun isyanıyla ilgili gelişmelere ilişkin sürekli bilgi aldığı ifade edildi.

Sözcünün Rusya'daki durumun "oldukça dinamik olduğunu" belirttiği, bundan dolayı durumun takip edildiğini ve yakın müttefiklerle koordinasyon halinde olunduğunu söylediği aktarıldı.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya ilişkin seyahat ve güvenlik uyarılarını güncelleyerek Belgorod, Kursk, Bryansk, Voronej, Rostov ve Krasnodar bölgelerine gidilmemesi uyarısında bulundu.

Güncel olaylar nedeniyle söz konusu bölgelerden ve özellikle Rostov şehri ve çevresinden uzak durulması istenen açıklamada, Moskova'da da özellikle askeri kurumlar olmak üzere kamu binalarından ve kent merkezinden uzak durulması talep edildi.

Açıklamada, Rus güvenlik yetkililerinin talimatlarına uyulması istendi.

BULGARİSTAN

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Wagner Grubunun Rus yönetimine isyanıyla ilgili yorumunda, "Bu, sadece bir iç siyasi bunalım değil, artık Rusya topraklarında savaş harekatlarına neden olabilecek bir bunalımdır." dedi.

Avusturya ziyaretinde bulunan Radev, Bulgar basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Yorum yapmak için vakit daha erken. Durum son derece dinamik, gelen bilgi ise sınırlı. Önemli olan nedenleri bilmektir: (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'i devirmek mi istiyorlar yoksa (Wagner'in kurucusu Yevgeniy) Prigojin'in Rusya Savunma Bakanlığı ile eski kavgaları mı tekrar alevleniyor?" diye konuştu.

Radev, mevcut ortamda "zafer" kavramına yeni bir tanım getirilmesi gerektiğine işaret ederek "Prigojin sınırlı bir güce ve lokal bir iktidara sahip. Eğer Kremlin bu sınırlı temsile karşı güç birliği oluşturursa Wagner'in bir şansı olacağını sanmıyorum. Bu sadece bir iç siyasi bunalım değil, artık Rusya topraklarında savaş harekatlarına neden olabilecek bir bunalımdır." değerlendirmesinde bulundu.

Wagner Grubu'nun Rus yönetimine isyanını "ciddi bir sorun" olarak tanımlayan Radev, "Paralı askerden ibaret bir özel ordu oluşturulduğunda, bu ordu ağır silahlarla donatıldığında ve kadrosunda mahkumlar yer aldığında daima, 'savaş bittiğinde o ordu ne yapılacak' sorunu ortaya çıkar. Oysa şu anda, daha savaş bitmeden birtakım çözümlemeler meydana geliyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Radev, Rusya'daki son gelişmeleri açısından Bulgaristan'ın tavrının ne olması gerektiği konusunda da "NATO sistemi çerçevesinde savunma kapasitemizi artırmalıyız." dedi.

İTALYA

İtalya Başbakanlığından Rusya'da Wagner grubunun Rus yönetimine isyanına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Giorgia Meloni, Rusya'da yaşanan ve Ukrayna'ya yönelik saldırganlığın Rusya Federasyonu içinde de istikrarsızlığa yol açtığını gösteren olayları dikkatle takip ediyor." ifadesi kullanıldı.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Bakanlık olarak Moskova'daki İtalyan Büyükelçiliğiyle yakın temas halinde olduklarını, dikkatli olmalarını tavsiye ettikleri Moskova'daki vatandaşlarıyla ilgili herhangi bir problem yaşanmadığını bildirdi.

ÜRDÜN

 Ürdün Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki Ürdün Büyükelçiliği ile koordineli olarak Rusya'da ikamet eden Ürdün vatandaşlarının durumlarını takip ettiğini duyurdu.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Rusya'da ikamet eden Ürdün vatandaşlarının durumlarının takibi için Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bir operasyon merkezi birimi kurulduğu belirtildi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali, Ürdün'ün Moskova Büyükelçiliği'nin veri tabanında kayıtlı Rusya'da ikamet eden ve öğrenci olan Ürdün vatandaşları ile sürekli iletişim halinde olduğunu kaydetti.

Mecali, Rusya'daki Ürdün vatandaşlarını dikkatli olmaya ve bulundukları bölgelerdeki yerel makamların talimatlarına uymaya ve Ürdün'ün Moskova Büyükelçiliği ile irtibata geçmeye çağırdı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • Han 10 ay önce Şikayet Et
    Batı tam böyle bir isyan için Rusya'ya yaptırım uyguluyorlar. Isyan başladığı andan itibaren batı elini ovuşturmaya başladı.
    Cevapla
  • Ziyaretçi 10 ay önce Şikayet Et
    Bunların kemiklerini vermeyi unutursanız hırlarlar tıpkı bizim içimizdekiler gibi bunlar ülkesine düşman
    Cevapla
  • Hans 10 ay önce Şikayet Et
    Rusya ve paralı asker hemi, ulan kargalar güler...!
    Cevapla
  • mete 10 ay önce Şikayet Et
    bütün liderler aynı. kimse hukukun yanında değil. herkes ortada bir yerde duruyor. nerdeyse vagner e destek verecekler. ne işlerine geliyırsa onu yapıyorlar
    Cevapla
  • M. Ali 10 ay önce Şikayet Et
    Beslediğin it, bir gün sana havlarsa, anla ki başkaları da onu besliyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Belçika Prensi Laurent'in Erdoğan ve Türkiye sözleri! Hayranlığını gizleyemedi
Şehitliklerde buruk Anneler Günü: Acıları ilk günkü gibi taze!