Yunanistan'da 2. tur seçimleri! Kazanan belli oldu

Yunanistan’da düzenlenen genel seçimlerin galibi Kyriakos Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi oldu. Seçimlerde 4 Türk aday da parlamentoya girdi.

GİRİŞ 25.06.2023 23:21 GÜNCELLEME 26.06.2023 22:31
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Yunanistan’da hükümetin kurulamamasının ardından ikinci kez düzenlenen genel seçimlerde oyların yüzde 97’den fazlasının sayılmasının ardından resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 40,5’inin alan Kyriakos Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi seçimin galibi oldu.



MECLİS'TE ÇOĞUNLUĞU SAĞLADI

Resmi olmayan sonuçlara göre eski Başbakan Kyriakos Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi (ND) Partisi oyların yüzde 40,5’ini alarak seçimin galibi oldu. ND, 300 sandalyeli parlamentoda 158 sandalye kazanarak parlamentoda çoğunluğu sağladı.

Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 17,83 oyla 47 milletvekilliği kazanarak ana muhalefet olmayı garantiledi.

PASOK-KINAL ittifakı yüzde 11,86 ile 32, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,67 ile 20, Yunan Çözümü Partisi yüzde 4,45 ile 12, Zafer Partisi yüzde 3,7 ile 10, Özgürlük Seyri Partisi yüzde 3,17 ile 8 sandalyenin sahibi oldu.

YUNAN YARGISININ İZİN VERMEDİĞİ ESKİ ALTIN ŞAFAK MİLLETVEKİLİNİN DESTEĞİYLE 13 MİLLETVEKİLİ

Seçime katılmasına Yunan yargısınca izin verilmeyen eski Altın Şafak Milletvekili İlias Kasidiaris'in desteğini açıkladığı aşırı sağcı Spartalılar Partisi ise yüzde 4,68 oy oranıyla meclise 13 milletvekili sokmayı başardı.

KATILIM YÜZDE 53 OLDU

Katılımın yaklaşık yüzde 53 olduğu seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Yeni Demokrasi tek başına iktidara gelmek için gerekli 151 sandalye sayısını aştı.

MİÇOTAKİS'TEN AÇIKLAMA!

Seçimi büyük farkla kazanan Miçotakis yaptığı açıklamada, “Yunan halkı istikrar, yeterlilik, hızla büyüyen bir ekonomi, Avrupa ve ötesinde güvenilir bir ortak olarak itibar inşa eden bir hükümet için oy kullandı. Onların desteğini hafife almıyorum. Yarın, cesur reform yolculuğumuzda sıkı çalışmalarımız yeniden başlıyor” dedi.


Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu'nun, hükümet kurma görevini vermek üzere yarın Miçotakis'i kabul edileceği belirtildi.

4 TÜRK ADAY PARLAMENTOYA GİRDİ

Yunanistan’da düzenlenen genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Batı Trakya'dan 4 Türk aday parlamentoya girdi.

Rodop ilinde Radikal Sol İttifaktan (SYRIZA) Özgür Ferhat, PASOK Partisinden de geçen yıl Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulundan ihraç edilen İlhan Ahmet seçildi.

İskeçe ilinde ise SYRİZA'dan Hüseyin Zeybek ve PASOK'tan Burhan Baran parlamentoya girmeyi başardı.

SYRIZA, Rodop'ta yüzde 33,8 ile birinci parti olurken, İskeçe ilinde ise Yeni Demokrasi Partisi yüzde 30,49 ile ilk sıraya yerleşti.



21 MAYIS'TAKİ GENEL SEÇİMLERDE HÜKÜMET KURULAMAMIŞTI

21 Mayıs'taki genel seçimlerde Yeni Demokrasi yüzde 40,79 oy oranı ile birinci parti olmuş ancak tek başına iktidara gelmesi için gerekli 151 sandalyeye ulaşamamıştı.

Yeni Demokrasi'yi, SYRIZA yüzde 20,07 ile takip ederken, PASOK-KINAL yüzde 11,46, KKE yüzde 7,23, Yunan Çözümü yüzde 4,45 oranında oy almıştı.

Katılım oranının yüzde 61,1 olduğu seçimlerde, yüzde 3'lük seçim barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazanan parti sayısı 5 olmuştu.

21 Mayıs'taki genel seçimde hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranına ulaşamayınca 25 Haziran'da tekrar sandığa gidileceği duyurulmuştu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • Akçaabatlıselçuk 10 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar gerçekçi bir SEÇİM soru işareti ?
    Cevapla
  • Bandırmalı 10 ay önce Şikayet Et
    Olmadı, bizim çok bilmiş prof' a göre Mitçokatis yenilmiş olması lazım. Katılım oranı %53. demek ki kalan % 47 Mitçotakis'e oy vermemiş. Mitçotakis %40 oy almış. Ama ne yazık ki Yunanistan da bizim Prof'un çapında akıl sahibi yok, kimse itiraz etmemiş.
    Cevapla
  • Mehmet 10 ay önce Şikayet Et
    Komşu komşu
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    oralarda ki Türk millet vekil lerinden hâyır gelmezzz
    Cevapla
  • yine misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Katılım % 53 .Türkiye de olsa iktidar meşru değil vs bin laf söylerlerdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Erdoğan'dan kritik kabul! Devlet Bahçeli ile görüşecek
Rusya'da çarpıcı anlar! İki komutan Rusya Devlet Başkanı Putin'i selamlamadı