Almanya'da bir ilk: Aşırı sağcı AfD ilk kez seçim kazandı!

Almanya'da aşırı sağcı AfD ilk kez kaymakamlık seçiminden zaferle çıktı. Seçim sonucu ülkede gündem oldu.

GİRİŞ 26.06.2023 08:10 GÜNCELLEME 26.06.2023 09:12
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Almanya'da aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) adayı Robert Sesselmann, Thüringen eyaletinde yer alan Sonneberg'te yapılan seçimi kazanarak ülkenin ilk aşırı sağcı kaymakamı oldu.

Almanya'da aşırı sağcı bir isim ilk kez kaymakam olarak seçildi. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) adayı Robert Sesselmann, Thüringen eyaletinde yer alan Sonneberg'te yapılan seçimi kazanarak ülkenin ilk aşırı sağcı kaymakamı oldu. Almanya'nın ana akım partilerinin radikal görüşleri nedeniyle işbirliği yapmayı resmen reddettiği AfD'nin adayı Sesselmann, ikinci turda oyların yüzde 52,8'ini alarak seçimin galibi oldu. AfD kuruluşundan 10 yıl sonra ilk üst düzey bir makamı kazanmış oldu.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) adayı olan Jürgen Köpper ise diğer partilerin desteğine rağmen yüzde 47,2'de kaldı. Thüringen İçişleri Bakanı Georg Maier Alman basınına yaptığı açıklamada, seçim sonucunu "tüm demokratik güçler için bir alarm" olarak nitelendirdi.

AfD'nin 57 bin nüfusuyla Almanya'nın en küçük seçim bölgelerinden biri olan Sonneberg'te zafer kazanması "dönüm noktası" olarak nitelendirilirken, bazı Alman medya kuruluşları ise Sesselmann'ın galibiyetini siyasi bir "deprem" ve "aşırı sağ parti için dikkate değer bir başarı" olarak yorumladı.

Gelecek yıl bölgesel seçimlerin yapılacağı Almanya'da analistler, AfD'nin eski Doğu Almanya eyaletleri Thüringen, Brandenburg ve Saksonya'da oylarını artıracağını öngörüyor.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 11
  • muģla 10 ay önce Şikayet Et
    Bu gidişle Almanya kendi kaybeder bunların yüzünden bir daha eskisi gibi olamaz
    Cevapla
  • Murat 10 ay önce Şikayet Et
    Alman’ların AFD’yi seçmesinin bir nedeni var. Merkel hükümeti isterleri karşılayamadı, ülkeyi bugün yöneten koalisyona bakarsak onlardan da kimse memnun değil.
    Cevapla
  • Evlad-ı fatihan 10 ay önce Şikayet Et
    Hitler in partisi sagci deyil
    Cevapla
  • irfan 10 ay önce Şikayet Et
    almanya faşizmin yuvasıdır .
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    almanyanin mhp si oluyor yani abarmamak lazim
    Cevapla
  • Erkan dastan 10 ay önce Şikayet Et
    Almanyada Irkçılık hep vardı.Genel olarak AB da saģcı Partiler çıkıṣa geçti.Islamfobi üzerinden oy topluyorlar.Müslümanlar için çok tehlikeli bir Döneme girdi Almanya AFD gitzikçe güçleniyor.
    Cevapla
  • Harun 10 ay önce Şikayet Et
    Umit ozdag Kadar olamazlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor
Üsküdar’da feci olay: Beton pompası apartmanın üzerine devrildi! 2 balkon çöktü