Eski ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den itiraf: Irak işgali bir yalana dayanıyordu

2003 Irak işgalinin bir yalana dayandığını kabul eden Kerry, bunun bir saldırı savaşı olduğu düşüncesini reddetti.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den itiraf: Irak işgali bir yalana dayanıyordu
Eski ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den itiraf: Irak işgali bir yalana dayanıyordu
GİRİŞ 27.06.2023 12:40 GÜNCELLEME 27.06.2023 14:52
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

ABD'nin iklim değişikliği özel temsilcisi ve eski Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz günlerde bir Fransız televizyonunda açıklamalarda bulundu. 2003 Irak işgalinin bir yalana dayandığını kabul eden Kerry, bunun bir saldırı savaşı olduğu düşüncesini reddetti.

Kerry, verdiği demeçte ABD'nin Irak işgaline ilişkin ses getirecek açıklamalarda bulundu.
ABD'li diplomat, Irak işgalinin Ukrayna'daki çatışmadan tamamen farklı olduğu konusunda ısrar edince Fransız gazeteci, işgalin Bağdat'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu ve El Kaide ile bağlantılı olduğu yalanlarına dayanan bir saldırı savaşı olduğuna dikkat çekti.

ÜRETİLEN KANITLARLA KURGULANMIŞ BİR YALAN

"Hayır, hayır. O zaman bunun bir yalan olduğunu bilmiyorduk. Üretilen kanıtlarla birlikte, insanlar bunun bir yalan olduğunu anlayamadı" diyen Kerry, Irak işgalinin bir saldırı savaşı olmadığını öne sürerek, "Bu kesinlikle bi saldırı savaşı değildi. Hatta bilirsiniz, bizzat Başkan Bush'un (George W.) doğrudan suçlandığı bir süreç bile olmadı" ifadelerini kullandı.

Irak'ta 'çeşitli ihlaller' yaşandığını inkar etmeyen Kerry, o dönem 'bunlara karşı sesini yükselttiğini' öne sürdü.

2004 Başkanlık Seçimleri'nde George W. Bush'a karşı yüzde 2'lik bir farkla kaybeden John Kerry, şöyle konuştu:

"Irak Savaşı'nı yeniden tartışmayacağım. Daha önce bunun için çok zaman harcadık. Ben girilmesine karşıydım. Yanlış bir şey olduğunu düşündüm fakat yetkiyi başkana verdik ne yazık ki. İşgal bir yalan üzerine kurulu. Ve bunun bir yalan olduğunu anladığımızda insanlar ayağa kalktı ve doğru olanı yaptı.”
 

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 21
  • Mete 10 ay önce Şikayet Et
    Yalan olduğunu sonunda itiraf etmiş biri 40 yıl sonra suriyede de aynı yalan düzeni hakim aynı yalancılar ukranyada da işbaşında koronayı da becerdiler iklim değişikliğinde de aynı yalan... yalanın üretilmediği ve abd nin kurgulamadığı çıkar sağlamadığı en küçük bir dünya krizi ve savaşı icat oldu mu ki
    Cevapla
  • Mehmet 10 ay önce Şikayet Et
    dünyayı 20 yıl önceki yalanlarıyla idare ediyorlar,bizim zavallılar da gerçek zannediyor
    Cevapla
  • DURSUN 10 ay önce Şikayet Et
    Irak işgali yalana dayanıyordu Öldürdüğünüz insanlar ve çocuklar gerçekti
    Cevapla
  • Güzel insan 10 ay önce Şikayet Et
    Öyle gün gelecek ki bunların hesabını tek tek vereceksiniz ortada ABD diye bir şey kalmayacak görürsünüz etme bulma dünyası..darma duman olacaksınız
    Cevapla
  • ASİLBEY@06ÇUBUK 10 ay önce Şikayet Et
    İkiz kuleden başlayan , devam eden Irak savaşı yalana dayanıyorda milyonlarca mağdur olan,sakat kalan, ölen, sürülen insanların hesabını kim verecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kazandığı Ayasofya davasıyla tarihe ismini yazdıran İsmail Kandemir Hakk'a yürüdü
Süper Lig'de nefes kesen hafta! 10 maç aynı saatte