Şam yönetimine desteğiyle bilinen Wagner'in Suriye'deki akıbeti merak ediliyor

Suriye’nin farklı bölgelerinde konuşlanan yüzlerce paralı savaşçıyla askeri operasyonlar yürüten Rus Wagner grubunun ülkedeki akıbeti merak ediliyor.

Şam yönetimine desteğiyle bilinen Wagner'in Suriye'deki akıbeti merak ediliyor
Şam yönetimine desteğiyle bilinen Wagner'in Suriye'deki akıbeti merak ediliyor
GİRİŞ 28.06.2023 01:05 GÜNCELLEME 28.06.2023 01:05
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Rusya'nın Ekim 2015'te Suriye'de askeri müdahale başlatmasıyla birlikte Wagner grubu Suriye'de görülmeye başladı.

Wagner, Humus ilinin orta bölgesinde yer alan Tedmur'da, Hama ilinin Mezar, Kasır Muvali bölgelerinde, ülkenin doğusundaki Deyrizor ilinde, kuzeydeki Cerrah havaalanında, İdlib'in Han Şeyhun ilçesinde, Maasran, Marşorin bölgelerinde, Lazkiye ilinin Nabi Yunus Tepesinde ve Kamışlı'daki üsleri koruma görevinin yanı sıra Şam yönetiminin muhaliflere düzenlediği askeri operasyonlarda görev alıyor.

Wagner grubu, Suriye'de 25. Tümen özel birliklerle, 5. Kolordu, 4. Kolordu, 6. Tümen’e bağlı 76. tugay ve 875 numaralı bölükle farklı bölgelerde Suriye Ordusu ve İran destekli terörist gruplarla askeri operasyonlara katıldı.

Beşşar Esed yönetimine yoğun askeri destekte bulunan Wagner grubunun Rus yönetimiyle ters düşmesinin ardından Suriye’deki geleceği ise en çok merak edilenler arasında yer alıyor.

Wagner grubunun Rus yönetimine isyanı

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti.

Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Yevgeniy Prigojin'in 24 Haziran'da, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti.

Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, "isyancı liderin" Belarus'a gideceğini bildirmişti.

Putin, 26 Haziran'da televizyon kanallarından halka sesleniş konuşmasında, "Bugün, Savunma Bakanlığı veya diğer kolluk kuvvetleriyle bir sözleşme yaparak Rusya'ya hizmet etmeye devam etme veya ailenize ve arkadaşlarınıza dönme fırsatına sahipsiniz. İsteyen Belarus’a gidebilir." ifadelerini kullanmıştı.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Selim 9 ay önce Şikayet Et
    Defolup gitsinler işleri yok orda.
    Cevapla
  • Sınır 9 ay önce Şikayet Et
    Wangneri rusyaya karşı kim kullandı.neden.bütün mesele büyük israil devletini kurmak için kimler çalışıyorsa wangneride onlar kullanmaya çalısmış olma ihtimali çok yüksek.hedef surşyeden rusları çıkarmak.
    Cevapla
  • deli 9 ay önce Şikayet Et
    burada bize çok güzel bir fırsat doğdu Rusya ile pazarlıkta şu konuşulabilir eğer oradaki askeri çekersen biz senin yerine orayı doldurup insanların geri dönmesine vesile oluruz Allahın izniyle bu iş olur yakında dönüş yolu açılmış olacak
    Cevapla
  • Selim 9 ay önce Şikayet Et
    Bunu yapmamaları zaten hata. Rusya kofti çıktı işte bizim askerimiz Libya’da rezil etti Wagner’i hemde Wagner’e verilen bunca destek ortadayken. Daha fazla şeyler talep etmemiz lazım hiç kimse kusura bakmasın valla Batı Ukrayna’da rezil etti Rusları. Eski itibarları yok artık ellerinde nükleer olmasa kimse tınlamayacak bile. Ruslar yatıp kalkıp doğalgazımız var diye şükür etsinler
    Cevapla
  • engincan 9 ay önce Şikayet Et
    umarım suriyede kalmaya ve suriyelileri öldürmeye devam ederler. yoksa suriyeliler ülkemize daha çok yayılacaklar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ünlü EuroLeague hakemi maç sonu hırsızlık yaparken yakalandı!
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı