Polonya'dan Wagner açıklaması: 3 ülke için tehlikeli

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile Ukrayna'ya ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Wagner Grubu'nun Belarus'a yerleştirilmesinin bölgedeki güvenlik mimarisini değiştireceğine dikkat çekti.

Polonya'dan Wagner açıklaması: 3 ülke için tehlikeli
Polonya'dan Wagner açıklaması: 3 ülke için tehlikeli
GİRİŞ 28.06.2023 23:44 GÜNCELLEME 28.06.2023 23:44
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile Ukrayna'ya ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Wagner Grubu'nun Belarus'a yerleştirilmesinin bölgedeki güvenlik mimarisini değiştireceğine dikkat çekerek, "Wagner Grubu'nun Belarus'taki varlığı Polonya, Litvanya ve Letonya için potansiyel bir tehlike" dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile birlikte Ukrayna Anayasa Günü dolayısıyla Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Cephedeki son gelişmeleri, Rusya'daki Wagner isyanını ve Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki son durumu ele alan üç lider, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Ev sahibi Zelenskiy, iki ülkeye kendilerine verdikleri askeri, politik, ekonomik destek ve insani yardım için teşekkür ederken, Litvanya'nın Ukrayna'ya iki adet hava savunma sistemi daha vermeyi kararlaştırdığını bildirdi. Rusya'nın savaşı kaybedeceğini, Avrupa'da hiç kimsenin bundan şüphesi olmadığını belirten Zelenskiy, "Hep birlikte birbirimizi güçlendirerek, NATO ittifakını, Avrupa Birliği'ni güçlendirerek barışı, uluslarımız için gerçek kalıcı güvenliği sağlayacağız" dedi.

"Wagner Grubu Belarus'u işgal mi edecek yoksa Ukrayna'ya kuzeyden ek tehdit mi oluşturacak?"

Zelenskiy'nin ardından söz alan Polonya Cumhurbaşkanı Duda ise, Wagner Grubu'nun Belarus'a yerleştirilmesini değerlendirdi. Duda, "Wagner Grubu'nun Belarus'a yerleştirileceği duyurusu bölgedeki güvenlik mimarisini değiştiriyor. Bu, bizim için NATO'nun kesinlikle atıfta bulunması gerektiğini düşündüğümüz çok önemli bir işaret. Çünkü söz konusu yer değiştirmenin amacının ne olduğu, Wagner Grubu’nun neye hizmet edeceği, bu şekilde Rus ordularının Belarus'taki fiili varlığıyla Belarus'u işgal mi edeceği yoksa Ukrayna için kuzeyden ek bir tehdit mi oluşturacağı ya da Polonya için, NATO ülkeleri için muhtemel bir tehdit mi olacağı gibi soru işaretleri oluşturuyor" diye konuştu.

Belarus hükümetinin son iki yıldır Polonya sınırına hibrit saldırılarda bulunduğunu söyleyen Duda, "Bu nedenle, bugün Wagner Grubu'nun Belarus'taki varlığının Polonya, Litvanya ve Letonya için potansiyel tehlike oluşturduğunu göz ardı etmemiz zor" dedi.
Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda ise Ukrayna'nın 2014 yılından beri kendi anayasasını kanla yazdığını belirterek, 11-12 Temmuz'da Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi’nde Kiev'in NATO üyeliği yolunun açılması gerektiğine ilişkin inancı dile getirdi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Süleyman Ferit 9 ay önce Şikayet Et
    Rus ruleti falan deyil bu resmen putinin oyunu dünya yuttu taruz durdu.
    Cevapla
  • Das 9 ay önce Şikayet Et
    Polonya hakli wagner belarusta tehdit olusturuyor ama bence kiew e tehdit
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çocuğu kanlar içinde o yayın derdinde! Bir TikTok rezaleti daha
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri