Kara Kıta ayağa kalktı! Fransa sertleşti: Bahaneyle intikam

Afrika'daki sömürgecilik düzeni yerle bir olan Fransa, İslam ve yabancı düşmanlığını milli politika olarak benimsedi. Sosyal dokunun paramparça olduğu ülkede liberal, sol ve sağ kesimler ırkçılıkta birleşti.

GİRİŞ 03.07.2023 06:54 GÜNCELLEME 03.07.2023 09:29
Bu Habere 109 Yorum Yapılmış

Fransa’da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel Merzuk’un polis tarafından öldürülmesi ile başlayan isyan dalgası yayılıyor.

Hükûmet olaylara müdahale amaçlı orduyu sokağa indirme hazırlığı yapıyor. Gösterici sayısının 5 milyonu aştığı Fransa’da İçişleri Bakanlığı 200 yeni jandarma birimi kurarak sıcak noktalara sevk edecek. Bir dönem Paris’te Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Murat Ghazali doğusu, batısı, güney ve kuzeyi ile tüm Fransa’nın yandığını söyledi.

Fransa yönetimlerinin uzun yıllardır işçi, göçmen ve özellikle Müslümanlar üzerinde baskıyı artırdığını kaydeden Ghazali, “Siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan tüm bağların gevşediği ülkede yaşanan olaylar çöküşün başlangıcı. Sorunun merkezinde Fransızların Afrika’da bozulan sömürü çarkı ve başta ekonomik kayıplar olmak üzere siyasi askerî üstünlüğü kaybetmeleri yatıyor. Bir nevi intikam alıyorlar” dedi.

İSLAM KARŞITLIĞI MİLLÎ POLİTİKA OLDU
Fransa’da uzun yıllar siyasi faaliyet yürüten ve Paris’te Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Murat Ghazali, “Fransa’da tüm partiler ve siyasi liderler İslam’ı büyük bir tehdit olarak görüyor. Yabancı düşmanlığı konusunda da yarış hâlindeler. Bu konuda Marine Le Pen en net ve dürüst olanı. Çünkü o bu konudaki fikirlerini açıktan beyan ediyor. Ancak Macron dâhil tüm liberal, sağ ya da diğer sol partiler bu konuda ittifak hâlinde. Sadece onlar düşmanlıklarını gizli yürütüyor. Fransız toplumuna da yalan söylüyorlar. Fransız siyasi elitlerinin yüzde 80’i aynı fikirde. Cami ve diğer kurumların yıllardır ağır baskı ve kuşatma altında tutulması da bu genel kabulün bir sonucu” diye konuştu.

SÖMÜRGE ÇARKLARI DAĞILDI
Murat Ghazali’ye göre Fransa’da yükselen İslam ve Afrikalı karşıtlığının temel nedenlerinden birisi Afrika’da Fransa’nın kaybettiği askerî, ekonomik ve siyasi üstünlük. Fransa’nın Çad, Mali, Burkina Faso, Mali, Gine, Moritanya ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde konuşlandırdığı askerî birlikler ve yönetim kademesinde görevli sivil-asker uzmanlar kovuldu. Bununla birlikte Afrika’da petrol, doğal gaz, altın ve elmas başta olmak üzere Afrika’nın tüm yeraltı zenginliklerini işleten Fransız şirketlerinin ruhsatları iptal edildi.

POLİS DEVLETİNE ÇEVİRDİLER
Fransız Sosyolog Dr. Crystal Fleming de aynı görüşü destekliyor ve göstericilere müdahale eden polislerin eylemcilere sürekli “Defolun Afrika’ya dönün” diye bağırdığını hatırlatıyor.

Dr. Fleming, “Yaşananlar Macron döneminde zirve noktasına ulaşan yabancı karşıtlığının bir sonucu. Ülkeyi olağanüstü imtiyazlarla donanmış polis devletine çevirdiler. Bu nedenle de polis şiddeti ile hemen her gün birileri ölüyor, yaralanıyor. Bu insanların çoğu da Arap ya da Afrikalı. Irkçılığı sistematik hâle getirip tüm sosyal dokuyu zedelediler. Bu konuda da Fransız liberalleri ile sol ve sağ ittifak hâlinde” görüşünü dile getirdi.

OLAYLAR DÖNÜM NOKTASI
Fransız polis şeflerinden Stephane Lebreton ise “Şiddet dozu tüm alanlarda arttı. Bireyler giderek daha fazla ateşli silah kullanıyor. Bu olaylar bir dönüm noktası. Şiddet eylemlerinde korkunun olmaması birkaç şeye bağlıdır: Gelecek için umutların olmaması (bu nedenle kendi kendini sabote ederek kendi kendini yok etme diyebiliriz) ve yurttaşlık değerlerinin bütünleşmemesi en önemli sebepler’’ yorumunda bulundu.

IRKÇI FRANSIZLAR SAHAYA İNDİ
Sokakları savaş meydanına dönen Fransız şehirlerinde polis cinayetini protesto edenlere karşı ırkçı Fransız gruplar da sokağa indi. Paris, Lyon ve Marsilya’da sosyal medya üzerinden örgütlenen ırkçı gruplar, başta camiler olmak üzere Müslümanlara ait iş yerlerinin kendileri için açık hedef olduğunu ilan etti. Irkçı, Ulusal Birlik Partisi gençlik örgütünün öncülük ettiği karşıt gruplar polis korumasında eylemcilere dönük saldırılar da düzenliyor. Irkçı Fransız grupların bir diğer tahriki ise Nahel’i öldüren polis Florian M. için başlattıkları destek kampanyası oldu.  

ADALETE GÜVEN KALMADI 
Sosyal patlamaya sebep olan ırkçı politikalara bir eleştiri de Fransa Belediye Başkanları Derneği Başkanı Serge Hoarau’dan geldi. Şiddet sarmalını bir tür yön kaybı ve toplumsal parçalanmanın göstergesi addeden Hoarau, “Birlikte yaşamamızı sağlayan değerlerin çözüldüğü kesin” açıklamasında bulundu.

Fransız makamlar, geçtiğimiz yıl sadece 13 yabancının Nahle benzeri aracında öldürüldüğü bilgisini paylaştı. Olayların 2017 de polise geniş salahiyetler veren yasanın çıkışı ile arttığı bir başka detay.

Toplumsal tolerans ve saygı eşiğinin olağanüstü düştüğü tespitini yapan Psikolog David Goulois “İnsanlarımız artık saygı görmekte daha fazla zorlanıyor. Çünkü adalete güven yok. Üstelik cezaevlerinde veya ıslah evlerinde yer kalmadı” dedi.

YABANCI NEFRETİ SİSTEMATİK HâLE GELDİ
Fransız yazar-yönetmen Rokhaya Diallo, bu insanlar için isyanın kendilerini ifade etmekte tek seçenek olarak kaldığını ifade ederek “Mecbur bırakıldılar. İşçi sınıfı, siyahiler ve Afrika kökenliler bu bedeli ağır bir biçimde ödüyor. Fransa’da artık sistematik hâle gelen yabancı nefretinin miladı 1983 yılında Lyon banliyölerinde polis kurbanı olan 19 yaşındaki Toumi Djaija’nın yaşadıklarıdır. Daha sonrasında (2005 yılı) Zayed Benna, Bouna Traore ve Muhittin Altun’un yaşadıkları en trajik şiddet örnekleri. Ayrıca Sarı Yelekliler’in eylemi de benzer sosyal politika açmazının neticeleri arasında görülmeli” değerlendirmesinde bulundu.

GÖZALTI SAYISI 2 BİNİ GEÇTİ
Tüm gece devam eden protestolarda kamusal alanda 871 nokta kundaklandı, 577 araba yakıldı ve 74 bina hasar gördü. Protestolarda, dün 719 kişi gözaltına alındı, 45 polis ve jandarma yaralandı. Şu ana kadar gözaltı sayısı 2 bini aştı. Paris ve çevresindeki birçok şehirde geceleri polisin drone kullanmasına izin verildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 109
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    chp li gardaşları üzgün
    Cevapla
  • Erhan 9 ay önce Şikayet Et
    ya bu azılı avrupa ülkeleri dünyanın sadece onlar için yaratıldığını düşünerek, başka ırkı, dini özellikle islamı ve müslümanı dışlamaktadırlar. yüzyıllarca köle, gasb, sömürge ve ölüm oyunları ile cezalandırdıkları müslümanları ucuz görmektedirler. Kendi soylarından birinin tırnağına bişey olunca dünyayı takmayanlar, konu müslüman olunca onu vuran hainede ödül veriyorlar.
    Cevapla
  • Müjdeci* 9 ay önce Şikayet Et
    Göcmenler 2025 yılına kadar tüm yatırımları Avrupadan cekmeleri elzemdir Avrupada ırkçılık ve islamofobi önlenemez hale geldi müslüman göçmenler ilk hedefte sonra afrika slav ve latinler yahudiler ırkçılığa maruz kalmakta. Sosyal demokratların ab kuruluşundaki doktrinleri bir bir yıkılıyor sosyal devlet imajı birlik ülkelerde etkisi kaybolup milliyetciliğin artmasına sebep oluyor.
    Cevapla
  • İklimDeğişikliği 9 ay önce Şikayet Et
    2.Dünya savaşı sonrası Avrupa ülkeleri sosyal demokratların sayesinde refaha ulaştı şimdi Avrupayı aşırı sağcı ve ırkçılar sarmış ve Birliğin çöküşü yakındır.merkel 15 sene cdu spd ortaklığı ile dengeyi istikrarı sağladı.şimdi spd koalisyonla iktidarda cdu ise safdışı kalması cdu seçmenin afdye kaymasına sebep oluyor. cdu ile koalisyon kurmalıydı bir sonraki seçimler Almanya için kritik
    Cevapla
  • Hacı pierre 9 ay önce Şikayet Et
    Bir sürü araba yakılmış.fıskiyeler kırılmış kamu binaları yakılmış.yazik günah değil mi.milletin parası boşa gitmiş.bu insanları terör suçundan tutuklanması lazım.sokaklari kimse tehlikeye atamaz.
    Cevapla
  • Burhanettin öztekin 9 ay önce Şikayet Et
    Dahada beter olsun. Yanlışlıkla beğendim
    Cevapla
  • Arda 9 ay önce Şikayet Et
    çokmu üzüldün git yarım et fransaya senin memleketinde yangın varken onlar. ellerini ovuşturuyor.şu an müslümanlarla uğraşıyorlar. safmısın yoksa. bilerekmi konuşuyon.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Birinci Dünya Savaşı'nda kaç kişi hayatını kaybetti? İşte yayınlanan rakamlar...
Ankara’da sokak köpeklerinden 15 yaşındaki kız çocuğuna saldırı