Rusya'dan Türkiye'ye "Azov" tepkisi: Anlaşmayı ihlal ettiniz

Rusya, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Türkiye'de tutulan beş Azov Taburu komutanını ülkesine götürmesinin, yapılan esir takası anlaşmasının ihlali olduğunu öne sürdü.

GİRİŞ 10.07.2023 13:32 GÜNCELLEME 10.07.2023 14:12
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Rusya'ya karşı Azovstal Çelik Fabrikası'ndan üç ay boyunca Mariupol şehrini savunarak Ukrayna'da sembol haline gelen Azov Taburu, iki ülke arasında yapılan anlaşmanın ardından Moskova'ya teslim olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yürüttüğü diplomasi trafiği sonucu 21 Eylül 2022'de 200 savaş esirinin mübadelesi için anlaşıldı.

Anlaşma çerçevesinde Azov Taburu komutanlarının savaş bitene kadar Türkiye'de kalacağı açıklandı. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Türkiye'ye yaptığı ziyaret dönüşünde beş komutanı da yanında götürdü.

Zelenskiy, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı evimize getiriyoruz. Ukraynalı askerler Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Sonunda akrabalarının yanında olacaklar" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN TEPKİ

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, komutanların Ukrayna'ya gitmesiyle Türkiye'nin esir takası anlaşmasını ihlal ettiğini öne sürdü.

"Bizi kimse bu konuda bilgilendirmedi" diyen Peskov, anlaşmaya göre bu kişilerin Türkiye'de kalması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin baskı altında olduğu için bu kararı aldığını iddia eden Kremlin sözcüsü, komutanların ülkelerine götürülmesini Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısız olmasına bağladı:

"Azov komutanlarının Türkiye'den ayrılması anlaşmaların ihlalidir. Türk tarafı ile bunu konuşacağız ve açıklama isteyeceğiz, açıklamalarını dikkate alacağız. Batılı ülkelerin aksine, Türkiye bizimle iletişimde; hem de en üst seviyede. Türkiye ile ilişkilerimizi etkilemeyecek, ilişkilerimiz çok yüzlüdür. Türkiye ile karşılıklı olarak kârlı ticaret ve ekonomik işbirliğine devam edeceğiz."

Ukrayna Askeri İstihbarat Sözcüsü Andrii Yusov ise, komutanların ülkelerine transferinin uluslararası hukuka tamamen uyduğunu savundu.

Türkiye'den konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 49
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    arada bir zelenskiyi sevindirmek gerekir bizde öyle yaptık ne var bunda.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    haklılar
    Cevapla
  • Bora 9 ay önce Şikayet Et
    Rusya 2 hafta önce idlipde savaskes anlaşması olmasına rağmen turkiyeyi çiğneyerek bombaladı Reyisde bosdurmadi karşılığı bu dedi
    Cevapla
  • vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    geç bile kaldılar aslında pis işgalciler sizi.
    Cevapla
  • Sassas 9 ay önce Şikayet Et
    Peskov saçmalıyor Türkiye dönek bir devlet değildir mutlaka putinle konuşulmuştur pskovun bundan haberi olmaya bilir koca Rusya azov taburunun beş komutanındanmı korkacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik görüşme!
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak