Almanya'dan Erdoğan'ın "Avrupa Birliği" şartına cevap

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a cevap vererek, Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile İsveç'in NATO'ya katılımı arasında bağlantı olmadığını söyledi.

GİRİŞ 10.07.2023 15:57 GÜNCELLEME 11.07.2023 08:06
Bu Habere 319 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Litvanya'ya seyahati öncesinde havalimanında basın toplantısı düzenlemişti.

Erdoğan, "Milletimizin bizden bir beklentisi var" diyerek, "Önce gelin Türkiye'nin AB'de önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım" ifadesini kullanmıştı.

NATO zirvesi öncesi Erdoğan'dan Avrupa Birliği şartı!NATO zirvesi öncesi Erdoğan'dan Avrupa Birliği şartı!

Stoltenberg'ten Türkiye'nin AB üyeliği isteğine destekStoltenberg'ten Türkiye'nin AB üyeliği isteğine destek

Beyaz Saray: Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruzBeyaz Saray: Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz

ABD VE STOLTENBERG'DEN DESTEK VERMİŞTİ

Erdoğan'ın açıklamasından kısa bir süre sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye'nin AB üyeliği isteğini destekliyorum" demişti.

Aynı şekilde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da "ABD, Türkiye'nin AB üyelik sürecini her zaman destekledi ve desteklemeye de devam edecek" denilmişti.

ALMANYA'DAN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a cevap vererek, Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile İsveç'in NATO'ya katılımı arasında bağlantı olmadığını söyledi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile ortak basın toplantısında konuşan Scholz, "İsveç, NATO üyeliği için tüm şartları yerine getirdi. Türkiye'nin AB üyeliği meselesi ise, başka bir soru ve diğer meseleyle ilgisi yok; bir arada değerlendirilmemeli. İsveç'in en hızlı şekilde NATO'ya girmesi için elimden geleni yapmaya devam edeceğim" dedi.

Scholz ayrıca, "Finlandiya'nın çoktan üye olmasından memnuniyet duyuyorum ve İsveç'i de yakında NATO üyesi yapabileceğimizi umuyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından, bunun yakın gelecekte onun perspektifinden de düşünülebilir bir karar olduğuna dair olumlu bir mesaj alıyorum" ifadelerini kullandı.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn

BİR AÇIKLAMA DA LÜKSEMBURG'DAN

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da "Türkiye'nin AB üyeliği süreci ile İsveç'in NATO'ya katılımı birbiriyle alakasız; AB kapısı 2005'ten beri Türkiye'ye açık, özellikle insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı açısından belirtilen koşulları karşılaması yeterli" diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 319
  • Kurnaz 9 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'nin konu disinda Avrupa Birligine girmek isteminin yinelenmesinin amaclarindan birisi de ABD Kongiresine karsi sempatik görünme amacli da olabilir.
    Cevapla
  • Aslan 9 ay önce Şikayet Et
    Almanya 3,5 milyon Türk. Fransa 800 bin Türk, Hollanda 500 bin Türk, gerisini internetten araştırın. Her tarafa yayılmışız. 50-60 yıl sonra tek kurşun atmadan Avrupa’nın hepsi bizim olacak.
    Cevapla
  • Naci kahraman 9 ay önce Şikayet Et
    Tayyib amca şu Scholz'a da bi kafa at feleğini şaşırsın.
    Cevapla
  • M.S.Ş 9 ay önce Şikayet Et
    Bizim yüce kitabımız Kuran'ımızı yakan nokta noktaları ve bunlara göz yumanları izin verenleri asmak yakmak kellelerini almak gerekiyorken, biz bunlara istediklerini mi vereceğiz? O kadar İslam ülkesi toplantıda bir araya geldi de kınamaktan başka ne yapabildiler? Ne AB üyeliği ne de başka bir şey, karşılığı ne olursa olsun fark etmez asla taviz verilmemeliydi yazık size.
    Cevapla
  • Nazli 9 ay önce Şikayet Et
    Sevilen bir kisinin nazi bile bir yere kadar.
    Cevapla
  • Gazi 9 ay önce Şikayet Et
    Irak hükümeti, Kuran yakan kişinin Irak vatandaşı olması sebebiyle Irak'a iadesini istemişti İsveç'ten diplomatik olarak. AB üyeliği yerine o kişinin Irak'a iadesi ön şart olarak konulmalıydı
    Cevapla
  • Yavuz 9 ay önce Şikayet Et
    Irak vatandasinin amaci Kuran'i yakarak siyasi mülteci olarak kabul edilmesiydi herhalde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin İsrail kararı sonrası ABD'den son dakika Türkiye açıklaması
İsrailli Maliye Bakanı Smotrich: Müzakerelerde Türkiye de var