Rusya'ya karşı flaş adım! NATO Genel Sekreteri Stoltenberg duyurdu

Son dakika haberi... NATO Liderler Zirvesi'ne açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Müttefikler uzlaştığında ve şartlar karşılandığında Ukrayna'nın NATO'ya katılması için davet gönderme konusunda anlaştık." dedi.

GİRİŞ 11.07.2023 18:13 GÜNCELLEME 12.07.2023 10:19
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'daki NATO Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. 

Stoltenberg'in açıklamaları şöyle:

UKRAYNA'YA NATO DAVETİ

"Müttefikler bugün şuna karar verdi, güçlü birlikte bir mesajın Ukrayna'ya verilmesinde anlaştı. Ukrayna'yı NATO'ya yakınlaştıracağız. Aynı zamanda sözleşmenin ilerleyen zamanda üyeliğe yol açan bir mesaj olmasını istedi. 2 adım yerine 1 adım olacak üye olmak için. Üyelik daveti şartlar yerine getirildiği zaman yapılacak.

En önemli görevimiz Ukrayna'nın kazanması. Ukrayna'yı NATO'ya yakınlaştıracağız. Askeri desteği de 2014'te başladı, geçen sene tam ölçekli arttı. Geçtiğimiz günlerde müttefikler yeni önemli açıklamalarda bulundu. Uzun menzilli füzeler sağlayacak Almanya, ABD'de daha fazla askeri destek açıkladı. Bir araya geldiğinde bu güçlü bir mesaj sunuyor Kiev'e.

Bir paket üzerinde anlaştık. Ana unsurları belirttim. Ukrayna ve NATO arasındaki ilişki ve tüm diğer destek ikili görüşmelerde duyurulan paketlerdi. Ben de yakın iletişim içinde oldum yetkililerle. Zelenskiy ile bu akşam görüşeceğim. Yarın NATO Ukrayna Konseyi görüşmesi olacak. Bu da Ukrayna'yı NATO'ya daha da yakınlaştıracak bir paket.

"DAHA ÖNCE DAHA GÜÇLÜ BİR MESAJ OLMAMIŞTI"

Üzerinde anlaştığımız şey geniş kapsamlı bir paket. Ukrayna'yı NATO üyeliğine yakınlaştırmayı umuyoruz. Reformlar da içeriyor. Bizim sahip olduğumuz şartlar bunlar. Bunun haricinde güçlü siyasi bir mesaj verdik üyelikle ilgili. Daha önce daha güçlü bir mesaj olmamıştı. Bu yüzden diğer üyelik süreçlerine bakarsanız zaman aralığı olmadı hepsi şart temelliydi.

"ÇİN ULUSLARARASI DÜZENE MEYDAN OKUYOR"

Çin NATO’nun düşmanı değil ve angaje olmaya devam etmeliyiz. Çin artan bir şekilde kural odaklı uluslararası düzene meydan okuyor.

"SAVUNMA HARCAMALARI YÜZDE 2'YE ÇIKARILACAK"

Müttefikler savunma harcamalarını yüzde 2'ye çıkarma, daha sonra bunu artırma konusunda uzlaştı

Finlandiya ve İsveç’in üye olması ittifakı daha güçlü kılacaktır.

"EGEMEN ÜLKELERİN KARARINA MOSKOVA KARIŞAMAZ"

NATO’nun genişlemesi, müttefiklerin ve aday ülkelerin kararıdır, egemen ülkelerin kararına Moskova karışamaz.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Krıstersson ve ben birlikte bir görüşme gerçekleştirdik ve İsveç’in üyeliği yönünde tarihi bir adım attık.Türkiye-İsveç mutabakatı gerçekten tarihi. Finlandiya ve İsveç tam üye olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı ile dün yaptığımız anlaşmayla tam üye olacak. İttifak için önemli. Bunun dışında Baltık bölgesi hakkında da önemli. Bu kare içerisinde olasılık var Baltık Bölgesi'nde bir güçlenme var. Bizim savunma planlarımızda ve tatbikatlarımızda değişikliğe gidilecek. Baltık Bölgesi'ni daha güvenli hale götürüyor. Üyelerimize verdiğimiz mesajdan daha güçlü bir mesaj bu.

ŞARTLAR NASIL TANIMLANIYOR?

Ukrayna eylem planının ötesine geçti artık. NATO Zirvesi'nde 2018'de şunu hatırlıyorum, tartışma şu an çok farklı. 2014'ten beri müttefikler Ukrayna askerlerini eğitmeye başladı. Ukrayna hem yeterli ve NATO'yla daha iç içe bunu gösterdi. Modern savaş tankları gönderdiğimiz zaman birlikte çalışabilirlik anlamına geliyor. Şu an NATO çok daha yakın. Müttefiklerin anlaşması gerekiyor ve fikir birliği olması gerekiyor bu şekilde karar veriyoruz biz.

BÜKREŞ'TEKİ ANLAŞMA İLE BUGÜNKÜ ANLAŞMADAKİ DİL FARKI NEDİR?

Üyelik eylem planını kaldırdık bugün. Bu yüzden hep 2 adım vardı şimdi tek bir adım var. Bu Ukrayna'yı NATO üyeliğine daha çok yaklaştırıyor. NATO'daki süreç de değişti. Bu çok kolay bir karar değil. Anlaşmaları yüzünde mutluyum. Sorular vardı hızlı ilerliyoruz diye. Mayıs ayından beri tüm müttefikler bir fikir birliğine ulaştı. Artık bir programa sahip değiliz. Birlikte çalışabiliyoruz artık. Siyasi ilişkilerimizi de güçlendirdik. Ekipmanların ve eğitimlerin verilmesi bile Ukrayna'yı NATO'ya yakınlaştırmada fark yaratıyor. 2018'de Ukrayna çok uzaktı, artık daha yakın."

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 42
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    Bunlar boşa konuşmuyor , NATO ve AUKUS paktı ile ABD , Rusya üzerinde çevreleme harekatı yürütüyor . Basarsa düğmeye ilk ABD basacaktır . Okyanuslar , Uzay ve Karasal Sistemler ile top yekün , Rusya'nın en kritik sistemlerini hedef alacaktır .
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    İsveç , Finlandiya , İtalya , Almanya , Macaristan ile birlikte görüşüp , Türkiye'nin AB 'ye entegrasyonunu teminat altına almalıyız . İkinci olarak , Ukrayna'nın Dinyeper Nehri Batısında kalan toprak kazanımını NATO - Rusya-Ukrayna Barış Paktı ile teminata almalıyız . Doğusunda kalan toprak bütünlüğü ise ucu açık müzakerelere bırakılmalıdır .
    Cevapla
  • Ali-Veli-Deli 9 ay önce Şikayet Et
    Kamil adam bir bașka oluyor ya. Akıl topağı, ailenin akıl küpü. Ha beșiktaș ha çemberlitaș.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 9 ay önce Şikayet Et
    Geçmişte Bush ve Blair toplantıya girdiklerinde Türkiye’de "HCBS ve Sinagog patlamaları " oldu.!!? Toplantıdan çıkan bu ikili “Türkiye de bizimle Afganistan’a terörizmle mücadeleye gelecek” emrivakisi başta Türkiye'ye nice komplolar kurulmadı mı? Emperyalizmin Tüm amacı Ukrayna savaşına Türkiye’yi bulaştırmak..
    Cevapla
  • Hatıra 9 ay önce Şikayet Et
    Her zaman söylüyorum öğleye kadar rusyayla, öğleden sonra Amerika ile müttefiğiz
    Cevapla
  • mert 9 ay önce Şikayet Et
    yine bir reis klasiği... dönüyoruz diyorsun yani?
    Cevapla
  • Zaza 9 ay önce Şikayet Et
    Başımıza bela almış olmayız inşallah, bence batıdansa rusya ile çıkar ankaşmaları sağlamak daha mantıklı, üstelik enerji akışları rusya sayesinde oldu, enerji üssü olacak olursak en bğyğk sebebye rusya, enerji üssü olursa ab bize bağımlı olur, ama şimdi biz onlarla olmak için israr ediyoruz, ne kadar istersek o kadar alçalırız, bence onlar istesin,şartı koşalım buna göre strateji olmalı.
    Cevapla
  • Bağımsız Türkiye 9 ay önce Şikayet Et
    Rusya enerjiyi Türkiye'ye Avrupaya sattığından pahalıya satıyor. Abd düşmansa, Rusya da düşman. Pkk ise ikisi de destekliyor. Niye illa birine yamanmak? İkisi de dost değil ve Rusya fırsatını bulsun anında Türkiye'yi işgale kalkar.
    Cevapla
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Refahla sömürüyle şımarmış burnu havada batı ve Amerika ile hiç bir şey elde edilmez. Dolayısıyla Rusya ile yakınlaşmak Türkiye için çok daha iyi bir gelecek vaat edecektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Macron'dan nükleer silahlı ortak Avrupa savunması teklifi
Dikkat çeken rakamlar! Ülke ülke kişi başına düşen araç sayısı belli oldu