Fransız Danıştayı'ndan tehlikeli başörtüsü kararı

Danıştay, Fransız Futbol Federasyonu'nun başörtüsü yasağını, "Başörtüsü laiklik ilkesine aykırı ve kamu düzenini bozar" diyerek haklı buldu. Sivil alandaki bu yasağın gündelik hayatın her alanına yayılma tehlikesi var.

GİRİŞ 13.07.2023 08:20 GÜNCELLEME 13.07.2023 09:39
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Fransa'da hükümetin İslam'a yönelik baskıları her geçen gün artarken, Paris yönetimi, ülke genelinde başörtüsüne yasak getirmek için hazırlık yapıyor olabilir.

2004 yılında çıkarılan "kamusal alanlarda dini, siyasi felsefi sembol içeren yasa işaret ve kıyafet giyilmesini yasaklayan" yasa, 2016 yılında Fransız Futbol Federasyonu (FFF) tarafından da uygulanmaya başlandı.

Müsabakalara başörtüsüyle çıkan kadın futbol takımı Hicabeuses, söz konusu düzenlemeye karşı Danıştay'a başvurdu. Ancak Danıştay başvuruyu reddetti ve başörtüsü yasağının kamusal hayatın her alanına yaygınlaştırılması için tam yetki veren bir karar yayınladı. Danıştay, skandal kararı "Başörtüsü laiklik ilkesine aykırı, kamu düzenini bozar" gerekçesiyle duyurdu.

Uzmanlar söz konusu yasanın siyasi amaçla çıkarıldığını ve kararın hukuken kabul edilebilir tarafı olmadığını belirterek, Danıştay'ı "Hükümet çizgisinde hareket etmekle" eleştirdi.

Hicabeuses'de oynayan Müslüman futbolcular ise, yasağın uygulamaya başlaması halinde müsabakalara başörtüsüz çıkamayacakları için kariyerlerine son vereceklerini ifade etti.

GÜNDELİK YAŞAMDA DA YASAK GELEBİLİR

Yeni Şafak'ın haberine göre; kadın futbolcuların "kamu görevinde" olmadığını ve yasaya tabi olmakla hükümlü olmadığı kaydeden uzmanlar, "Yasa 'tarafsızlık' ilkesine binaen çıkarıldı ve devlet görevinde olanları kapsaması gerekiyor. Ancak Danıştay, yasayı değiştirerek sivilleri de kapsayabilecek bir kılıf uydurdu" değerlendirmesinde bulundu.

"Futbol maçlarında çatışmayı önlemek için kişileri ayrıştıran kıyafetleri yasaklama" amacıyla çıkarıldığı kaydedilen ve Müslüman kadınları hedef alan ırkçı yasa, emsal teşkil edebilecek.

Yürütme organlarının "çatışmayı önlemek" kılıfında, gündelik hayatın her alanında başörtüsü kullanımı yasaklayabileceğinden endişe duyuluyor.

Zira bundan önce hukuki kısıtlamalarla özel sektörde başörtüsü kullanımına yasak getiremeyen işletmelerin, ırkçı kanundan faydalanarak başörtülü çalışanları işten çıkarabileceği ifade edildi.

Hatta güvenlik güçlerinin, sokakta başörtüsü takan Müslüman bir kadına, "ayrıştırmacı yasa"dan istifade ederek müdahale edebileceği değerlendirildi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 44
  • Hakan demir 9 ay önce Şikayet Et
    Simdi Avrupa kilik kiyafetle ugrassin bi 50sene. Zamaninda bize yaptiklari kendilerine geri dönüyor.Ammaa bunlarin Anayasasinda var peki din ve inanc özgürlügü onne olacak..Bunlar sünepe varya..
    Cevapla
  • Aytek 9 ay önce Şikayet Et
    İyi ki yanıyon Fransa. Beter ol
    Cevapla
  • Yusuf 9 ay önce Şikayet Et
    Yapacak bir şey yok sonuçta Fransızların ülkesi. Bu karar açık açık farklı ülkelerden Fransa’ya gidip yerleşen müslümanlara sizi burda istemiyoruz ülkelerinize geri dönün demektir. Bu son olaylardan sonra zaten Fransa artık bir şekilde yabancı nüfusu azaltmanın yollarını arayacaktı. Şaşılacak bir şey yok burda. Sonuçta görünen köy kılavuz istemez. Bence istenmedikleri yerde durmasınlar.
    Cevapla
  • Samimiyetsizler 9 ay önce Şikayet Et
    Nedense bu laiklik ilkesi sadece Müslümanlara uygulanır. kendi tahammülsüzlüklerine kılıf. Kimi düşüncedeki insanlar rahatça yaşarken kimi düşüncedeki insanlara dünyayı dar ediyorsun bunun adı da eşitlik oluyor insanlara farklılığa saygı duymayı öğret
    Cevapla
  • Asımın Nesli 9 ay önce Şikayet Et
    Fransa kendi sonunu hazırlıyor , Hak galibdir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi