İtalyan meteorolog aşırı sıcakların zirvesi için tarih verdi! Türkiye'yi uyardı

İtalyan meteorolog Giulio Betti, hava sıcaklıklarının ülkesinin yanı sıra Yunanistan, Türkiye ve Balkanlar'da da zirveye ulaşacağı ve yeni sıcaklık rekorlarının kırılacağını söyledi.

GİRİŞ 17.07.2023 04:09 GÜNCELLEME 17.07.2023 09:40
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Güney Avrupa ve Türkiye önümüzdeki hafta da sıcak hava dalgası nedeniyle bunalmaya devam edecek. İtalya, İspanya ve Yunanistan'da birkaç gündür yüksek sıcaklıklar yaşanıyor.

İtalya Sağlık Bakanlığı hafta sonu için Roma, Bologna ve Floransa'nın da aralarında bulunduğu 16 şehir için kırmızı alarm verdi.

İtalyan medyasına göre, sıcak hava dalgasının önümüzdeki hafta boyunca devam etmesi ve Sardunya'da 48 derece sıcaklığın görülmesi bekleniyor.

AVRUPA REKORU KIRILACAK

Ancak, uzmanların bildirdiğine göre  böyle bir sıcaklık, Ağustos 2021'de Sicilya'da kaydedilen 48,6 derecelik Avrupa rekorunun gerisinde kalacak.

İtalyan meteoroloji servisi, Sardinya'nın önümüzdeki hafta yaşanacak ve hava tahmincilerinin Yunan mitolojisinde ruhları yeraltı dünyasına götüren feribotçuya atfen Kharoon adını verdikleri sıcak hava dalgasının "merkez üssü" olacağını söyledi.

"SICAKLIKLAR TÜRKİYE'DE DE ZİRVEYE ULAŞACAK"

İtalyan meteorolog ve iklim uzmanı Giulio Betti BBC'ye yaptığı açıklamada, "Sıcaklıklar 19-23 Temmuz tarihleri arasında sadece İtalya'da değil, Yunanistan, Türkiye ve Balkanlar'da da zirveye ulaşacak. Bu bölgelerde yerel sıcaklık rekorları kırılacak.” dedi.

Diğer taraftan İtalya hükümeti, kırmızı alarm verilen bölgelerde bulunan herkese 11:00-18:00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığından kaçınmalarını ve özellikle yaşlı ya da savunmasız kişilere dikkat etmelerini tavsiye etti.

"TURİSTLER BAYILIYOR"

Roma'da tur rehberi 59 yaşındaki Felicity Hinton, aşırı kalabalıkla birlikte yükselen sıcaklıkların şehirde gezinmeyi "kabus" haline getirdiğini belirterek, "Roma her zaman sıcaktır ama bu sefer normalden çok daha uzun bir süre boyunca sürekli sıcak oldu. Tur rehberi arkadaşlarım ve ben son derece stresliyiz. İnsanlar turlarda bayılıyor ve dışarıda her yerde ambulanslar var." diye konuştu.

Roma'da yaşayan 62 yaşındaki Elena ise, 2003 yılından bu yana yaz sıcaklıklarında "belirgin bir değişiklik" olduğunu fark ettiğini ve o zamandan bu yana sıcaklıkların katlanarak arttığını söyledi.

Bu arada Yunanistan'da son günlerde 40 derece veya daha yüksek sıcaklıklara ulaşıldı. Ülkenin en popüler turistik mekânı olan Atina'daki Akropolis, ziyaretçileri korumak amacıyla Cuma ve Cumartesi günlerinin en sıcak saatlerinde kapatıldı.

Kanarya Adaları bölgesel hükümetinin başkanı Fernando Clavijo, en az 12 evin tahrip olduğunu söyledi ve yangının hızla yayılmasını "rüzgara, iklim koşullarına ve yaşanılan sıcak hava dalgasına" bağladı.

İspanya'nın Kanarya Adaları'nda, Cumartesi sabahı La Palma'da çıkan orman yangını en az 4 bin kişinin tahliyesine neden oldu ve şimdiye kadar 11 bin dönümlük alanı tahrip etti.

Öte yandan Betti, yoğun sıcaklık dönemlerin doğal hava koşulları içinde meydana geldiğini, ancak küresel ısınma nedeniyle küresel olarak daha sık, daha yoğun ve daha uzun süreli hale geldiğini açıkladı.

Betti, "Sıcak hava dalgalarının sayısı ve yoğunluğu her yıl artıyor ve bunlar küresel ısınmanın en somut, belirgin, belgelenmiş ve açıkça gözlemlenebilir işaretleri arasında yer alıyor. Avrupa yazları son yıllarda çok ama çok daha sıcak geçti.mBizi endişelendirmesi gereken şey, yoğun ve uzun süreli sıcak hava dalgalarının yaşanmadığı yazların artık var olmamasıdır. 'Normal' yazlar nadir görülür hale geldi." ifadelerini kullandı.

 

 

 

Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • AdanaLıKardeşiniz 9 ay önce Şikayet Et
    Geçmişte oldukça etkili sıcakları yaşadık günümüzde rekor sıcaklıklarda ölçülebilir ülkemizde sıcaklar etkileri ile nemli ve nemsiz olarak görülebilmekte alışkın olmayan bünyeler için iki tür sıcakta zorlukları beraberinde getiriyor şu güzelim sıcaklarla meyveler tarım ürünleri olgunlaşmakta .Küresel ısınma net biçimde algılanmakta etkileri ile su kaynaklarımız ormanlar candarımız.
    Cevapla
  • Cem 9 ay önce Şikayet Et
    Batının “200 yıllık konforunun bedelinin adını” küresel ısınma koymuşlar!
    Cevapla
  • Bazuki-Bozok 9 ay önce Şikayet Et
    Ülkenin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bazı şehirlerimiz zaten her mevsimde yanıyor.Hatta şunu soylesem daha uygun.Gecen sene Urfa'da ki yakıcı sıcaklık bu seneden daha fazlaydi.Gecen sene kendimizi dışarı atiyorduk akşamları.Fakat bu sene akşamları serin bir rüzgar var.Bati medeniyeti kendisiyle ilgili bir konu olunca şişiriyor ve bizde ağızlarına bakıyoruz.Cunku dünyayı okumalari bu.
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 9 ay önce Şikayet Et
    Şükür. SÜZ. MİLLET. OLDUK.
    Cevapla
  • veli 9 ay önce Şikayet Et
    inanmayın galeyana getiriyorlar. yüz yılın en soğuk yazını yaşıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı