Brüksel'deki süpermarketlere satamadıkları gıdaları bağışlama mecburiyeti geliyor

Belçika'nın başkenti Brüksel'de büyük süpermarketlere, satamadıkları ancak halen kullanılabilir durumdaki gıda ürünlerini çöpe atmak yerine bağışlama zorunluluğu getirilecek.

Brüksel'deki süpermarketlere satamadıkları gıdaları bağışlama mecburiyeti geliyor
Brüksel'deki süpermarketlere satamadıkları gıdaları bağışlama mecburiyeti geliyor
GİRİŞ 19.07.2023 01:08 GÜNCELLEME 19.07.2023 01:08
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Brüksel Bölgesi hükümetinin israfı azaltmak için aldığı kararla, 1000 metrekareden büyük süpermarketler, satılmayan ancak son kullanma tarihleri yaklaşmış gıdaları 2024'ten itibaren yardım derneklerine bağışlamak zorunda olacak.

Yeni yasal zorunluluğun şehirdeki yaklaşık 100 süpermarketi bağlayacağı bildirildi.

Brüksel Bölgesi hükümetinin Sosyal Yardımlaşma Bakanı Alain Maron, kentte yaşayan 70 bin kişinin gıda yardımlarına muhtaç olduğunu söyledi.

Yasal düzenlemeyi hazırlayan Maron, "Hal böyleyken her gün tüketilebilir haldeki tonlarca gıdayı çöpe atmamız kabul edilebilir değil." dedi.

Belçika'da son yıllarda artan özellikle gıda enflasyonu ve hayat pahalılığı nedeniyle "gıda bankası" adı verilen yardım noktalarından faydalananların sayısı artıyor. Ancak yardım kuruluşlarına yapılan gıda bağışlarının azaldığı belirtiliyor.

Brüksel'deki ortalama bir süpermarketin her ay yaklaşık 1 ton tüketilebilir haldeki gıdayı bağışladığı ancak bazılarının bunu geç yaptığı, bazılarının ise halen ciddi miktarda gıdayı çöpe gönderdiği ifade ediliyor.

 

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Türk 9 ay önce Şikayet Et
    Çok anlamsız bir uygulama olur. Tarihi ileri alıver sorun bitsin. Kanun çıkarıcaksın millet vekillerini yoracaksın.
    Cevapla
  • İsraf haramdır 9 ay önce Şikayet Et
    Marketler sattığı meyve sebzenin belki yarısını çöpe atıyor. Zarar etmemek için kalan ürünleri iki katına satıyor. Marketlere soğuk hava bölmesi zorunluluğu getirilsin. Uymayanlara satış yasağı konulsun. İlgili yöneticilere çağrıdır. Milli servet çöpe gidiyor. İsraf haramdır.
    Cevapla
  • Cskn 9 ay önce Şikayet Et
    Marketlerdeki sebze reyonları denetlenmesi. İçi gecmiş salatalık satılıyor. Zehirler bu salataliklar insanı. Salatalık günlük üretim ürünü olmalı.
    Cevapla
  • Balyoz 9 ay önce Şikayet Et
    Almanya’da bu uygulama saten senelerdir var Tafel diye bir yer var marketlerden hallerden felan toplayıp mültecilere dağıtıyorlar bedavadan Türkiye’de böyle uygulama olmaz tarihi biten malların tarihini yenileyip tekrar satıyorlar iyice kokasıya kadar yine Avrupa daha insaflı bu yardım dağıtım konularında
    Cevapla
  • Murat 9 ay önce Şikayet Et
    Cok guzel dusunulmus bizde marketler son kulanma tarihi gecmis urunu satmaya calisiyor yada cope atıyir yazik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor