Felakete 2 kala! Her an çökebilir! Yeniden Buzul Çağı'na girebiliriz

Meksika Körfezi'nden Kuzey Yarım Küre'ye sıcak su taşıyan akıntı sistemi, eriyen buzullar yüzünden her an çökebilir. Bu gerçekleşirse yeni bir Buzul Çağı'na girebiliriz.

GİRİŞ 27.07.2023 08:34 GÜNCELLEME 27.07.2023 09:28
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Dünya’nın iklim dengesini sağlayan “Gulf Stream” sıcak su akıntısının küresel iklim değişikliği nedeniyle çökebileceğine yönelik araştırma, endişe yarattı. Uzmanlar, küresel sıcaklık ortalamasında 4.5 derecelik bir artış yaşanması halinde sistemin çökeceğine dikkat çekerek, bazı bölgelerde aşırı sıcaklıklar bazı bölgelerde ise buzul çağının yaşanabileceğini, aşırı kuraklığa bağlı tarımsal üretimin büyük darbe alacağını belirtiyor.

Yeni bir araştırma, Avrupa’nın kuzeyindeki iklimi yumuşatarak yaşanabilir kılan Gulf Stream sıcak su akıntısının iklim değişikliği nedeniyle 2025’ten itibaren “her an” çökebileceğini ortaya koydu.Fotoğraf: Scijinks

ÇOK GÜÇLÜ İHTİMAL

“Nature Communications” dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nden bilim insanları, son 150 yılın okyanus sıcaklık verilerini yenilikçi istatistiksel araçlarla birleştirdi. Bunun sonucunda,mevcut sera gazı emisyonları devam ederse, Gulf Stream’in çökme olasılığının bu yüzyılın sonuna kadar “yüzde 95” olduğu tespit edildi. Uzmanlar, iklim değişikliğiyle mücadele için önemli bir adım atılmazsa büyük olasılıkla çöküşün 2057’de gerçekleşeceğini, ancak çöküşün iki yıl kadar erken bir tarihte meydana gelme ihtimalinin olduğunu da belirtti. Resmi olarak Atlantik Meridyonel Devir Dolaşımı (AMOC) olarak bilinen akıntı sisteminin, Meksika Körfezi’nden İngiltere’ye ılık su getiren itici güç olduğunu ve Batı Avrupa’da ılıman kışlardan sorumlu olduğunu belirten uzmanlar, bu sistemin çökmesinin dünyada yeni bir “buz devrini” başlatabileceğini söyledi.

‘ENDİŞELENMELİYİZ’

Bilim insanlarına göre, sistemin çökmesi durumunda, Afrika, Karayipler ile Kolombiya, Peru ve Bolivya gibi Güney Amerika ülkelerinin çoğu aşırı sıcaklıklara maruz kalırken, Avrupa ise “donacak”. Çalışmayı yürüten ekipten Prof. Peter Ditlevsen, “Bence çok endişelenmeliyiz. Bu çok, çok büyük bir değişiklik olur. AMOC 12 bin yıldır hiç çökmedi” dedi.

HOLLYWOOD FİLMİNE KONU OLMUŞTU

AMOC, 115 bin ila 12 bin yıl önce meydana gelen buzul çağları döngüsünde tekrar tekrar çökerek yeniden başlamıştı. Bazı uzmanlar ise sistemin ne zaman çökeceği konusunda şüphelerinin bulunduğunu, derin analizlerin yapılması gerektiğini ifade ettiler. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak okyanus akıntılarının durmasının etkisiyle yeni bir buz devrinin tetiklenmesi, 2004 yapımı Hollywood filmi “Yarından Sonra”ya konu olmuştu. Bilim insanları, Gulf Stream çökerse, Batı Avrupa’ya çok daha az ısı ulaşacağını ve bölgenin “Yarından Sonra” filminde tasvir edilen türden “çok şiddetli kışlara” sürükleneceğini öngörüyor. Başka bir çöküş durumunda, Avrupa’da sadece kışlar çok daha soğuk olmayacak, aynı zamanda yaz kuraklıkları, fırtınalar ve sıcak hava dalgaları da muhtemelen daha yaygın hale gelecek.Yarından Sonra (Film)

‘DENİZ SEVİYELERİ YÜKSELEBİLİR’

ABD’nin doğu kıyılarını çevreleyen Kuzey Atlantik Havzası çevresinde deniz seviyeleri yaklaşık 50 santimetre yükselebilir. Bu durumdan en fazla ABD’nin Florida eyaleti etkilenecek. Sistemin çöküşünün ayrıca Afrika’daki Sahel bölgesinde kuraklığı artırması öngörülüyor.

KAYNAK: MİLLİYET
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 34
  • Hasan 9 ay önce Şikayet Et
    Abd nin 22 trilyon dolar borcu var ve milyarlarca insanin bankalarda bol sifirli paralari var.insanlar ne zaman parayi pulu ikinci plana atar.tabiki afet ve felaket zamani. Pandemi masali, buzul cagi masali, uzayli masali.Masallarla insanlarin serveti eritilecek.Abd de o borcu odememek sifirlamak icin hersryi yapacak.bizim medyada tercume haberlerle amerikan masallarina canak tutsun...
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 9 ay önce Şikayet Et
    Bu sorunu çözmek için ABD ve AB destekli savaşlar devam etmeli, nüfusun azalması için insanlar ölmeli, savaşta kullanılan silah ve mühimmatların sonucu oluşan karbon ve diğer gazların salınımı göz ardı edilip oluşan kirlilik gelişmekte olan ülkelere fatura edilmelidir.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Buzul değil kuraklık çağı yaklaşıyor. Nehirler kuruyor.orman yangınlarıyla mücadele güçlendirilmeli. Ağaçlandırma çalışmalarına hız verilmeli. Ekonomik katkısı olan zeytin gibi ağaçlar dikilebilir.
    Cevapla
  • Ergül 9 ay önce Şikayet Et
    Tez zamanda yüzmeyi öğrenin.Benden söylemesi.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Velevki dediğiniz oldu ne yapabileceği! Rabbim in dediği olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!