Burkina Faso ve Mali'den ECOWAS'a uyarı: Savaş ilanı kabul ederiz

Burkina Faso ve Mali, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'e olası askeri müdahalesinin, kendilerine karşı bir savaş ilanı olacağını açıkladı.

Burkina Faso ve Mali'den ECOWAS'a uyarı: Savaş ilanı kabul ederiz
Burkina Faso ve Mali'den ECOWAS'a uyarı: Savaş ilanı kabul ederiz
GİRİŞ 01.08.2023 09:53 GÜNCELLEME 01.08.2023 09:53
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Mali Hükümet Sözcüsü Abdoulaye Maiga, ECOWAS'ın Nijer'deki cuntaya karşı düzenleyebileceği askeri müdahaleye ilişkin Burkina Faso ve Mali adına ortak bildiri okudu.

Bildire, Mali ve Burkina Faso halklarının, darbe sonrası ECOWAS'ın uyguladığı yaptırımlar karşısında Nijer halkıyla dayanışma içinde oldukları kaydedildi.

"ECOWAS, Nijer'e askeri müdahalede bulunursa bu, Burkina Faso ve Mali'ye savaş ilanı olur" ifadesi yer alan bildiride, bu müdahalenin, NATO'nun Libya'ya müdahalesinde olduğu gibi bölgeyi uzun vadede istikrarsızlaştıracağı uyarısında bulunuldu.

Bildiride, müdahalenin gerçekleşmesi halinde Mali ve Burkina Faso'nun ECOWAS'tan çekilebileceği belirtildi.

Nijer'deki cunta, ECOWAS'a meydan okuduNijer'deki cunta, ECOWAS'a meydan okudu

DARBECİLERE BİR HAFTA SÜRE

ECOWAS, 30 Temmuz'da düzenlediği olağanüstü zirvede, Nijer'deki cuntaya, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u serbest bırakması ve Bazum'un görevine tekrar başlaması için 1 hafta süre vermişti.

ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale de dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu.

ECOWAS ülkeleri

NİJER'DEKİ ASKERİ DARBE

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahman (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • vatan 9 ay önce Şikayet Et
    Nijere yapılacak bir saldırı batı destekli olacaktır. Batı yine bir tarafı silahlandırıp diğer tarafa saldırtacak yine tüm afrika fakirleşip batıya el açacak hale geri dönecektir .
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    Esasen hepsi sömürüden usanmış , Burkina Faso ve Mali'de yeter artık diyor . Lakin , Rusya , bir kurtarıcı değildir , O da menfaatini düşünüyor . Afrika'da Batı Hegemonyası istemiyor .
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun , Sizlere ! Küresel Hegemonya ve Fransız Sömürgeciliğine karşı tek yumruk olmuşlar .
    Cevapla
  • SertApo 9 ay önce Şikayet Et
    Fransa'ya, Afrika'da bir Fransız öpücüğü daha...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye nüfusunun yüzde 15,1'i genç
İmamoğlu’ndan Kobani Davası açıklaması: Siyasi karar, hiç kimsenin vicdanı rahat edemez