Termometreler kışın ortasında 37 dereceyi gösterdi! Yeni rekor

Temmuz ayının dünyadaki en sıcak ay olarak tarihe geçmesinin arsından küresel ısınma, kış aylarını yaşayan Güney Yarımküre'de de etkisini gösteriyor.

GİRİŞ 03.08.2023 20:07 GÜNCELLEME 04.08.2023 10:12
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Güney Yarımküre ülkesi, Şili'de termometreler 37 dereceyi gösterdi. Ülkenin kuzeyinde kışın kaydedilen bu sıcaklık küresel ısınmaya bağlanıyor.

"NORMALDE 15 DERECE OLMASI GEREKİYOR"

Konuya ilişkin açıklama yapan, Santiago Üniversitesi'den iklim bilimci Raul Cordero, "Rekor sıcaklığın kış ayında kayda geçtiğine dikkat çekmek istiyorum. 37 derece kış için olağanüstü bir sıcaklık. Normalde bu mevsimde bölgede hava sıcaklıkları ortalama 15 derece olur. Üstelik bu yerel bir sorun değil küresel bir sorun." ifadelerini kullandı.



Diğer taraftan, ülkenin kuzeyinde ve orta kesimlerinde sıcaklık 30 dereceyi aşarken, başkent santiago'da termometreler 25 dereceye yükseldi.

Ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının hafta sonuna kadar etkili olması bekleniyor.



Cordero, "Dünya genelinde temmuz ayı kayda geçen en sıcak ay oldu. Genelde yazın en sıcak ay temmuz olur. Sıcaklıklar ağustosta hafif düşüş gösterir. Bu yıl şimdiye kadarki en sıcak üç seneden biri olarak kayda geçecek gibi gözüküyor. 2023'ün şimdiye kadar yeryüzünde kayda geçen en sıcak yıl olma ihtimaliyse yüzde 50." dedi.

EL NİNO ETKİSİ

Diğer taraftan, Şili'de sıcaklıkların yükselmesi Pasifik'in ısınmasına yol açan El Nino hava olayına da bağlanıyor.

Sıcaklık rekorunda küresel ısınma kadar, okyanuslarda yüzey sıcaklığının artışına yol açan doğa olayı El Nino'nun da etkisi var. 2016'da biten El Nino bu yıl yeniden etkisini gösteriyor.
 

KAYNAK: NTV
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • ÖMER 8 ay önce Şikayet Et
    Dünya tarihi yerine yeryüzünde en sıcak demeye başladılar.Mesela tarihte derken ne demek istiyorlardı...Üç beş yüzyıl önce mi yoksa göbekliyepede onbin yıl öncesine ait ısı kayıtları falan mı bulunmuş...Yersen modeli
    Cevapla
  • Hak 8 ay önce Şikayet Et
    Galiba öyle
    Cevapla
  • Allahuekber 8 ay önce Şikayet Et
    Şu bir gerçek, artık ,kıymete doğru gittiğimiz ve afetlerin sıklığı ve büyüklüğü olacağı malum.
    Cevapla
  • kirkharamiler 8 ay önce Şikayet Et
    verin mehteri verin
    Cevapla
  • Vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Arjantine zaten kar yagmasinimi bekliyorsuniz komik olmayin zaten kisin 20 derece sicaklik olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 bir rekoru daha kırdı!
Sosyal medyada lüks otomobil satışı: Piyasaya göre 5 kat aşağıda fiyatlar!