HABER7 uyarmıştı! Afrika'da piyon ülke belli oldu

Haber7 geçtiğimiz gün Afrika'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği haberinde, Fransa'yı kovan Afrika ülkelerine çevre ülkeler kullanılarak askeri müdahale yapılabileceği konusunu gündeme getirmişti. ABD ve Fransa piyon ülkeyi belirledi.

GİRİŞ 05.08.2023 14:57 GÜNCELLEME 05.08.2023 15:10
Bu Habere 96 Yorum Yapılmış

Afrika Kıtası'nı yüzyıllarca sömüren, yer üstü ve yer altı kaynaklarını ülkesine aktaran, insanlarını köle olarak kullanan ve para karşılığı satan Fransa, son yıllarda büyük bir hüsran yaşıyor. Afrika'da 'İstenmeyen adam' haline gelen ülke, 'Kara Kıta'dan birbiri ardına aldığı kötü haberlerle adeta yıkıldı. Fransa'nın Afrika'da yaşadığı ağır hezimeti inceleyen Haber7,geçtiğimiz konuyu uzmanlarla değerlendirip, ABD ve Fransa'nın kıtada bir takım dolaylı askeri müdahalelere kalkışabileceğini duyurmuştu. 

ASKERİ MÜDAHALE İÇİN İLK HAMLE GELDİ

Haberimizin üzerinden birkaç gün geçmesinin ardından emperyal güçler ilk hamlesini yaptı. Haber7'ye uyarı yapan uzmanların, 'dolaylı' müdahale diyerek uyardığı ülkenin Nijerya olduğu anlaşıldı. Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, ABD ve Fransa'ya uranyum ve altın ihracatını yasaklayan, Fransızca yayın yapan kanalların yayınlarına son vererek emperyal güçleri ülkesinden uzaklaştırmak isteyen Nijer'e, askeri müdahale için ülkesindeki senatodan destek istedi. 

Aynı zamanda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS'ın da başkanlığını yapan Tinibu, ECOWAS'ın ülkede yeniden barışı sağlamaya karar verdiğini söyledi.

HABER7 BÖYLE UYARMIŞTI

Afrika Kıtası'nda yaşanan gelişmeleri geçtiğimiz gün Afrika uzmanlarına soran Haber7, özellikle Nijer ve Burkina Faso için kritik bir çağrıda bulunmuştu. Haber7'ye konuşan uzmanlar, emperyal güçlerin Afrika Kıtası'nı dize getirmek için doğrudan olmasa da dolaylı olarak çevre ülkeler vasıtasıyla bir takım askeri müdahalelerde bulunabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Emperyal güçler 'Kara Kıta'dan kovuluyor! 'Yeni aktör Türkiye'Emperyal güçler 'Kara Kıta'dan kovuluyor! 'Yeni aktör Türkiye'

Uzmanların uyarıları şu şekilde olmuştu;

  • SETA Brüksel Koordinatörü Talha Köse "Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri koordine olurlarsa bir şekilde doğrudan olmasa bile dolaylı bir şekilde müdahaleler olabilir." demişti. 
     
  • Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Üy. Doç. Dr. İsmail Numan Telci, "Gelinen noktada bu uluslararası aktörler, darbenin gidişatına göre süreç içinde yaşanacak gelişmelerin çıkarları ile ters düşmeleri durumunda farklı söylemler altında (terörle mücadele, radikal gruplara yönelik operasyonlar ve benzeri) küçük-orta çaplı operasyonlar gerçekleştirebilir." ifadelerini kullanmıştı. 
     
  • Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Kuzey Afrika Çalışmaları Araştırmacısı Emir Şefkatli "Amerika mevcut gelişmelerden ötürü farklı bir uluslararası aktör etkinliğinin arttırmasına izin vermeyebilir. Dolayısıyla orada küçük çaplı operasyonlar olabilir, daha orta çaplı olabilir, yerel terörle mücadele adı altında veya bazı operasyonlar düzenleyebilir. Keza Fransa da aynı şekilde. " uyarısında bulunmuştu. 
     
  • Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi (AKEM) Genel Koordinatörü Dr. Ensar Küçükaltan ise ABD ve Fransa öncülüğündeki Ekovas ülkeleri birliğinde şu an bir askeri hazırlık olduğunu söylemişti.
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 96
  • cahidoo 8 ay önce Şikayet Et
    Hadi Rusya senin eline koz geçti, hadi kullan bu kozu silah ver
    Cevapla
  • Aydın 8 ay önce Şikayet Et
    İnsan hakları mahkemesi fransanin strassburg kentinde...Bu zulmü yapanlar insan hakları mahkemesini ordan kaldirilmasini talebinde bulununsun
    Cevapla
  • Recep Akar 8 ay önce Şikayet Et
    Kardeşlerim asıl hedefte olan ülke Türkiye, uyanmamız lazım! Çevremizdeki bu gelişmeler, "Aaa cambaza bakın!" türünden gelişmeler! Asıl hedefte olan biziz! Bakın etrafımız ABD üsleriyle sarıldı ve bu üsler akıllara durgunluk verecek şekilde silahlandırılıyor, bunun ne anlama geldiğini söylemeye gerek var mı? Devletimiz ve halkımız elele vererek bütün kötü senaryolara hazırlanmalıyız.
    Cevapla
  • Fevzi sonmez 8 ay önce Şikayet Et
    Ekonomi kötü bahanesiyle iç kargaşa ya zemin hazırlanıyor uyanık olamaz isek uyansigimizda elimiz ayiz pirangali olarak uyandırır lar
    Cevapla
  • Yılmaz korkmaz 8 ay önce Şikayet Et
    ABD'nin Türkiye'de 20 minin üzerinde üssüvar o üslere Türkiye el koysun madem oyun Türkiye'nin üzerine oynanıyor bir an önce üsler kapatılmalı el koyulmalı
    Cevapla
  • yaz 8 ay önce Şikayet Et
    fransa abd afrikayı kan gölüne çevirmeye çalışıyor demekki
    Cevapla
  • Cngz56 8 ay önce Şikayet Et
    Hevesleri kursaklarında kalacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk
İsveç'te Jade Sandberg isimli bir kadın polis eşliğinde Kur'an-ı Kerim yaktı