Taliban'dan 10 yaşından büyük kızlara okul yasağı

2021'de Afganistan yönetimini tekrardan ele geçiren Taliban, kadınlara yönelik kısıtlamalarına bir yenisini ekledi. Taliban, Gazni (Gazne) vilayetinde 10 yaşından büyük kız çocuklarına eğitim yasağı getirdi.

Taliban'dan 10 yaşından büyük kızlara okul yasağı
Taliban'dan 10 yaşından büyük kızlara okul yasağı
GİRİŞ 07.08.2023 13:04 GÜNCELLEME 07.08.2023 13:08
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

Ağustos 2021'de Afganistan'ın yönetimini 20 yıl sonra yeniden ele geçiren Taliban, kız çocuklara yönelik yeni bir yasak kararı aldı. Afganistan'ın Gazni (Gazne) vilayetinde, 10 yaşından büyük kız çocukların ilkokul derslerine katılması yasaklandı.

BBC'nin Farsça servisinin aktardığına göre, Taliban yönetimindeki Eğitim Bakanlığı, kısıtlamayı okul müdürlerine bildirdi.

Taliban, Gazni (Gazne) vilayetindeki okulların ve kısa dönem kursların müdürlerine "10 yaşından büyük hiçbir kız çocuğun okullarda okumasına izin verilmediğini" belirtti.

Taliban yetkililerinin, üçüncü sınıfın üzerindeki kız öğrencilerin evlerine gönderilmesi için müdürlere talimat verdiği aktarıldı.

KADINLARA GETİRİLEN KISITLAMALAR

Taliban'ın 2021'de Afganistan'da yönetimi yeniden ele geçirmesinden bu yana kadınlara yönelik baskı da arttı.

Kadınlardan sadece gözlerini gösterecek şekilde giyinmeleri ve 72 kilometreden uzak yerlere seyahat etmeleri halinde bir erkek akrabanın onlara eşlik etmesi isteniyor.

Taliban kasım ayında kadınların parklara, spor salonlarına ve yüzme havuzlarına girmelerini yasaklamıştı. İslami olmadığı iddiasıyla ülkedeki tüm kuaförler ve güzellik salonlarını kapatmıştı.

Taliban en son ise, "toplumda ahlaki yozlaşmaya neden olduğu, gençlerin gelişimini olumsuz yönde etkilediği ve İslam'a aykırı olduğu" gerekçesiyle müzik aletlerini imha etmişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 77
  • Gasap haydo 8 ay önce Şikayet Et
    işşid in bıraktığı yerden devam lan sizin gibi satın alınmış sahte müslüman kim varsa lanet olsun yüzüne
    Cevapla
  • yusuf 01 8 ay önce Şikayet Et
    ABD nin yetiştirdiği taliban müslümanlığı böyle olur
    Cevapla
  • Bendeniz. 8 ay önce Şikayet Et
    Bir taraftan İslam'ın ilk emri oku diyeceksin, diğer taraftan böyle aptalca uygulamalarda bulunacaksın. Tam bir cehalet. Artık kızlarınızı 6 7 yaşlarında da birilerine şimdiden nikahlarsınız. Hele bir cemaat lideri olunca da iyice makbule geçer. Bu ülkede de bu şekil bağnazlıkları savunanlar da az değil.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Bızımkıler okududa noldu çirılçıplak kızlar kadınlar fuhuş aldı başını gıttı nesıl bozuldu kım kımın babası bellı degıl bu toplu helak olur
    Cevapla
  • emekli 8 ay önce Şikayet Et
    müslümanların adını kirletmeyın Müslümanları kütülemek bir kız çocuğu dünyaya gelirken cinsiyetini kendisi belirtmiyor yazık bu zavallılara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?