İngiltere'de bilim insanları "olmayan hastalıklar için" aşı üretmeye çalışıyor

İngiltere'de bilim insanları gelecekte ortaya çıkması muhtemel hastalıklar için aşı geliştirme çalışmalarına başladı. UKHSA Baş Profesörü Dame Jenny Harries, Sky News'e yaptığı açıklamada, "Bir pandemiyi engelleyebilmeyi umuyoruz." dedi.

İngiltere'de bilim insanları "olmayan hastalıklar için" aşı üretmeye çalışıyor
İngiltere'de bilim insanları "olmayan hastalıklar için" aşı üretmeye çalışıyor
GİRİŞ 09.08.2023 00:33 GÜNCELLEME 09.08.2023 00:38
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının ardından, hayvanlarda oluşan başka patojenlerin de insanları etkileyecek şekilde evrim geçirebileceğini düşünen araştırmacılar olası aşılar üzerinde çalışıyor.

Araştırma Birleşik Krallık hükümetine bağlı Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA) tarafından, Wiltshire'daki yüksek güvenlikli Porton Down laboratuvarında yürütülüyor.

Laboratuvarda görevli 200 bilim insanının henüz insanları etkilememiş hayvan virüslerine karşı aşı geliştirmeye çalıştıkları ifade edildi.

"BİR PANDEMİYİ ENGELLEYEBİLMEYİ UMUYORUZ"

UKHSA Baş Profesörü Dame Jenny Harries, Sky News'e yaptığı açıklamada, "Burada yapmaya çalıştığımız şey, eğer yeni bir hastalık veya yeni bir patojenle karşılaşırsak buna karşı hazırlıklı olmak. Mümkün olduğu kadar ilerlemek için çok çalışıyoruz. Bir pandemiyi engelleyebilmeyi umuyoruz. Ancak engelleyemezsek ve onu yenebilmek için aşı ve tedavi geliştirme çalışmalarına başladık" diye konuştu.

Porton Down'daki aşı çalışmalarına katılan ekip son olarak yüzde 30 ölüm oranına sahip Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'ne karşı aşı geliştirdi. Erken klinik denemelerinin başladığı aşının yakın zamanda 24 gönüllü üzerinde denenmesi bekleniyor.

Laboratuvarda kuş gribi, maymun çiçeği ve hanta gibi virüsler üzerine çalışmalar yürütüldüğü biliniyor.

Sky News'in konuyla ilgili haberinde bilim insanlarının bu patojenlere yeni işlevler kazandıracak araştırmalar yapıp yapmadığına ilişkin bir bilgi verilmedi. Bazı patojenler üzerindeki araştırmalar, virüsleri insanları etkileyecek hale getirdikten sonra yapılabiliyor.

KAYNAK: TRT HABER

KAYNAK: İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Kel 8 ay önce Şikayet Et
    Olmayan hastalık değil. Hastalığı daha önce üretiyorlar.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    olmayan hastalığın aşısı yeni bir pandemiye hazır olalım
    Cevapla
  • Bahadır 8 ay önce Şikayet Et
    Çok riskli göründü. Yeni patojenler yapmak. Biyolojik silah çalışmasıdır.
    Cevapla
  • Feri Murtaza 8 ay önce Şikayet Et
    Anlaşılan yayacakları yeni hastaliktan para kazannak nufusu azaltmak için simdiden baslanislar tıpta bilinmeye bi hastalikla elde veri vs olmadan nasıl calisabiliyorlar acaba
    Cevapla
  • Misafir1 8 ay önce Şikayet Et
    Doğmamış çocuğa don biçmek gibi bir şey
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Joe Biden'a büyük şok! ABD tarihine geçti! En düşük...
Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı açıkladı: Öğrencileri neler bekliyor?