Çin'den Yasukuni Tapınağı'na adak gönderen Kişida'ya protesto

Çin, Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda teslim olmasının 78. yıl dönümünde bazı Japon savaş suçlularının mezarlarının bulunduğu tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini kınadı.

GİRİŞ 16.08.2023 09:27 GÜNCELLEME 16.08.2023 17:23
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, Kişida'nın söz konusu eyleminin Japonya'nın tarihsel sorunlara yönelik hatalı tutumunu bir kez daha ortaya koyduğunu savundu.

Sözcü Vang, eylemi kınadıklarını ve Japonya'yı protesto ettiklerini bildirdi.

Japonya'nın koşulsuz tesliminin yıl dönümü olan 15 Ağustos'un, "Çin halkının diğer dünya halklarıyla birlikte Japon faşizmini ve askeri saldırganlığını yenilgiye uğrattığı tarih olduğunu" ifade eden Vang, Yasukini Tapınağı'nın Japon militarizminin yol açtığı savaşların sembolü olduğunu belirtti.

​​​​​​​Vang, Japonya'nın Asya'daki komşularıyla ilişkilerini düzeltmesi ve normalleştirmesi için tarihle yüzleşmesi ve hesaplaşması gerektiği vurgulayarak, "Japon tarafına tarihten ders çıkarmasını, militarizmle bağlarını geride bırakarak barışçı kalkınma yoluna bağlı kalmasını ve Asyalı komşularıyla uluslararası toplumun güvenini kaybetmesine yol açacak adımlardan kaçınmasını salık veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Kişida, A-sınıfı savaş suçlarından hükümlü 14 askerin mezarlarının bulunduğu tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na adak göndermiş, Ekonomi Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Takaiçi Sanae'nin yanı sıra aralarında bazı eski bakanların da bulunduğu yetkililer tartışmalı Yasukini Tapınağı'na ziyaret gerçekleştirmişti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 2
  • coban 1 yıl önce Şikayet Et
    Japonya tarihi kayitlara göre 6 milyon cinliyi katletmistir.. Japonlarin tarihte Cinlilere yaptigini simdi Cin baska milletlere aynisini yapiyor.. hepsi ayni katil sürüsü..
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    DOĞU TÜRKİSTAN da katliamları ve işgallerin de önce kendisini sorgulasın DOĞU TÜRKİSTAN 'a özgürlük katliam ve işkencelere son verilsin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sokaklarda çöp dağları oluştu! Salgın hastalık riski kapıda
Ukrayna, Rus hava savunma sistemini imha etti