Bayraktar kardeşler iddialı: Bu, dünya güçlerini rahatsız edecek

Türk İHA/SİHA'larını mercek altına alan Japon basını, Bayraktar TB2'nin asimetrik savaşta değerli olduğunu kanıtladığını ifade etti. Bayraktar kardeşler ise, Japon basınına değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 18.08.2023 13:25 GÜNCELLEME 18.08.2023 13:25
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Japon basınından Nikkei Asia, İHA/SİHA üreticisi Baykar'ın küresel nüfuzunu genişletmeyi hedeflediğini yazdı.

Baykar'a ait insansız hava araçlarının, asimetrik bir savaşta ne kadar değerli olduğunu kanıtladığı belirtilen yazıda, Baykar'ın Ukrayna savaşı sırasında tartışmasız dünyanın en ünlü silahlı insansız hava aracı üreticisi haline geldiği kaydedildi.

Bayraktar TB2'nin savaş alanını kasıp kavurduğu vurgulanırken, yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Tank üstüne tank imha ederek Rusya'nın Kiev'e yürüyüşünü durdurmada çok önemliydi. Daha önce insansız hava araçları, Azerbaycan, Libya ve Suriye'yi içeren savaşların sonuçlarını değiştirmeye yardımcı oldu. Sonuç, TB2'ye yönelik küresel talepte bir artış oldu. İlkinin Katar'a ihraç edildiği 2018'den bu yana Baykar, insansız hava araçları için en az 30 ülke ile sözleşme imzaladı. Geçen yıl Baykar, gelirinin yüzde 99'undan fazlasını oluşturan 1,1 milyar doları aşkın ihracat açıkladı. Temmuz ayında, Suudi Savunma Bakanlığı ile gelişmiş Akıncı insansız hava araçlarının satışı için 3 milyar doları aşkın bir değere sahip bir anlaşma imzaladı."

2020'nin sonlarında TB2'lerin Türkiye'nin müttefiki Azerbaycan'ın Karabağ bölgesiyle ilgili 44 günlük ihtilafında Ermenistan'ı yenmesine yardımcı olduğundan bahsedildi.

"TB2'LER UKRAYNA'DA İKONİK BİR STATÜ KAZANDI" 

Azerbaycan'ın TB2'yi Ermeni kuvvetlerinin "komuta ve kontrol sistemlerini, hava savunma platformlarını ve toplarını" imha etmek için kullandığını söyleyen Hudson Enstitüsü'nün kıdemli araştırmacısı, eski subay Luke Coffey, TB2'lerin Ukrayna'da "ikonik statü" kazandığını belirtti.

Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi'nde kıdemli araştırma analisti Lauren Kahn, TB2'nin başarısının teknolojik sınırlamalarına rağmen geldiğini söyledi. Kahn, "TB2 beklenmedik bir kahraman" dedi.

F-35 ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME

Haluk Bayraktar, Japon gazeteye, ABD'nin 2019'da Türkiye'yi F-35 programından çıkarma kararının kısa vadeli bir zorluk oluşturduğunu ancak bunun ülkenin kendi yerli varlıklarını geliştirmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Bayraktar, "Türkiye'nin savunmadaki başarıları diğer orta güçleri de harekete geçiriyor ve stratejik özerkliklerini de artıracak. Bu, dünya güçlerini rahatsız edecek." ifadelerini kullandı.

Selçuk Bayraktar ise, insansız hava araçlarının başarısının anahtarının gözetleme kabiliyetlerinin yani son vuruşa kadar geçen 20 küsur saatlik veri toplama süreci olduğunu söyledi:

"Azerbaycan'da tüm dünya kalıcı, sürekli, gerçek zamanlı keşif ve gözetlemenin gücünü gördü. Böyle bir şey daha önce hiç olmamıştı."

Baykar'ın başarısının Türklere kendilerini yeni bir açıdan düşünme şansı verdiğini dile getiren Bayraktar, "Dünyadaki bazı teknoloji şirketleri sadece dahileri işe alıyor. Biz bunu yapmıyoruz. Ortalama üniversitelerden gelen insanlarımız var. Biz daha çok hırsa, güdüye bakıyoruz. Ve mühendislerimizi eğitiyoruz. Yaptığımız şeyin tüm amacı gençlere özgüven kazandırmak çünkü yüzyıllardır bu özgüvenden yoksunuz. Modern dünyanın gelişimine bakarsanız, zamanın bir noktasında bilimin kurucularının ya da bilime yenilik getirenlerin ağırlık merkezinin Batı'ya doğru kaydığını görürsünüz." sözleriyle de gençlere umut aşıladı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 38
  • Bekir yalçın 8 ay önce Şikayet Et
    Allah yaar yardımcınız olsun işinizi gücünüzü rast getirsin Allah uzun ömürler versin kolay gelsin selamlar sizler işinize bakın it ürür kervan yörür
    Cevapla
  • 58 sivaslı 8 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun canlar
    Cevapla
  • Mesut 8 ay önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcınız olsun
    Cevapla
  • Samsunlu 8 ay önce Şikayet Et
    Var olun yiğitler...
    Cevapla
  • Hamido 8 ay önce Şikayet Et
    Hic durmayin sakin haa daha cok calisinn az kaldi süper güc olmaya .insallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kontrolsüz şekilde emniyet şeridine giren motosikletli kazaya neden oldu!
İstifa etmemek için direniyor! Mehmet Büyükekşi'nin yeni açıklamaları pes dedirtti