Fas: BRICS ülkeler grubuna üyelik için talepte bulunmadık

Fas yönetimi, BRICS grubuna resmi üyelik başvurusunda bulunduğu yönündeki haberleri yalanladı.

GİRİŞ 19.08.2023 20:05 GÜNCELLEME 20.08.2023 14:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığından ismi açıklanmayan bir yetkili, Fas haber ajansı MAP'a yaptığı açıklamayla, Güney Afrika'nın, Fas dahil 6 Afrika ülkesinin BRICS'e üye olmak için başvuruda bulunduğu yönündeki iddialarını yanıtladı.

Fas: BRICS ülkeler grubuna üyelik için talepte bulunmadık

FAS, İDDİALARIN GERÇEĞİ YANSITMADIĞINI AÇIKLADI

Güney Afrika'nın, Fas ve onun BRICS ülkeleriyle ilişkileri konusunda bir kez daha kendinde konuşma hakkı bulduğunu belirterek, bunu eleştiren yetkili, bu açıklamaların hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Johannesburg'da 23-24 Ağustos'ta yapılacak BRICS zirvesini hatırlatan yetkili, "zirvenin Güney Afrika'nın tek taraflı girişimiyle düzenlendiğini ve Cape Town yönetiminin, zirveyi amacından saptırmak için çalışacağını" savundu.

"DÜŞÜK BİR İHTİMAL"

Fas'ın zirveye katılması için yapılan daveti de değerlendiren yetkili, Rabat yönetimine karşı her zaman saldırgan ve Batı Sahra konusunda da olumsuz bir tutum sergileyen Güney Afrika ile ilişkiler ışığında daveti değerlendirdiklerini ve başından beri de buna olumlu yanıt vermelerinin düşük bir ihtimal olduğunu belirttiklerini kaydetti.

Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı 7 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 ülkenin BRICS'e üye olmak için resmi talepte bulunduğunu, bunlar arasında 6 Afrika ülkesi (Cezayir, Mısır, Etiyopya, Fas, Nijerya ve Senegal) olduğunu, 30'u aşkın ülkenin de zirveye katılacağını teyit ettiğini aktarmıştı.

Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeler grubu, üyeler arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğini amaçlıyor.

BRICS ülkelerinin toplam gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH), küresel hasılanın yüzde 30'undan fazlasını oluşturuyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Çin Dezenformasyonu 8 ay önce Şikayet Et
    Dinsiz ateist=Çin=BRiCS kendi halkını köleleştirmiş şimdi köle yapmak için nice ülkeleri BRiCS-e davet edip katıp köle kukla yapmak sömürmek için propaganda ve dezenformasyon yayıyor! Bunun için Islam Çografyasında Afrikada Latin Amerikada Anti-semitzm, ABD, AB batı karşı propaganda yayıyor! Hedefleri ABD devirip kemdileri tek başına hegemon süper güç olmak dünyayı hükümdar olmak!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’