Darbede kaçan başbakan 15 yıl sonra ülkesine döndü

Tayland'da 2006 yılında yaşanan askeri darbe sonucu ülkeyi terk etmek zorunda kalan ve 15 yıldır sürgün hayatı yaşayan Eski Başbakan Thaksin Shinawatra, ülkesine döndü. Thaksin, karakola götürüldü.

GİRİŞ 22.08.2023 15:42 GÜNCELLEME 22.08.2023 16:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tayland'da 2006 yılında yaşanan askeri darbe sonucu ülkeyi terk etmek zorunda kalan ve 15 yıldır sürgün hayatı yaşayan Eski Başbakan Thaksin Shinawatra, ülkesine döndü. Thaksin, karakola götürüldü.

Tayland’da 2006’daki askeri darbe sonucu ülkesinden ayrılan ve 15 yıldır sürgün hayatı yaşayan Eski Tayland Başbakanı Thaksin Shinawatra ülkesine döndü. Hakkında çeşitli siyasi suçlardan 10 yıla kadar hapsi istenen ve yakalama kararı bulunan 74 yaşındaki Thaksin, bugün sabah saatlerinde başkent Bangkok’a ulaştı. Bangkok’ta bulunan Don Muang Uluslararası Havalimanı’na özel uçağıyla gelen ve ailesi tarafından karşılanan Thaksin’i destekçileri karşıladı. Thaksin, havalimanı binasından çıkışı sırasında Kral Maha Vajiralongkorn’un anıtı önünde diz çöküp krala geleneksel “Wai” selamı vererek anıta çiçek bıraktı. Havalimanında kendisini bekleyen destekçileriyle bir araya gelen Thaksin, daha sonra polis ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde hakim karşısına çıkarılmak üzere karakola götürüldü.

Thaksin Shinawatra’nın yargılandığı siyasi davaların geri çekilmesi için önümüzdeki günlerde özel kraliyet affına başvurması bekleniyor.

Thaksin’ın kızının partisi meclise giriyor

Eski başbakanın 15 yıl aradan sonra Tayland’a dönüşü ülke genelinde büyük yankı uyandırırken, Thaksin’in geliş tarihi olarak ülkede parlamento oylamasının yapılacağı ve yeni başbakanın seçileceği tarih olan bugünü seçmesi soru işaretlerine yol açtı. Thaksin’in kızı Paentongtarn Shinawatra, ailesinin desteklediği Pheu Thai (Taylandlılar İçin) Partisi, kurduğu 11 partili yeni koalisyon ile bugün öğle saatlerinde Tayland Parlamentosu’nda başbakanlık oylamasına gidecek. Toplam 141 milletvekili ile koalisyonun en büyük partisi olan Pheu Thai’nin başbakan adayı emlak zengini 60 yaşındaki Srettha Thavisin’in yapılan oylamanın ardından ülkenin yeni başbakanı olması bekleniyor.

10 Ağustos’ta gelişini ertelemişti

Geçtiğimiz 10 Ağustos’ta ülkesine dönmesi beklenen Thaksin, sağlık sorunları nedeniyle dönüşünü ertelemişti. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Thaksin, “Doktorlarımın tavsiyesi üzerine bazı sağlık kontrollerinden geçmem gerekiyor. Tayland’a dönüşümü iki haftadan fazla sürmeyecek şekilde ertelemek istiyorum. Tarih ve saati daha sonra bildireceğim” demişti.

Tayland siyasi tarihinde iki dönem başbakanlık görevi yürüten 74 yaşındaki Thaksin Shinawatra, 2006 yılında gerçekleşen askeri darbe sonrası yargılanmamak için ülkeden kaçmıştı. Thaksin, 15 yıldır Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşıyordu.

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • inspektör Analist 8 ay önce Şikayet Et
    ABD ayarli geri dönüş 15 yil sonra Tayland'a yeni Vali düzenegi ?ABD Çin danışıklı dövüş ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı