işte Wagner'in olası lideri! Putin'in '1' numarası

Evgeni Prigojin'in, Putin'e karşı başlattığı isyanın 2 ay sonrasında özel jetinin Rusya'nın Tver bölgesinde düşmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle Wagner'in akıbeti merak edilmeye başlandı.

GİRİŞ 25.08.2023 07:41 GÜNCELLEME 25.08.2023 09:11
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Rusya'da Putin'e karşı başarısız isyan girişiminde bulunan paralı asker şirketi Wagner'in kurucularından Evgeni Prigojin'in Rusya'da düşen özel jet uçağında öldüğü bildirildi. Rusya Acil Durum Bakanlığı ve Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'nın devlet resmi haber ajansı TASS'a verdikleri bilgiye göre Moskova'da St. Petersburg'a giden özel uçağın Tver bölgesinde düştüğü ifade edildi.

ABD BAŞKANI “ŞAŞIRMADIM” DEDİ
Konu hakkında ABD Başkanı Joe Biden gazetecilerin sorularını cevaplandırarak “şaşırmadım” ifadesini kullandı. Wagner'in başına geçmeden önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “şef aşçısı” olarak kariyerine başlayan Prigojin dünyanın birçok noktasında faaliyet gösteren ve son dönemde Afrika'daki ayaklanmalara verdiği destekle gündemde olan Wagner'in üç kurucu liderinden birisi durumundaydı.

BAŞARISIZ İSYAN GİRİŞİMİNDE BULUNDU
Prigojin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu farklı gerekçelerle sıklıkla suçlamış, tehdit etmiş ve Putin'den iki ismi görevden almasını talep etmişti. Rusya Genelkurmayı'nın Wagner askerlerini ordu ile sözleşme imzalamalarını zorunlu kılmasının ardından 24 Haziran'da Gerasimov ve Şoygu'ya karşı isyan girişiminde bulunan Wagner birlikleri Ukrayna'dan Moskova'nın sınırına kadar gelmişler ancak ordunun geri kalan tüm unsurları şehrin girişlerini tutunca kalkışmanın “Putin'e karşı olmadığını” açıklayıp geri dönmüşlerdi. Prigojin son olarak geçtiğimiz günlerde Afrika'da ortaya çıkmış ve Wagner'in Afrika'da da askeri olarak genişleyeceğini ima etmişti.

WAGNER'DE LİDERLİK MÜCADELESİ BAŞLADI
İsyan girişiminin ardından Prigojin, Belarus'a gönderildi. Küresel istihbarat siteleri Wagner içinde Prigojin, Ukrayna'daki askeri kanadın lideri durumundaki Dmytro Utkin ve askeri şirketin istihbarat ve devlet kademeleriyle olan bağlantısını sağlayan, Putin'e en yakın isim durumundaki Andrey Troşev arasında liderlik mücadelesinin başladığını da kanıtlarıyla ortaya sermişlerdi.

GERİYE TEK LİDER KALDI
Rusya'da gerçekleşen uçak kazasında ölenlerin arasında Dmytro Utkin'in de olduğu ifade edilmekte. Utkin ise yalnızca Wagner içinde değil Rusya ordusunun sağcı kanadı içinde de en etkin liderlerin başında gelmekteydi. Paralı şirket adını Utkin'in orduda görev yaparken kullandığı “Wagner” kod isminden almakta. “Kuralsız”, “Nazi sempatizanı” ve “savaş suçlusu” olarak anılan Utkin'in de şüpheli kazada hayatını kaybetmesinin ardından Wagner'de tek lider kaldığı da ifade ediliyor.

WAGNER'İ SURİYE'DE YAPILANDIRAN TROŞEV
Wagner'in St. Petersburg'daki idari kadrosunun da başında olan tek lider konumundaki 61 yaşındaki Andrey Troşev ülkesinde son derece iyi tanınan eski bir komutan. Albay rütbesiyle ordudan emekli olan Troşev daha önce KGB'de üst düzey görevli olarak çalıştı. Afganistan ve Çeçenistan savaşlarında komutan olarak görev alan Troşev Wagner'in Suriye iç savaşındaki yapılanmasını da kuran isim olarak biliniyor.

Putin ilk kez konuştu! Prigojin açıklamasıPutin ilk kez konuştu! Prigojin açıklaması

Pentagon, Wagner’in kurucusu Prigojin'in 'öldürüldüğünü' iddia ettiPentagon, Wagner’in kurucusu Prigojin'in "öldürüldüğünü" iddia etti

EN ÇOK AMBARGO UYGULANAN İSİM
Troşev diğer yandan Batı ülkeleri tarafından kendisine en çok ambargo uygulanan isim durumunda. Troşev'in cephede ise “ürkütücü bir karakter” olduğu ifade ediliyor. Ukrayna'dan ayrılarak kurulan ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin eski Savunma Bakanı İgor Girkin geçtiğimiz ay Evgeni Prigojin aracılığıyla “cephede Troşev ile tanıştıklarını” açıklamıştı. Girkin, Troşev'in karakteri ve yöntemlerinin “kendisini ürküttüğü için” bir daha görüşmediklerini de ifade etmişti. Troşev'in geçmişten gelen askeri kariyeri ve idari kadrolardaki saygınlığı dolayısıyla Wagner içinde gerek Kremlin gerekse de Rusya Genelkurmay Başkanlığı tarafından desteklenen tek isim olduğu da geçtiğimiz ay uluslararası basın tarafından dile getirilmişti.

KAYNAK: HABER GLOBAL
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • O k u r 8 ay önce Şikayet Et
    Ha Putin, Ha Biden. İnsanlar bunu anlamadıktan sonra ot gibi yaşayıp giderler...
    Cevapla
  • Ali 8 ay önce Şikayet Et
    Bu saatten sonra putin wagnayı unutsun artık Putin’i maf ederler
    Cevapla
  • Fenerli 8 ay önce Şikayet Et
    Kafirler hepiniz aynısınız helak olursunuz inşallah bugün de Müslümanlar ve insanlık rahat nefes alır
    Cevapla
  • Tek 8 ay önce Şikayet Et
    Bir katıl gider diğeri gelir
    Cevapla
  • Tevekkül 8 ay önce Şikayet Et
    Bu ülke sadece senin mi ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...
Çin’de felaketi! Guangzhou eyaleti savaş alanına döndü! Halka peş peşe uyarı