Son dakika: Gabon'da darbe! Yönetim ele geçirildi

Son dakika haberi: Nijer'in ardından Orta Afrika ülkesi Gabon'da da darbe girişimi gerçekleştirildi. Bir grup askeri yetkili yönetimi ele geçirdiklerini duyurdu. Gabon'un başkenti Librevil'de çatışmaların yaşandığı bildirildi.

GİRİŞ 30.08.2023 08:02 GÜNCELLEME 30.08.2023 23:10
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Sömürgeci devletlere karşı başlatılan ayaklanmalarla birlikte Afrika ülkelerinde iç karışıklıklar artmaya başladı. Gabon'da bir grup asker yönetime el koyduğunu duyururken ülkenin başkentinde çatışma sesleri yükseldi.

YÖNETİME EL KOYDULAR

Gabon 24 adlı televizyon kanalına çıkan askerler, kendilerinin, ülkedeki tüm güvenlik ve savunma güçlerini temsil ettiğini öne sürdü.

SINIRLAR KAPATILDI

Seçim sonuçlarının iptal edildiğini belirten askerler, tüm sınırların bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını ve devlet kurumlarının feshedildiğini ifade etti.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA YOK

OPEC üyesi ülkenin hükümetinden henüz bir açıklama gelmedi.

Bongo

2009'DAN BERİ İKTİDARDA

Gabon Seçim Merkezinden dün yapılan açıklamada, Bongo'nun 26 Ağustos'ta yapılan genel seçimleri yüzde 64,27 oyla kazandığı, rakibi Albert Ondo Ossa'nın ise oyların yüzde 30,77'sini aldığı belirtilmişti. 2009 yılında babası Omar Bongo'nun ölümünün ardından yerine gelen 64 yaşındaki Ali Bongo'nun 2016'daki seçim zaferinin ardından parlamento binası ateşe verilmiş, şiddetli protestolar gerçekleştirilmişti.

2019 YILINDAKİ DARBE GİRİŞİMİ ENGELLENMİŞTİ

Gabon'da 7 Ocak 2019 günü bir darbe girişimi daha yapılmış darbe bildirisini okuyan askerler yakalanarak tutuklanmıştı.

Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Guy-Bertran Mapangou, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ulusal Radyo'yu işgal ederek bildiri okuyan isyancı askerlerin Gabon Ulusal Jandarma Müdahale Birimi (GIGN) tarafından yakalandığını belirtmişti. Durumun kontrol altına alındığını ifade eden Mapangou, birkaç saat içinde her şeyin eskisi gibi olacağını söylemişti.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 69
  • Osmanli 7 ay önce Şikayet Et
    Bizim çocuklar başardı
    Cevapla
  • Misafirﷻ 7 ay önce Şikayet Et
    Adamin konustugu bile kendi dili degil, Kölelik ve sömürülmüs ülke bu demek. Adamlar Fransizca konusuyor... demeki kim sömürmüs? Fransiz
    Cevapla
  • Murat 7 ay önce Şikayet Et
    Yav adam yüzde 65 le kazanmış neyi konuşuyorsunuz. Milleti köle olmayı tercih eden bir toplumdan zorla efendi olmasını istemek ne kadar doğru?
    Cevapla
  • Kocaeli 7 ay önce Şikayet Et
    Adamları öyle sömürmüşlerki kendi dillerini bile unutmuşlar
    Cevapla
  • BoRa 7 ay önce Şikayet Et
    Unutmamislar unutturulmuslar zorla katlederek ke di dillerini resmi dil yapmislar
    Cevapla
  • Adamın Birisi 7 ay önce Şikayet Et
    Fransa Futbolu da Çöker Bundan Sonra
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...
Borsada rekor: 10 bin puan aşıldı!