Avrupa'da yayılan başörtü yasakçılığı Almanya'da delindi! Türk kökenli yetkili açıkladı

Başörtüsü karşıtlığının hükümet eliyle yaygınlaştırıldığı, Müslümanlara şiddet olaylarının tırmandığı Avrupa'da beklenen adım geldi. Almanya'da okullarda kanunsuzca uygulanan başörtüsü yasağı kaldırıldı.

GİRİŞ 30.08.2023 16:44 GÜNCELLEME 30.08.2023 16:50
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Laiklik bahanesiyle Fransa’da başlayan ve diğer Avrupa ülkelerinde yayılan 'başörtüsü yasağı' ablukası, delindi. Almanya'da Müslüman kadınlara yönelik keyfi olarak uygulanan 'başörtüsü yasağı' ortadan kaldırılmış oldu. 

ALMANYA'DA BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRETMENLERE ÖZGÜRLÜK

Alman hükümetinin Ayrımcılıkla Mücadele Sorumlusu Ferda Ataman, Almanya’daki Müslüman öğretmenlere müjdeyi verdi.

Ferda Ataman, yaptığı açıklamada, “Bugün din özgürlüğü için güzel bir gün. Berlin’de ilk kez devlet okullarında öğretmenlerin başörtüsü takmasına izin veriliyor.” dedi.

YASAKÇILIK MAHKEMEDEN DÖNMÜŞTÜ

Almanya Anayasa Mahkemesi (AYM), Berlin eyaletinde derslere giren kadın öğretmenlerin başörtüsü takmasının yasaklanamayacağına hükmetmişti. 

2015 yılında mahkemeye başvuran Müslüman bir kadın davayı kazanmış ve 5 bin euro tazminat almıştı. Bu karar üzerine Berlin eyalet hükümeti AYM’ye itiraz başvurusu yapmış, mahkeme itirazı reddetmişti.

_________________

BAŞÖRTÜLÜ KADINLARIN OY KULLANMASINA BİLE ENGEL

Almanya'da 26 Eylül 2021 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde en az 2 başörtülü kadının oy kullanmasına izin verilmediği ortaya çıkmıştı.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Köln şehrine 30 kilometre uzaklıktaki Bergheim kentinde bir ilkokulda oy kullanmak isteyen Alman vatandaşı 2 kadın, başörtüsü taktıkları gerekçesiyle sandık görevlileri tarafından engellenmişti.

_________________

YASAKÇILIKTA FRANSA BAŞI ÇEKİYOR

Fransa'da “kamusal alanlarda dini, siyasi felsefi sembol içeren yasa işaret ve kıyafet giyilmesini yasaklayan” kanun 2004 yılında çıkarıldı. 2021 yılında ise Fransa Senatosu'nda, okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin ve 18 yaşından küçük kızların kamuya açık alanlarda başörtüsü takmalarını yasaklandı.

Fransa'da özellikle Afrika kökenli Müslümanların giydiği "abaya" adlı yerel kıyafet de yasak kapsamına alındı. Fransa Eğitim Bakanı Gabriel Attal duyurdu, "Bir sınıfa girdiğinizde, öğrencilere bakarak dinlerini tespit edememelisiniz" diyerek abaya adlı kıyafetin devlet okullarında yasaklanacağını söyledi. Fransız Hükümet Sözcüsü ise abaya elbisesinin "politik bir saldırı aracı" olduğunu savundu.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 53
  • Sivaslı 7 ay önce Şikayet Et
    Laikliğe yemin etmeye devam
    Cevapla
  • zafergülten 7 ay önce Şikayet Et
    yalnız açın bakın internet tiktok u,başörtüye acaip saldırılar,aşağılamalar var,sözde başlarına başörtü takmışlar ,yanaklarını,dudaklarını boyamışlar,başörtüyü aşağılamak için şov yapıyor,ahlak dışı hareketlerde bulunuyor. devletin bunlara ceza vermesi lazım.
    Cevapla
  • Cbc 7 ay önce Şikayet Et
    Alman seçimlerde lobi yapmalıyız türkler avrupada müteahitlik yapmalıyız türler güçlenmeli devlet desteklenmeli toki almanya türklere ev yapmalı
    Cevapla
  • Akıl akıl... 7 ay önce Şikayet Et
    TOKİ önce Türkiyede' kileri bitirsin sonra Almanya' daki türklere ev yapar.
    Cevapla
  • Tek söz TÜRKİYE 7 ay önce Şikayet Et
    Başörtüsü problem değil ki içindeki beyin önemli
    Cevapla
  • meraci83 7 ay önce Şikayet Et
    Elin Alman ı bile baş örtüsü serbestisi sağlarken güzel ülkemde hala kadının baş örtüsüyle uğraşan hastalıklı bir zihniyetlerin olması ne kadar acı bir durum.Baş örtüsü sadece başı kapatır aklı ise illet derecesindeki hastalıklı zihniyet örter. Bu illet zihniyetinde kimlerde olduğu alenen ortada değil mi?
    Cevapla
  • Morelli 7 ay önce Şikayet Et
    Bizim ulkedeki basortu nefreti avrupada yok baska ulkelere lafimiz hazir ama turkiyede trende otobuslerde metrobuslerde basortulu annelerimizi bacilarimiz basortusunu hakaret ediyor halkimiz tepki veriyor ama cezai islem yapilmiyor denetim yok sokaklar manyaklara kalmis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim! Oy verme işlemi başladı! Adaylardan ilk açıklamalar
Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildi