ABD, Gabon'daki darbeden dolayı endişeli

ABD, Afrika ülkesi Gabon'daki askeri darbeden derin endişe duyduğunu açıkladı. Gabon'daki hükümet yetkililerinin serbest bırakılması çağrısında bulunan Washington, seçim sonuçlarına saygı gösterilmesini istedi.

ABD, Gabon'daki darbeden dolayı endişeli
ABD, Gabon'daki darbeden dolayı endişeli
GİRİŞ 31.08.2023 09:37 GÜNCELLEME 31.08.2023 09:37
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı açıklamada, "Ordunun yönetime el koymasına ya da yönetimin anayasaya aykırı şekilde el değiştirmesine şiddetle karşı çıkıyoruz." ifadesini kullandı.

Gabon'daki hükümet yetkililerinin serbest bırakılması çağrısında bulunan Miller, seçim sonuçlarına saygı gösterilmesi ve endişelerin diyalog yoluyla giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Miller, Gabon'da gerçekleşen askeri darbeden dolayı derin endişe duyduklarını belirtti.

GABON'DA DARBE

Orta Afrika ülkesi Gabon'da dün sabah erken saatlerde ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu.

"Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI)" isimli askeri yönetim, 26 Ağustos'ta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.

CTRI liderliğine de Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema'nın getirildiği bildirilmişti.

Mevcut Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, 26 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanmıştı.

Ülkede oy verme işleminin son saatlerinde şiddet uygulandığı gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı getirilmiş, seçimin ardından oy sayım işlemi devam ederken internet kısıtlanmıştı.

Baba Omar Bongo ilk kez 1967'de cumhurbaşkanı seçilmiş, 2009'da hayatını kaybettiğinde koltuğuna oğlu Ali Bongo oturmuştu.

Bongo ailesi, 56 yıldır Gabon'u yönetiyordu.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 15
  • deli dumrul 8 ay önce Şikayet Et
    kes sesini ulan kafir cia abd iti
    Cevapla
  • Murat 8 ay önce Şikayet Et
    Abdye çok gülüyorum ya darbe başarılı olursa kırmızı halı seriyor darbecilere! Olamazsa işine gelmeyen iktidarları yıkmaya çalışıyor! Kendil ülkelerinde bile diktatör bir avuç kowboy çetesi! Abd hiç demokrat olmadı! Yobaz sekülerler!
    Cevapla
  • yorumcu 8 ay önce Şikayet Et
    Birsey olmaz, üc gün sonra unuturuz
    Cevapla
  • yaşlı kurt 8 ay önce Şikayet Et
    TÜRKİYE hiç endişe duymuyor çünkü sömürgeci deyil
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    adi abd...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi
Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem! Her ay hesaplanacak