Rusya'dan Türkiye ve Suriye'ye "Adana Mutabakatı" önerisi

ABD'nin "radikal Kürt örgütleri" destekleyerek, Türkiye-Suriye normalleşmesini engellediğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ankara ve Şam'a, Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdik." dedi.

Rusya'dan Türkiye ve Suriye'ye "Adana Mutabakatı" önerisi
Rusya'dan Türkiye ve Suriye'ye "Adana Mutabakatı" önerisi
GİRİŞ 01.09.2023 16:35 GÜNCELLEME 01.09.2023 16:35
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'da eğitim öğretim yılının başlaması ve 1 Eylül Bilgi Günü kapsamında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGİMO) öğrencileriyle bir araya geldi.

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için Rusya'nın da çaba sarf ettiğini belirten Lavrov, "Yol haritası taslağını bu yılın Haziran ayında tüm meslektaşlarımıza ilettik. Şu anda değerlendiriliyor, bu taslağın onaylanabileceği, genel kabul edilebilir duruma getirilmesi için temaslar sürüyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün Moskova’da, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüştü.

"ADANA MUTABAKATI" ÖNERİSİ

Lavrov, Türkiye ve Suriye'ye 1998 yılında terör tehdidini azaltmak amacıyla imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiğini ifade ederek, "Gayriresmi temaslarda anlaşmanın imzalandığı 1998 yılındaki değerlere dönmeyi teklif ettik. Bu anlaşma, terör tehdidinin bulunduğunu ve bu tehdidin ortadan kaldırılmasını, Türkiye'nin Şam'ın onayıyla terörle mücadele yapılarını Suriye topraklarının belirli bir derinliğine kadar gönderme hakkına sahip olmasını öngörüyordu. Bu anlaşma yürürlüğünü sürdürüyor ve kimse bunu feshetmedi." şeklinde konuştu.

Esad'dan flaş Türkiye açıklamasıEsad'dan flaş Türkiye açıklaması

"ABD, RADİKAL KÜRT ÖRGÜTLERİ DESTEKLEYEREK NORMALLEŞMEYİ ENGELLİYOR"

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önündeki engellerin en başında ABD'nin geldiğini ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütlerini beslediğini vurgulayan Lavrov, "Normalleşmenin önündeki bir başka engel ABD'nin, Suriye'nin kuzeydoğusundaki yasa dışı faaliyetleri. ABD, Türkler tarafından güvenlik tehdidi olarak görülen radikal Kürt örgütlerin ayrılıkçı yaklaşımını körüklüyor. Bu süreçler birbiriyle bağlantılı." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 29
  • Maho 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye halebi teslim almalı kontrolümüzdeki bölgeler ile halen e ülkedeki mülteciler yerleştirilmeli anılan bölge Türkiye'nin kontrolünde olmalıdır
    Cevapla
  • ZAZAÇERKEZKIRMASI 8 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizin güvenliğini tehditedecek hiçbir oluşuma seyirci kalamayız.Suriye devlet yönetimi ülkelerinde otoriteyi tümüyle kaybetmiş durumdalar özellikle kuzey bölgeleri ülkemiz devletimiz sadece kendi güvenliğimiz toprak bütünlüğünün mücadelesini sergilemiyor Suriyeninde bütünlüğünü bölge insanlarının huzurunu savunuyoruz oluşturulmak istenilen Terör devleti tampon yönetimi sözkonusu .
    Cevapla
  • Adige 8 ay önce Şikayet Et
    Sanki siz farklısınız, Türkiye'ye karşı her türlü oyunun içinde başta İran ile Rusya başı çekenlerden.
    Cevapla
  • Alperen 8 ay önce Şikayet Et
    Suriyeliler artık vatanlarına donsunler ,yoksa orda emparyalisler PKK dev kuracaklar İsrail'in güvenliği için,vatanına sahip cikmalilar
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Önermişler vay be önermişler. lan katiller esed denen alçak katilin ipleri tasması sizin elinizde 5 milyon insan burada 10 milyon insan dışarıda bu eset çok mu önemli.katil Lavrov Putin sen,cumhurbaşkanı bırak şu tahıl koridorunu. Eset katiline diz çöktürecek adım atsın Rusya.bizene elin tahıl koridorundan bırak bu ayakları artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AB'den flaş Rusya açıklaması! Von der Leyen, Putin'e şart koşup çağrı yaptı
Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına aday oldu! İşte ilk sözleri...