Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi! Irak Başbakanı'ndan operasyon emri

Kerkük'te KDP destekçisi bir grubun, ordu kontrolündeki binanın KDP'ye teslim edilmesine karşı çıkanların kapattığı Erbil-Kerkük kara yolunun açılması talebiyle düzenlediği protesto sonrası kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

GİRİŞ 02.09.2023 20:46 GÜNCELLEME 02.09.2023 20:47
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Kerkük polisi, kentte yaşanan protestolardan dolayı şehir sakinlerine evlerine dönmesi çağrısı yaparak, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Kerkük'te Kürtlerin yoğun yaşadığı Rahimava bölgesinde toplanan göstericiler, lastik yakarak bazı yolları kapatmıştı.

Protestocular, 2017 yılına kadar Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından kullanılan binanın tekrar partiye teslim edilmesine karşı çıkanlarca kapatılan Erbil-Kerkük yolunun da açılmasını istiyor.

Ordunun kullandığı binanın KDP'ye verilmesi gerektiğini savunan göstericilerin, karargah önünde Arap ve Türkmenlerce sürdürülen eylem alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri havaya ateş açmış, olay yerinden dumanların yükseldiği ve ambulansların da bölgeye sevk edildiği görülmüştü.

- Karargahın KDP'ye verilme kararına karşı protestolar sürüyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasından sonra Irak ordusunun Kerkük'te boşalttığı üslere konuşlanmaya başlamış ve 3 yıl boyunca kentte denetimi fiilen ele almıştı.

IKBY'nin 25 Eylül 2017'de düzenlediği sözde "bağımsızlık referandumu" ve Kerkük'ü ilhak girişiminin ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017'de Kerkük'e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.

Irak ordusu KDP binasını boşaltıp Kerkük Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

KDP, söz konusu binanın daha önce kendileri tarafından kullanıldığını ve yeniden kendilerine verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Binanın Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin talimatıyla boşaltılarak KDP'ye devredilme hazırlıklarına karşı başlatılan protestolar, 25 Ağustos'tan beri devam ediyor.

Karargah önündeki gösterilere Kerkük'teki Sünni Arap Aşiretleri, Türkmenlerden farklı gruplar ve Kays el-Hazali liderliğindeki Asayib Ehlilhak Hareketi taraftarından bazı kişiler destek veriyor.

IRAK BAŞBAKANI'NDAN TALİMAT

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ve olay çıkaranlara karşı güvenlik güçlerinin operasyon başlatması talimatı verdi.

Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Sözcüsü Yahya Resul'ün yaptığı yazılı açıklamaya göre, Başbakan Sudani, Kerkük'te yaşanan protestolara karşı sokağa çıkma yasağının ilan edilmesini istedi.

Güvenlik güçlerinin kentte güvenlik ve istikrarı sağlamaya ve yasaları uygulamaya çağıran Sudani, şehirde olayların yaşandığı bölgelerde de geniş güvenlik operasyonlarının başlatılması ve oralarda titiz aramaların yapılması talimatını verdi.

Sudani'nin Kerkük'ün güvenliğini bozmaya çalışanların hangi taraftan olursa olsun gözaltına alınmasını istediğini aktaran Resul, Başbakan'ın kentte güvenlik güçleri dışında hiç kimsenin silah taşımasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Açıklamaya göre, Kerkük'teki siyasi ve toplumsal gruplara da seslenen Sudani, kentte olası bir fitnenin engellenmesi ve Kerkük'ün güvenlik ve istikrarının muhafaza edilmesi için siyasi grupları, üzerlerine düşen rolü üstlenmeye çağırdı.

Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Nuri ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yaşanan olaylarda 1 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de yaralandığını söyledi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 59
  • Morelli 7 ay önce Şikayet Et
    Turkiye irak iran suriye sinirlarini hemen kapatmali bu ulkelerde hukumet yok kontrol yok silahi alan teror estiriyor yakinda buyuk bir kitle sinirlarimiza akin edecegi kesin kapatin mayinlayin eskisigibi kimse gelmesin artik multeci istan olduk turkiyenin prestiji dibe vurmus durumda kalitesiz ulke haline geldik malesef yonetim tikanik sistem bozuk calismiyor
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Normalbey denen yorumcu saçmalamış, artık o eski boyun eğen ülke değiliz bunu anlayın artık, düşman bile anladı içimizdeki bu tuhaflar anlamadı
    Cevapla
  • Vahide 7 ay önce Şikayet Et
    Herkesin kerkükte bir planı var türkiyenin sineği bile yok orada
    Cevapla
  • Silke 7 ay önce Şikayet Et
    Irak, suriye, iki müslüman diyari, bölgede Türk,kürt, lzidi, ermeni,hiristiyan, kim varsa birlik olmali, ABD,AB, ISRAIL, KOVULMALI. Bunlar kovulmadan huzur olmaz.
    Cevapla
  • Ali Haydar 7 ay önce Şikayet Et
    O dediğin gruplar abd bin orada olmasını isteyenler zaten günaydın
    Cevapla
  • Musa 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiye herşeye tepkisiz kalarak ve bizi uyutarak Irak'ta Suriye'de emperyalist planların tıkır tıkır işlemesine destek oluyor. Adamlar her istediklerini yavaş yavaş yapıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk
"Bu adamlar  Erdoğan’a niye bu kadar hakaret ediyor Fatih?"