Kerkük krizine kritik yorum: PKK'ya fırsat doğmasın!

Irak’ın Kerkük şehrinde yaşanan olaylar tırmanırken, ORSAM Başkanı Prof. Ahmet Uysal, krize ilişkin Türkiye’nin tavrının ne olması gerektiğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 03.09.2023 18:12 GÜNCELLEME 03.09.2023 18:12
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Irak’ta Barzani yönetiminin 2017 yılındaki ‘Kürdistan referandumu’ sonrası başlayan krizin artçı sarsıntıları sürüyor.

Referandumun ardından Irak merkezi hükümetinin Kerkük’ün kontörlünü ‘Barzani partisi’ KDP’den devralması sonrası şehirdeki eden çalkantılı süreç devam ediyor. Kerkük’te Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) binasının boşaltılarak ordu kontrolüne veren Irak merkezi Sudani hükümeti, 6 yıl sonra bu kararından geri adım atarak binayı yeniden KDP’ye tahsis etme kararı almıştı. Bölgedeki Türkmen ve Arap göstericiler tarafından protesto edilen kararla ilgili günlerdir süren eylemlere karşı önceki gün, KDP yandaşları da eyleme başlamış ve göstericilerin üzerine yürümüştü.

  • Irak'ta Kerkük Valisi Rakan Said el-Cuburi, kentteki Ortak Operasyonlar Komutanlığı güçlerinin kullandığı binanın Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) teslim edilmesi kararının ertelendiğini ve göstericilerin protestolarına son verildiğini duyurdu. Karargah  önünde kurulan çadırlar kaldırılmaya başlandı.


PKK İÇİN FIRSAT OLMASIN

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kerkük’te yükselen tansiyonu değerlendiren ORSAM Direktörü Prof. Dr. Ahmet Uysal, Türkiye’nin dikkatli olması gereken hususun altını çizdi. Kürt karşıtı mantıkla hareket edilmemesine vurgu yapan Prof. Ahmet Uysal, Barzani ile uzlaşma zeminin bölgedeki İran yanlısı yapılanmalardan daha kolay olduğunu belirtti. Bölgede terör örgütü PKK’yı güçlendirebilecek zaaf oluşturulmaması gerektiğini ifade eden Uysal, mevcut krizin PKK’yı Kerkük, Sincar ve Süleymaniye’den çıkarmak için kullanılabileceğini söyledi.

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Sudani Hükümeti, referandumdan sonra Kerkük’ten çıkarılan Peşmerge'nin geri dönmesine yeşil ışık yaktı. Bu plan uygulamaya başlanınca Türkmenler ve Araplar -özellikle de Sünniler- buna karşı çıkıyor. Ortaya ciddi gerginlik çıktı. Ölüm ve yaralanmalar oldu. Hükümet, Kerkük’te sokağa çıkma yasağı getirdi. Daha önceki Kürt yönetimi vilayette iyi bir miras bırakmamıştı. Daha da önemlisi, Kerkük’te KDP bürolarının yeniden açılması ve Ortak Operasyonlar Binasının KDP’ye verilmesine büyük tepki var. Burası 2017’den önce KDP’nin Kerkük’teki ana bürosuydu. İnsanlarda ‘eski günlere mi dönüyoruz’ endişesi oluştu.” dedi.

IRAK’TA PKK’NIN ARKASINDA BARZANİ DEĞİL İRAN VAR

ORSAM Başkanı Uysal, şöyle devam etti:

“Haşdi Şabi gruplarının tepkisine bakarsak, İran Kerkük’teki durumdan pek razı değil gibi. Kerkük kararı, muhtemelen Sudani Hükümeti’nin müstakil kararı. Yine de Türkiye’nin Irak’ta Kürt karşıtı mantıkla hareket etmemesi lazım. Barzani ile uzlaşmak İran ve vekilleriyle uzlaşmaktan çok daha kolay.

Türkiye’nin Irak’taki esas rakibi Barzani değil, İran’dır. Kerkük’e PKK’yı getiren İran’dır, Barzani değil. Sincar’da ise ABD ile İran beraber desteklemektedir.”

PKK’YI ÇIKARMAK İÇİN…

Prof. Uysal, “Türkiye’nin askeri operasyonları dolayısıyla PKK’nın Irak’taki etkinliği zayıflıyor ama Kürtler arasında İran ve ABD desteği ile ayrılıkçı, sapkın ve Türkiye karşıtı fikirleri yayılıyor. Kerkük krizi, Türkiye ile Barzani’nin arasını açarak PKK’nın konumunu güçlendirecek bir zaaf oluşturmak yerine, PKK’yı Kerkük, Sincar ve Süleymaniye’den çıkarmak için kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 8
  • Silke 7 ay önce Şikayet Et
    Birileri yine kan ve göz yasi görmek istiyor.
    Cevapla
  • Bekir 7 ay önce Şikayet Et
    Yapılacaksa PKK ya oparasyon yapılır. Kerkük Musul Türkiye
    Cevapla
  • Talip 7 ay önce Şikayet Et
    Artık kerkük almanın zamanı geldi Musul ve kerkük Osmanlı mirasıfır Türkün yurdu dur. Girip alma vaktidir oradaki Türk kardeşlerimizi pkk nın insafına bırakacak halimiz yok. Gözünüzü açın artık. Girin yahuuuu
    Cevapla
  • Fahri Özcan 7 ay önce Şikayet Et
    Sahi İran müslüman bir devletmi? Güvenilir bir komşu değil Yunanistan,mı iranmı Bizim için hankisi daha güvenilir İran'ın en iyi dostları israil ve abd bence
    Cevapla
  • 4. Abdulhamid 7 ay önce Şikayet Et
    Iran Islam dünyasının en büyük düşmanı. Iç savaş olan tüm müslüman ülkelerde iran parmağı var. Allah yok etsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri
1. Lig'de kritik hafta! 9 maç aynı saatte | CANLI