Rusya, İran ve Belarus'a Nobel şoku!

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta düzenlenecek Nobel Ödülleri Töreni'ne Rusya, Belarus ve İran'ı davet etme kararının geri çekildiğini duyurdu.

Rusya, İran ve Belarus'a Nobel şoku!
Rusya, İran ve Belarus'a Nobel şoku!
GİRİŞ 02.09.2023 22:42 GÜNCELLEME 02.09.2023 22:42
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, "İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek ödül törenine söz konusu ülkelerin büyükelçilerinin çağrılması tepkilere neden oldu. Bu tepkileri not ederek Rusya, Belarus ve İran'ın davetlerinin geri çekilmesi suretiyle 2022 yılındaki protokolü uygulayacağız." ifadeleri kullanıldı.

Nobel Vakfı, 31 Ağustos'ta 10 Aralık'ta yapılacak olan Nobel Ödülleri Töreni'ne Rusya, Belarus ve İran'ı davet etme kararı almıştı.

Bu karar hükümet, muhalefet ve kraliyet ailesinden sert tepkilere neden olmuştu.

İsveç resmi haber ajansı TT'nin haberine göre, Başbakan Ulf Kristersson, "Nobel Vakfı, kimi davet edeceğine doğal olarak kendisi karar veriyor ancak ben de pek çok kişi gibi Rusya'nın davet edilmesini büyük şaşkınlıkla karşıladım. Bu davetin İsveç'te ve Ukrayna'da pek çok insanı üzdüğünü anlıyorum." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İsveç Kralı Carl 16. Gustaf, karara çok şaşırdığını ve Nobel Ödülleri Töreni'ne katılma kararını gözden geçirdiğini söylemişti.

Merkez Partisi (C) lideri Muharrem Demirok, Sol Parti (V) lideri Nooshi Dadgostar da Nobel Ödülleri Töreni'ne Rusya davet edildiği için katılmayacaklarını duyurmuştu.

İsveç Liberal Parti AP Milletvekili Karin Karlsbro, Nobel Vakfını, "Ukrayna'daki kültür merkezlerinin üzerine füzeler düşerken ve çocuklar ölürken Rusya'yı göz alıcı bir partiye davet etmeye yeşil ışık yakarak tehlikeli bir emsal oluşturmakla" suçlamıştı.

Rusya ve Belarus, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali", İran ise "ülkedeki insan hakları ihlallerine yönelik eleştiriler" gerekçesiyle geçen yılki ödül törenine davet edilmemişti.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Sivaslı Öğretmen 7 ay önce Şikayet Et
    kimse gitmesin zaten şaibeli Nobel inize...Eğer şaibeli olmasaydı, Recep Tayyip Erdoğan'a bir kaç defa Nobel Barış ödülü verilmeliydi..
    Cevapla
  • gandalf 7 ay önce Şikayet Et
    himmm değeri olmazki böyle sonuçta insanlığa faydalı ol eee senin ülken şu bu
    Cevapla
  • Hasan 7 ay önce Şikayet Et
    Çok ta umurlarında sanki nob3linize ihtiyaçları yok zaten
    Cevapla
  • Muhammed 7 ay önce Şikayet Et
    Ne tuhaf değil mi? Adamların hala kralları var ancak padişahlık gelişime engel. Tabi yersen. 100 yıldır nasıl da kazık yemişiz.
    Cevapla
  • Morelli 7 ay önce Şikayet Et
    Aman cok da umurlarindaydi sizin nobeliniz alin basiniza carpin hiristiyan yahudi eliti bir kurulus ya avrupaliya verirler yada amarikan yahudisine siyasi bir kurulustur basiniza carpin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı