Şehir tehlike altında: Venedik'e giriş için ücret alınacak

Turistlerin akını, çarpık yapılaşma ve iklim sorunları nedeniyle ciddi tehdit altında olan Venedik, 2024 yılından itibaren 5 euro'luk "ayakbastı" ücreti alacak. Karar, Venedik'e günübirlik gelen turistleri kapsayacak.

GİRİŞ 06.09.2023 11:41 GÜNCELLEME 13.09.2023 14:11
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Venedik, dünyanın en çok turist çeken yerlerinden biri. İtalya'nın kanalları ve gondollarıyla ünlü kenti Venedik'te yetkililer, kentte yaşanan sorunlara çareyi giriş ücreti koymakta buldu. Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, yeni düzenlemenin şehrin kapatılması anlamına gelmediğini belirterek, "Belirli dönemlerde turist akışını düzenlememiz gerekiyor. Ama bu tamamen kapatılması demek değil. Venedik her zaman, herkese açık olacak." diye konuştu.

14 yaş altı çocukların, Venedik sakinlerinin, Venedik'in içinde bulunduğu Veneto bölgesinde ikamet edenlerin, çalışanların, Venedik'teki öğrencilerin, bakıma muhtaç olanların, spor müsabakalarına katılanların ve Venedik'teki tesislerde konaklayanların karardan muaf olduğu belirtildi. Sadece, Venedik'e günübirlik gelen turistler 5 euro ödeyecek.

Uzun süredir üzerinde konuşulan plan, belediye meclisi tarafından da onaylandı.

Venedik, sabit nüfusu gittikçe azalan ve ekonomisi de tamamen turizme bağlı hale geldi. Venedik'in turizmden sorumlu meclis üyesi Simone Venturini, yeni bilet sistemiyle Venedik'in "küresel düzeyde öncü" olacağını söyledi. Yetkililer, yıllardır Rialto Köprüsü ve San Marco Meydanı gibi turistik yerleri görmek için şehre akın eden turistin baskısını hafifletmeye çalışıyor. Günübirlik bilet planı, turistlerden elde edilen gelirin ciddi çekilde azalacağı ve hareket özgürlüğünü tehlikeye atacağı endişesiyle defalarca ertelendi.

Resmi verilere göre, geçen yıl Venedik'e 3,2 milyon turist geldi, gelmeye de devam ediyor. Ancak yıllık toplam ziyaretçi sayısı, günübirlik gelen turistler de eklenince katlanarak artıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 31 Temmuz'da iklim krizinden kitle turizmine kadar uzanan sorunlar nedeniyle kentin "geri dönülemez" hasar riski taşıdığı uyarısını yaptı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 12-25 Eylül tarihleri arasında düzenleyeceği toplantıda, Venedik'in "Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi"ne dahil edilip edilmemesini oylayacak.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • Başkentli 7 ay önce Şikayet Et
    seneyi hatırlamıyorum istanbula vize sistemi konuşulmuştu olabilirdi aslında buda olur kaynaksa işte kaynak
    Cevapla
  • mert 7 ay önce Şikayet Et
    türkiyeye gelsinler bizde heryer venedik.
    Cevapla
  • Birisi 7 ay önce Şikayet Et
    Düşünsene istanbul a girişlerde 100 lira ayak bastı parası alındığını, bizdeki çağdaşlar ve ilericileri
    Cevapla
  • abdullah ünal 7 ay önce Şikayet Et
    cizmeleri giyin ikitelliye gelin 5 euro cebinizde kalsın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özel'i kabulüne ilişkin açıklama