Türkiye'ye deport edilen mülteci, açtığı davayı kaybetti

Suriyeli bir mülteci, sığınma başvurusu işleme konulmadan Yunanistan'dan sınır dışı edildi. AB'nin sınır güvenliği ajansı Frontex'e karşı açtığı davayı da kaybetti. Mülteci şahıs, geri kabul anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye gönderilmişti.

Türkiye'ye deport edilen mülteci, açtığı davayı kaybetti
Türkiye'ye deport edilen mülteci, açtığı davayı kaybetti
GİRİŞ 06.09.2023 14:37 GÜNCELLEME 06.09.2023 14:52
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Suriyeli mülteci, eşi ve dört küçük çocuğuyla birlikte 2016 yılında Yunanistan'a ulaşmış ama 11 gün sonra Frontex tarafından geri kabul anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye gönderilmişti.

Avrupa Adalet Divanı, Frontex'in iltica süreçlerinden sorumlu bir kurum olmadığını belirterek davayı reddetti.

Lüksemburg'daki mahkeme, "Frontex'in geri gönderme kararlarının ya da uluslararası koruma başvurularının esasını değerlendirme yetkisi olmadığından, bu AB ajansı söz konusu mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilmesiyle ilgili herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz." şeklinde karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Frontex'in görevinin üye devletlere sadece teknik ve operasyonel destek sağlamak olduğunu söyledi:

"Geri gönderme kararlarının esasını değerlendirme ve uluslararası koruma başvurularını inceleme yetkisi yalnızca üye devletlere aittir."

Dava, Amsterdamlı avukatlık şirketi Prakken d'Oliveira tarafından açılmıştı. Prakken d'Oliveira'nın avukatlarından Lisa-Marie Komp, mülteci davayı kaybetse bile Frontex'teki bir "hesap verebilirlik açığını" ortaya çıkardığı için davanın çok önemli olduğunu söyledi:

"Bu durum Frontex'in eylemlerinden etkili bir şekilde sorumlu tutulamadığı bir hesap verebilirlik boşluğunu ortaya çıkaracaktır. Eğer durum buysa, siyasi eylem gereklidir. AB kurumları ve üye devletler olup bitenler karşısında dehşete düşmeli ve buna bir son vermelidir. Ayrıca sorumluluk almalı ve geri itmelerin olmamasını sağlamalıdır. Ancak bugüne kadar geri itmelere müsamaha gösterildi. Hukukun üstünlüğüne dayalı bir birlik için artık böyle bir durum söz konusu olmamalıdır. Frontex bireylerin yaşamları üzerinde büyük güce sahip bir kurumdur. Güce her zaman hesap verebilirlik eşlik etmelidir."

Avukatlar, mültecilerin Yunanlılar tarafından geri itilme kurbanı olduğunu ve Frontex'in mültecileri Türkiye'ye uçuşları sırasında bir yaşındaki bebekleri de dahil olmak üzere ailelerinden ayırarak hem iltica prosedürlerine ilişkin kuralları ihlal ettiğini hem de çocuk haklarını ihlal ettiğini iddia etmişlerdi. Frontex'in geri gönderme operasyonu öncesinde, sırasında ve sonrasında iddia edilen hukuka aykırı davranışları nedeniyle maddi zarar için 96 bin euro ve manevi zarar için 40 bin euro talep etmişlerdi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 17
  • İbrahim 7 ay önce Şikayet Et
    Bütün Ülkeler -"ilk önce kendi Milletim-Devletim"-diyor...bizimkiler ise "İlk önce ne idüü belürsüz, yedi düvel kaçaklar; ondan sonra kendi Milletim-Devletim (daha doğrusu, kendi Milletimi boşver) diyorlar...dünyada EŞİMİZ-BENZERİMİZ YOK.
    Cevapla
  • Seri 7 ay önce Şikayet Et
    Aman ne güzel onunda bize itelediler
    Cevapla
  • Naz 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiye ye gönderecegıne Suriye'ye gönder ana vatanına
    Cevapla
  • VATANDAŞ 7 ay önce Şikayet Et
    Yeter artık 13 yıl misafirlik olmaz ülkenin ekonomisini al üst ettiler artık hepsi ülkelerine dönsünler bir suriyeliler değil bütün hepsi dönsün her taraf yabancı dolu ama artık Miley istemiyor bunları
    Cevapla
  • fatma 7 ay önce Şikayet Et
    TÜRKİYE toplama kampımı
    Cevapla
  • İbrahim 7 ay önce Şikayet Et
    Evet maalesef...Sınırlarımız kevgir...balalım nezamana kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Kooperatif Market'te mayıs ayına özel yeni indirimli ürünler listesi!
Diyetisyen Ender Saraç'ın 'cinsel istismar' davasında yeni gelişme: İfadeler ortaya çıktı