Batı medyası Erdoğan’ın hamlelerini konuşuyor: “Batılılar için bulmaca gibi”

New York Times (NYT) gazetesi, Erdoğan ile Putin görüşmesini değerlendiren bir haber yayımladı. NYT, Erdoğan-Putin ilişkisinin 'bulmaca' gibi olduğunu belirtti.

GİRİŞ 07.09.2023 14:31 GÜNCELLEME 07.09.2023 17:02
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi zirvesindeki buluşmaları dünya medyasında büyük ilgi gördü. Batı dünyasında görüşmenin yankıları sürüyor.

ABD merkezli medya kuruluşu New York Times (NYT) gazetesi, Erdoğan ile Putin görüşmesini değerlendiren bir haber yayımladı.

“BATI’YA YAKLAŞTIĞI HİSSİ OLUŞTURDU”

NATO ile ilişkileri güçlendirmeye çalışan Türkiye’nin İsveç’in katılımına olumlu sinyal vermesinin Batı ile kurduğu dengede değişiklik hissi uyandırdığını belirten NYT, Erdoğan’ın Putin ile görüşmesinde bu hissin buharlaştığını yazdı. Haberde Soçi'de Erdoğan’ın, Putin ile yan yana durup iş birliğini genişletmekten ve birlikte  söz etmesine dikkat çekildi.

“TÜRKİYE’Yİ GEÇİŞ GÜZERGAHI HALİNE GETİRMEK İÇİN SÖZLER VERİLDİ”

Erdoğan ile Putin görüşmesinde Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşası ve Türkiye'yi Rus gazı için uluslararası bir geçiş noktası haline getirmek için verilen sözlere değinen NYT, tahıl anlaşması için somut bir ilerleme kaydedilemediğini aktardı.

“ÜLKESİNİN ÇIKARI İÇİN KENDİSİNİ BİR ARACI OLARAK KONUMLANDIRDI”

ABD’li basın kuruluşu, Türkiye’nin NATO ittifakından ayrıştırdığını belirtirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkesinin çıkarı için kendisini bir aracı olarak konumlandırdığı kaydetti.

“BULMACA GİBİ”

Erdoğan’ın Putin ile kurduğu ilişkinin deşifresinin zorluğundan bahseden NYT, “Batılılar için bulmaca gibi” ifadesini kullandı. Haberde dikkat çeken şu ifadeler kullanıldı:

“Rusya'nın 18 ay önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, Putin ve Erdoğan arasındaki ilişkinin doğasını deşifre etmek, savaşı çevreleyen karmaşık diplomasiyi yönlendiren Batılı politika yapıcılar için gelişen bir bulmaca oldu.”

“ERDOĞAN’IN YAKLAŞIMI EŞSİZ BİR DİPLOMATİK ROL KAZANDIRDI”

Batılı ülkelerin Rusya’nın ekonomisini hedef alan yaptırımlara dair Erdoğan'ın karmaşık bir pozisyon aldığına değinen NYT, haberinde şu ifadelere yer verdi:

“Erdoğan, Rusya'nın işgalini kınayarak ve Ukrayna'ya yardım önererek, aynı zamanda ülkesinin Rusya ile ekonomik bağlarını genişleterek ve Putin'den "dostum" diye bahsederek daha karmaşık bir pozisyon belirledi. Bu yaklaşım Erdoğan'a eşsiz bir diplomatik rol kazandırdı ve Türkiye'nin esir takası ve tahıl anlaşmasına aracılık etmesine olanak sağladı.”

“ERDOĞAN HANGİ TARAFTA?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımları reddetmesiyle Batılı ülkelerin hayal kırıklığına uğradığını belirten NYT, “Erdoğan, Putin'i izole etmeyi reddetmesi bazı NATO müttefiklerini hayal kırıklığına uğrattı. Bu durum, Batılı politikacıların özel olarak Erdoğan'ın gerçekte hangi tarafta olduğunu sorgulamalarına yol açtı.” diye yazdı.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • Morelli 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne hamleymis be birlesmis milletlere calissa daha eyi olur bos isler muduru 85 milyon yok sadece bu var
    Cevapla
  • Koylü okur 1 yıl önce Şikayet Et
    Demirel ne diyordu, ” petrol vardı da biz mi içtik” SİZ ERDOĞAN'DAN DAHA İYİSİNİ GETİRDİNİZ DE BİZ Mİ SEÇMEDİK.Getirdiğiniz adam 6+olmasın,lgbt+ aşığı olmasın, fetö-pkk-dhkpc-yani alfabede harf bırakmayan uşak aşığı olmasın, ab,abd,İsrail, batıl batı aşığı olmasın, ÜMMET SEVDALISI, ALLAH İÇİN ÇALIŞAN vs, siz onu anladınız!
    Cevapla
  • Tarık 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye tam da olması özlenen yerde yani kendi çıkarları neyi gerektiriyorsa ve kendi ekseni hedefinde...
    Cevapla
  • Mehmet Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir tarafta olmak gerekmez. SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ DOĞRU YOLDA. BAŞARILAR DİLİYORUM
    Cevapla
  • C ince 1 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm arıyorsanız o zaman Kılıçdaroğluna sorun o bir hesap uzmanı miş o çözer size
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çanakkale'de otobüs kazası! Çok sayıda ölü ve yaralı var
SON DAKİKA: MİT’ten sahte baz istasyonu operasyonu! 7 şüpheliye suçüstü