Yunanistan'dan AB'ye Türkiye teklifi: Yeni mülteci anlaşması imzalanmalı

Yunan Bakan Kairidis, Türkiye ile AB arasında yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini söyledi. Ankara'nın mevcut göçmen anlaşmasını uygulamadığını savunan Yunan Bakan, yeni anlaşma için Almanya'nın devreye girmesini istedi.

GİRİŞ 09.09.2023 16:09 GÜNCELLEME 09.09.2023 17:07
Bu Habere 97 Yorum Yapılmış

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Alman Bild gazetesine verdiği ve bugün yayımlanan söyleşisinde, Yunanistan'a ulaşan mülteci sayısındaki artış nedeniyle Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşmasının yapılması gerektiğini söyledi.

Söz konusu anlaşmanın, Berlin liderliğinde yürütülmesi gerektiğini söyleyen Bakan, "Kuzey sınırlarımızı elimizden geldiğince koruyoruz. Ancak ama sorunun kaynağı konusunda birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Ana kaynak Türkiye. Ve burada Almanya'nın ağırlığı gerçekten çok büyük ve önemli." ifadelerine yer verdi.

Yunan Bakan, Almanya'nın Türkiye ile sıkı ve çok yönlü ilişkilere sahip olduğunu hatırlattı. Avrupa'da yaşayan Türklerin diğer başkentler yerine Berlin'e kulak verdiğini söyleyen Yunan Bakan, "Türkiye'nin, Batı ve Avrupa ile ilişkilerini yeniden inşa etmeye çalışacak samimi bir anlaşmayı müzakere etmesi için Berlin'in etkisini herkesin yararına kullanmasını istiyoruz." dedi.

"TÜRKİYE DÜZENSİZ GÖÇTE KİLİT ÖNEME SAHİP"

Türkiye'nin, mültecilerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi sebebiyle düzensiz göçte kilit ülke olduğunu belirten Kairidis, bu nedenle yeni bir anlaşmaya geçilmesinin şart olduğunu dile getirdi.

"Türkiye ile özellikle göç konusunda daha iyi bir işbirliği geliştirmek istiyoruz. Düzensiz göçe karşı birlikte daha iyi mücadele edeceğimize inanıyorum." diyen Kairidis, şöyle devam etti:

"Türk Hava Yolları'nın sağladığı ucuz uçak biletleriyle, üçüncü ülkelerden vize sorunu olmadan Türkiye'ye gitmek çok kolay. İstanbul Havalimanı'ndan da kara ya da deniz yoluyla Yunanistan sınırına geliyorlar. Türk mevkidaşlarımızı bunun çok 'yıkıcı' ve 'verimsiz' olduğu konusunda ikna etmeye çalışıyoruz."

Kairidis, Avrupalı ortaklarla Türkiye ile nasıl daha iyi bir işbirliği kurulabileceği üzerine çalıştıklarını belirtti.

"TÜRKİYE MÜLTECİ ANLAŞMASINI UYGULAMIYOR"

Kairidis, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2016 yılında imzalanan ve düzensiz göçle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu. Söz konusu anlaşmada yer alan ve "Türkiye'den Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenlerin Türkiye'ye iade edileceği" maddesinin "2020 yılından beri Covid önlemleri gerekçesiyle" uygulanmadığını belirtti.

Türkiye üzerinden Yunanistan'a ulaşmaya çalışan mültecilerin sayısı son zamanlarda büyük oranda arttı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) verilerine göre, 2023 yılının eylül ayının başına kadar 19 bin 6767 kişi Türkiye üzerinden kara ya da deniz yoluyla Yunanistan'a ulaştı. Bu sayı 2022 yılı boyunca 18 bin 700 olarak kaydedilmişti. 

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 97
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    92 ülke ile vizesiz seyahat anlaşmamız var. Bu ülkelerden úlkemize yabancı akını yaşanıyor. Bir çok ülkenin mafyası ülkemizde ikamet ediyor, bir ev parasına vatandaşlık alanlar kesinlikle iptal edilmeli, vize uygulaması tüm ülkelere uygulanmalı. Mülteciler başka bir sorun. Ürdün bizden sonra en fazla suriyeliyi barındırıyor. Hepsi kamplarda kalıyor ve kesinlikle vatandaşlık verilmiyor.
    Cevapla
  • Baygolge 7 ay önce Şikayet Et
    tabi fox halt TV izlemekten ne doğru ne yanlış araştırma kğltürüde olmayınca yalanın dibine vurursun
    Cevapla
  • Yanlız kurt 7 ay önce Şikayet Et
    Bir Türk olarak, Ürdün'de oturuyorum. Yazdginiz gibi suryeliler Ürdün'de kamplarda yaşamıyor. Hepsi şehir merkezlerinde diğer ülke vatandaşları gibi şehre adapte olmuş normal hayat sürüyor. Ve Ürdün ddevlet hastanelerinden yararlaniyorlar. Yanlış bir bilgiyi düzeltmek istedim
    Cevapla
  • Sivaslı 7 ay önce Şikayet Et
    6 milyar dolara sınır bekçisi yapmışlar onuda vermediler biz size verelim o parayı siz alın.Bu iş 600 milyar dolara bile kabul edilemez.Sorunun kaynağı Türkiye diyor denyo gelenler Türk vatandaşımı?insanların ülkelerini abd si avrupası karıştırsın sömürüsün sorun Türkiye öylemi O insanlar Türkiye ye gelirken bize sormuyorlar giderken de bize sormazlar hangi ülkeye isterse gidebilirler.
    Cevapla
  • Gazi 7 ay önce Şikayet Et
    Türkiye AB'nin istemediği göçmenleri niye kabul ederki? Biz AB'nin çöplüğümü olmuş oluyoruz?
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Biz sadece mültecileri değil AB nin ve ingilterenin çöpünüde ithal ediyoruz.
    Cevapla
  • DEMİR 7 ay önce Şikayet Et
    Avrupa Parlamentosunda Yeni Dönem Anlaşması Olarak Türkiye Göçmen Konusunda Fazlasıyla Depo Haline Geldiği Yeni Göçmenler Alamayacağını Sınır Komşusu Yunanistan ın taşın Elin Altına Koyama Sırası olduğunu Zamanı Geldiğini Beyan Etmesi Lazımdır . Bu Konuda Türkiye Mecbur ise Yunanistan da Mecbur Bu Konuda .
    Cevapla
  • Metin 7 ay önce Şikayet Et
    Suriyeli Afgan istemiyoruz defolup gitsinler daha dün esenyurtta gencecik fidanı bıçaklayıp öldürdüler yeter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik