Uzak Doğu'da hareketlilik! ABD ve Kanada savaş gemileri Tayvan Boğazı'nda!

Pasifik'te gerilim tırmanıyor. ABD ve Kanada'ya ait iki savaş gemisi, Tayvan Boğazı'ndan geçti. Çin, Tayvan Boğazı'ndaki hareketlilik nedeniyle çok sert tepki gösterdi.

Uzak Doğu'da hareketlilik! ABD ve Kanada savaş gemileri Tayvan Boğazı'nda!
Uzak Doğu'da hareketlilik! ABD ve Kanada savaş gemileri Tayvan Boğazı'nda!
GİRİŞ 10.09.2023 02:37 GÜNCELLEME 10.09.2023 02:37
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

ABD ve Kanada'nın savaş gemileri, Tayvan Boğazı'ndan geçti. Tayvan, Çin ve ABD Pasifik'teki hareketlilik nedeniyle açıklama yaptı.

ABD, GEMİLERİN GÜDÜMLÜ FÜZE TAŞIDIĞINI BELİRTTİ

ABD'nin Pasifik'teki 7. Filosu'ndan yapılan açıklamada, "Arleigh Burke" sınıfı güdümlü füze taşıyan Ralph Johnson muhribi ile Kanada Kraliyet Donanmasına ait 'Halifax' sınıfı Ottowa kruvaziyerinin, Tayvan Boğazı'ndan rutin geçiş yaptığı" bilgisi verildi.

Açık denizde seyrüsefer ve uçuş serbestisinin geçerli olduğu sulardan yapılan geçişin uluslararası hukuka uygun olduğunun vurgulandığı açıklamaya göre, gemiler, Boğaz'a kıyısı olan ülkelerin hiçbirinin kara sularında olmayan bir koridoru kullandı.

Açıklamada, "USS Ralph Johnson ve HMCS Ottowa'nın Tayvan Boğazı'ndan geçişi, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte özgür ve açık Hint-Pasifik'e bağlılığının göstergesidir." ifadesine yer verildi.

ÇİN ÇOK SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (ÇHKO) Tayvan Boğazı'nın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığınca yapılan açıklamada, geçişin "kamuoyuna gösteriş" amaçlı olduğunu savundu.

TAYVAN GEÇİŞLERİN NORMAL OLDUĞUNU SAVUNDU

Açıklamaya göre, gemiler takip edildi; yasalara ve kurallara uygun tepki verildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, gemilerin boğazdan geçişini doğrularken, Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasındaki durumun "normal" olduğunu bildirdi.

ABD İLE ÇİN SAVAŞ GEMİLERİ BURUN BURUNA GELMİŞTİ

Geçiş, ABD ve Kanada savaş gemilerinin bu yıl Tayvan Boğazı'ndaki ikinci seyir faaliyeti oldu. ABD'nin Chung-Hoon muhribi ile Kanada'nın Montreal firkateyninin, 3 Haziran'da Tayvan Boğazı'ndan geçmişti.

Geçiş sırasında Çin donanmasına ait bir savaş gemisi, Amerikan gemisinin pruvasından yaklaşarak yolu kesmek üzere manevra yapması tehlikeli yakınlaşmaya yol açmıştı.

Tayvan Adası'nı topraklarının parçası ve Tayvan Boğazı'nı da karasuları olarak gören Çin, ABD'nin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. ABD donanmasının bölgedeki seyir ve keşif faaliyetleri iki ülke arasında gerginliğe sebep oluyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Gasap haydo 7 ay önce Şikayet Et
    Eeee sonuç? lan bırak hep aynı terane
    Cevapla
  • gercekk 7 ay önce Şikayet Et
    abd ucak gemilerini batirmak cin icin cocuk oyuncagi sesin 20 kat hizinda 60 100 km uzkliktaki bir gemiyi batirmak ateslendigi anda 2 sn bu surede asker elini dugmeye bile basamaz
    Cevapla
  • Murat gözükara 7 ay önce Şikayet Et
    Dünya savaşa gebe...... Fiziki altın alın.... Bankaya koymayın... En geç 5 yıl kaldı...
    Cevapla
  • Aksaray'lı 7 ay önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • TOKİ 7 ay önce Şikayet Et
    Rabbim sizi birbirinize yok ettirsin inşallah dört gözle savaşmanızı ve dünya da ki tehakkümünüzün batışı bekliyoruz Rabbim tez zamanda göstersin inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar
Süper Lig'de teknik direktör kıyımı! İnanılmaz rakam...