Libya'da sel felaketi! Ölü sayısı 6 bine çıktı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıkladı.

GİRİŞ 13.09.2023 11:46 GÜNCELLEME 13.09.2023 13:59
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Libya'nın resmi haber ajansı LANA'nın haberine göre, 10 Eylül'de meydana gelen sel felaketinde yalnızca Derne kentinde ölenlerin sayısının 6 bine yükseldiği belirtildi.

Libya’ya yardım elini uzatan ilk ülke Türkiye oldu... MSB paylaştıLibya’ya yardım elini uzatan ilk ülke Türkiye oldu... MSB paylaştı

ÖLÜ SAYISI 6 BİN OLDU

Haberde, Libya İçişleri Bakanlığı yetkilisi Muhammed Ebulmuşa'nın, "Derne'de vefat edenlerin sayısı 6 bin oldu. Felaket nedeniyle binlerce kişi kayıp." ifadelerine yer verildi.

Libya'da korkutan görüntülerLibya'da korkutan görüntüler

FRANSA, LİBYA'YA SAHRA HASTANESİ GÖNDERECEK

Fransa, sel felaketinden etkilenen Libya'ya sahra hastanesi gönderecek.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamaya göre, Fransa, Libya'da meydana gelen selin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatıyla bu ülkeye sahra hastanesi gönderecek.

Hastanenin 48 saat içinde çalışır halde olması için, gerekli personel bu akşam Libya'ya doğru yola çıkacak.

Macron, bu sabah ülkesinin, sel felaketinden etkilenen Libya halkıyla dayanışma içinde olduğunu belirtmişti. Selde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ileten Macron, Fransa'nın acil yardım sağlamak için kaynaklarını seferber ettiğini kaydetmişti.

KATAR, LİBYA'DA SAHRA HASTANESİ KURACAK

Katar'ın sel felaketi yaşanan Libya'da kuracağı sahra hastanesinin uçakla yola çıkarıldığı bildirildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari'nin, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Katar Kalkınma Fonu tarafından sunulan sahra hastanesini taşıyan uçak, Bingazi'deki Uluslararası Benina Havalimanı'na hareket etti.

Uçakta ayrıca, Katar Kızılay'ı tarafından sunulan tıbbi malzemeler ve gıda maddelerinin yanı sıra sel felaketi bölgelerinde insani yardım hizmeti veren arama kurtarma ekibi de bulunuyor.

LİBYA'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el-Kuni, ülkede yaşanan sel felaketi sonrasında Türkiye'ye sağladığı destek için teşekkür etti.

Başkanlık Konseyi medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Kuni'nin, Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Denizcilik, Havacılık ve Hudut Genel Müdür Yardımcısı Ferit Orçun Başaran ve Orta Doğu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Barbaros Dicle ile başkent Trablus'ta bir araya geldiği bildirildi.

Açıklamada, görüşmede Türkiye'den gelen heyetin Derne şehri başta olmak üzere Libya'nın doğusunu etkileyen sel felaketinde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye adına başsağlığı dilediği belirtildi.

Başkan Yardımcısı Kuni ise, "Libya halkının karşı karşıya kaldığı tüm sıkıntılarda Türkiye'nin destek olduğunu" ifade ederek, felaket sonrasında kurtarma sürecinde ve sel sularına kapılan kayıplara ulaşılmasında Türkiye'den gelen uzman ekiplerin katkı verdiğini kaydetti.

Kuni, sağladığı destek nedeniyle Türkiye'ye teşekkürlerini sundu.

LİBYA'DAKİ SEL FELAKETİ

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle dün ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık el-Harraz, bugün yaptığı açıklamada, ülkenin doğusunu etkisi altına alan sel felaketinde yalnızca Derne'de ölenlerin sayısının 5 bin 200 kişiye ulaştığını söylemişti.

Kızılhaç da Libya'daki sel felaketinde kayıp kişi sayısının 10 bine ulaştığını belirtmişti.

Libya’nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 70
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    kaddafi
    Cevapla
  • Bozoklu 7 ay önce Şikayet Et
    Allah yardımcıları olsun. Deprem dolayısı ile hastaneye çevrilen gemimiz vardı, keşke onu göndersek. Hem bu olaylar, hem ülkemizde yaşanan afetlere bakınca, Üç tarafı denizle çevrili ülkemizde, bir kaç yüzer hastane olması zaruret gibi. Afet harici zamanlarda da, kıyı şehirlerini gezerek, sağlık taraması vs için kullanılabilir...
    Cevapla
  • Kerim 7 ay önce Şikayet Et
    Selin sebebi yağmur değil topraktan dolgu ile yapılan barajın çökmesi dir. Topraktan baraj öı olur
    Cevapla
  • Ekrem BAYRAKDAR 7 ay önce Şikayet Et
    Rahmetli Kaddafinin ahtı tutuyor, bunlar daha iyi günler
    Cevapla
  • Devlet 7 ay önce Şikayet Et
    Bilmeden konuşmayın be.
    Cevapla
  • baki taştan 7 ay önce Şikayet Et
    allah yar ve yardımcıları olsun aziz türk milletinin ve hükümetimizin libyanın yanında olması onur verici hilalin gölgesi bütün dünyaya yeter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!
Çocuklarına karşı mezarlı önlem aldılar... Aydın'da 'Beni bahçeme gömün' akımı