Libya'da bir yıl OHAL ilan edildi! Derne'de kayıp sayısı korkunç seviyede

Libya'da selin yaşandığı bölgelerde, bir yıl süreli olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. 9 bin kişinin kayıp olduğu Derne kentinde içme suyundan 150 kişi zehirlendi. Sıcaklar nedeniyle hâlâ enkaz altında olan cesetler de kokmaya başladı.

GİRİŞ 16.09.2023 19:37 GÜNCELLEME 16.09.2023 19:48
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Selde sürüklenen insanlar, devrilen araçlar, yıkılan evler ve ağaçlar... Daniel Fırtınası Libya'yı yıkıp geçti. Ulusal Birlik Hükümetine bağlı Hastalıklarla Mücadele Merkezi Müdürü Haydar es-Sayih, yaptığı yazılı açıklamada, gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Ülkenin doğusundaki Derne kentinde, içme suyuna kanalizasyon suyu karıştığını aktaran Sayih, bu nedenle 150 kişinin içme suyundan zehirlendiğini kaydetti.

Kentte içme suyunun tüketime uygun olmadığını, başka kaynaklara yönelmek gerektiği ifade eden Sayih, sel yüzünden zarar gören tüm bölgelerde bir yıl süreyle OHAL ilan etme kararı aldıklarını bildirdi.

9 BİN KİŞİ KAYIP!

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Libya'ya yaklaşık 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak (29 ton) tıbbi malzeme gönderildiği belirtildi.

Temel tıbbi ekipman ile ilaç, ameliyat malzemesi ve ceset torbalarından oluşan malzemelerin bugün Bingazi kentine ulaştığı kaydedildi.

Açıklamada, Derne kentinde hâlâ 9 bin kişinin kayıp olduğu bilgisi paylaşıldı.

DERNE HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ

Hayatta kalanların büyük kısmının kenti terk etmesiyle Derne artık adeta hayalet şehir oldu. Hava sıcaklığının nispeten yüksek olması nedeniyle hâlâ enkaz altında olan cesetler de kokmaya başladı.

Felaket nedeniyle elektrik ve su kesintilerinin yaşandığı kentte arama kurtarma ekipleri ise tüm zorluklara rağmen cesetleri çıkarmaya devam ediyor.

Libyalı yetkililerin açıklamalarına göre sadece Derne'deki can kaybı 12 Eylül itibarıyla 5 bin 300'e ulaştı.

TOPLU MEZARLARA DEFNEDİLİYOR

Arama kurtarma ekiplerinin denizden ya da enkaz bölgelerinden çıkardığı cenazeler, kent kırsalında oluşturulan toplu mezarlarda toprağa veriliyor.

Ceset torbalarında mezarlığa getirilen naaşlar için burada önce cenaze namazları kılınıyor.

Afette hayatını kaybedenler, daha sonra buldozerler tarafından kazılan büyük mezarlara yan yana yerleştirilerek son yolculuklarına uğurlanıyor.

Derne kentinin 10 kilometre batısındaki Zahra el-Hamra bölgesinde oluşturulan toplu mezarlığa en son 12 naaş getirilerek, toplu şekilde defnedildi.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, şu ana kadar söz konusu bölgedeki toplu mezarlığa sel felaketinde yaşamını yitiren 3 bin kişinin cenazesi defnedildi.

Burada toprağa verilenler arasında Libyalıların yanı sıra kentte yaşayan yabancılar da bulunuyor.

LİBYA'DAKİ SEL FELAKETİ

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Libya’nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.

 

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 58
  • Das 7 ay önce Şikayet Et
    Sabotaj olabilir barajlar patlatilmis olabilir iyi arastirilmali
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Nuh'un tufanı gibi Allah belayı veriyor müslüman olduğunu söyleyen ülkelere ders çıkarsınlar hatalarından dönsün tövbe etsinler diye...Biz de depremi yaşıyoruz biraz empati lazım...
    Cevapla
  • Şeref 7 ay önce Şikayet Et
    Kaddafi ey Rahmetli lider. Abd Avrupa ne vereceğim dedi siz Kaddafi'nin canına kıydınız ancak belasını isteyen bir halk yapar bunu. Gerçekten ibret alınacak ve yakın tarihi ders olarak okutulacak bir ülke. Bizdekilere örnek olur mu zor daha 49 anlamamış Libya olayını. Uyanın heyyy uyanın İbret alalım hep beraber. Kınamadan hatalarının bedeli çok ağır oldu.
    Cevapla
  • Nmk 7 ay önce Şikayet Et
    Ne alakası var dere yatağına şehir kurarsan böyle olur
    Cevapla
  • Kemal el Diyarbakir 7 ay önce Şikayet Et
    Bakıyorum birileri Allah işine karışıyor boş boş konuşmayın gülme komşuna gelir başına ey kendini bir şey zanneden bedbaht eyer ölen iman ehliyse Allah in izniyle cennet ehlidir sizler kendi halinize ağlayınız bu haketmiş şu haketmiş sana düşmemiş..
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Sanki sende Risale-i Nur okuyor gibisin kardeşim. Doğru söze ne denir. Amenna ve saddakna
    Cevapla
  • Fatih KARAAĞAÇ 7 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
Türkiye'nin kuruyemiş haritası belli oldu! İşte en çok tüketilenler...