Azerbaycan'ın operasyonuna 'şahin' kesilen Antony Blinken'a zor soru

2 gün önce Azerbaycan'ın Anti-terör operasyonu için 'derhal durdur' çağrısı yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken bugün "Egemenlik, toprak bütünlüğü ve bağımsızlık söz konusu olduğunda ilgili herkes adına bu hususların arkasındayız." dedi.

GİRİŞ 23.09.2023 00:48 GÜNCELLEME 23.09.2023 09:11
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ ekonomik bölgesinde yürüttüğü anti-terör operasyonunda Ermenistan ordusuna ait çeşitli askeri unsurları 24 saat içerisinde etkisiz hale getirerek çok hızlı bir zafere imza attı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2 gün önce Karabağ’da ateşkes çağrısında bulunarak, “ABD, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki askeri eylemlerinden derin endişe duymaktadır ve Azerbaycan'ı bu eylemlerini derhal durdurmaya çağırıyor” demişti.

BLINKEN'A AZERBAYCAN SORUSU 

New York'taki Lotte Palace Hotel'de düzenlediği basın toplantısında Blinken, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Blinken, AA muhabirinin, "ABD'nin Karabağ'daki görüşmeleri yakından takip ettiğini görüyoruz. Türk mevkidaşınızla da konuyu görüştüğünüzü düşünüyorum. Ermenistan Başbakanı (Nikol) Paşinyan'la gerçekleştirdiğiniz telefon görüşmesinde ABD'nin Ermenistan'ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü tümüyle desteklediğini aktardınız. Aynı şekilde Azerbaycan'ın kendi toprak bütünlüğünü, Karabağ'da da dahil olmak üzere yeniden sağlama hakkını tanıyor ve destekliyor musunuz?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Bu hafta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşme fırsatı yakaladığını kaydeden Blinken, görüşmelerinde bu hafta bölgede yaşanan gelişmelerden duydukları endişeyi ilettiğini bildirdi.

Blinken, ABD'nin güç kullanımına karşı olduğunu ve bunun, barış çabalarına engel teşkil ettiğini söyledi.

Adil ve kalıcı bir barışın iki ülkeye de büyük fayda sağlayacağını belirten Blinken, böyle bir barışın "üç yıllık çatışmanın ardından tarihin gidişatında iyiye doğru güçlü bir değişim" olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Blinken, konuya ilişkin taraflar ve Avrupa Birliği (AB) ile yakın temasta olduklarını anlattı. Son 24 saatte Azerbaycan ve Karabağ Ermenilerinin temsilcileri arasında gerçekleşen görüşmelere dikkati çeken Blinken, müzakereler ve diplomasinin önemine işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Egemenlik, toprak bütünlüğü ve bağımsızlık söz konusu olduğunda ilgili herkes adına bu hususların arkasındayız." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 72
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    tukurdugumu yalarım demiş karşınızda eski Müslüman ve Türkler var arkasi da gelecek inşaAllah
    Cevapla
  • Vatan 7 ay önce Şikayet Et
    Osmanlı imparatorluğunun en zor zamanında bizleri arkadan vuran ermenilere hiç ama hiç güvenilmez.Dağlık Karabağda ermenilerin yeri ermenistandır.Bunlar Azerbaycanın başına beladır.
    Cevapla
  • Bekir 7 ay önce Şikayet Et
    Abd güç kullanımına karşıymış Fıkra bi kadat
    Cevapla
  • malkoçoğlu 7 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın en büyük teröristi ABD dir.
    Cevapla
  • hakkı 7 ay önce Şikayet Et
    zor oyunu bozar. Herkes güclünün yanındadır özellikle ABD
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler