3.7 milyar dolarlık anlaşma an meselesi!

Kanada, 3.7 milyar dolar bedel ile ABD’den MQ-9 Reaper Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile Hellfire füzeleri tedarik etmeyi planlıyor.

GİRİŞ 26.09.2023 06:42 GÜNCELLEME 26.09.2023 09:11
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Askeri ve savunma sanayii yetkililerine göre Ottawa, ABD hükümeti ve General Atomics ile belirsiz sayıda Reaper silahlı insansız hava aracı tedariki için müzakere “zeminini hazırlıyor”. Gelecek bahara kadar 400 milyon Kanada dolarından (296 milyon ABD Doları) fazla değerde bir sipariş verileceği bildiriliyor.

Ottawa Citizen’in aktardığına göre; Ulusal Savunma Sözcüsü Jessica Lamirande, “Sonuçlandırma aşamasının başarıyla tamamlanması halinde, sözleşmenin bu mali yıl içinde imzalanması bekleniyor. Bu mali yılın sonunda sözleşmenin imzalanmasının ardından ilk teslimatın 2028 yılında yapılmasını bekliyoruz.” dedi.

İnsansız hava araçları, teslim edildikten sonra Ottawa’daki bir komuta merkezinden yönetilecek.

HELFİRE TEDARİKİ

Bu ayın başında ABD hükümeti, Kanada’nın Reaper insansız hava araçları için 219 adet AGM-114 Hellfire füzesi ve ilgili ekipman satın almayı planladığını duyurdu.

Boeing ve Lockheed Martin tarafından geliştirilen havadan karaya füze, havadaki yavaş hareket eden uçakları ya da yerdeki zırhlı araçları etkisiz hale getirebiliyor. Lazer arayıcı başlık veya diğer güdüm sistemlerini kullanarak hassas vuruş kabiliyeti sağlıyor.

ABD’ye göre Hellfire, Ottawa’nın kuzey kutup bölgesinde SİHA devriyelerinin geliştirilmesini sağlayarak mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama kabiliyetini arttıracak.

SİHA PROGRAMI

2017 yılında Kanada hükümeti, ülkenin savunma kabiliyetlerini güçlendirmek için daha fazla silahlı insansız hava aracına yatırım yapma planını açıkladı.

Ardından gereksinimleri karşılamak için bir yarışma başlattı, ancak katılımcı geliştiricilerden birinin yarışmadan çekilmesiyle girişim zorluklarla karşılaştı.

Geçen yıl Ağustos ayında teklifini sunan General Atomics programın tek rakibi oldu.

Rapora göre, katılımcı şirketlerin denizaşırı operasyonlar için silahlandırılabilecek insansız hava araçları tedarik etmeleri gerekiyordu.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 52
  • Azeri kafkaslar 7 ay önce Şikayet Et
    Yav bu para rkonomiye gitmezde yetmezde hep yapıyoruz satıyoruz paralar nerede petrol ve doğalgaz bulduk paralar nerede artık haberlerin hepsi uydurma inanmayın
    Cevapla
  • Hakan 6 ay önce Şikayet Et
    Haberi düzgün okumamışsınız sanırım. Kanada Türkiye'den siha satın almamış. Amerika Birleşik Devletlerinden Reaper sihasını ve Hellfire füzelerini satın almış.
    Cevapla
  • Can 7 ay önce Şikayet Et
    Amerika haraç kesir!
    Cevapla
  • Hidayet 7 ay önce Şikayet Et
    Kanada silahları kendini korumaya değil, rusyadan satın alınan amerikan toprağı alaska için almış gibi görünüyor nokta
    Cevapla
  • Türkoğlu 7 ay önce Şikayet Et
    Yahu kanadaya kim ne yapar anlamadım. Paraları çok demekki .
    Cevapla
  • Tuzla 7 ay önce Şikayet Et
    Kanada amerikadan aldigi silahlara para vermez cunku amerikanin kanadada kutuplara yakin yerlerde usleri vardir kira karsiliginda silahi bedavaya alir biz incirlik ussu icin ne aliyoruz kurecik icin ne aliyoruz
    Cevapla
  • Murat 7 ay önce Şikayet Et
    Para ABD devletine gitmiyor ABD de bulunan özel silah şirketine gidiyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihine geçen skor!
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti