İslam’ın 'dördüncü kutsal şehri' Harar'da, Peygamber Efendimizin (S.A.V) doğumu kutlandı

Her yıl, Rebiul-evvel ayının 12. günü, Etiyopya'nın Harar şehrinde, peygamber efendimizin (s.a.v.) doğumu olarak kutlanır. Bu sevinçli gün, Kur'an-ı Kerim okunması, vaazlar ve nasihatler, siyerin gün boyu müzikle anlatımı yapılıyor.

GİRİŞ 29.09.2023 03:13 GÜNCELLEME 29.09.2023 03:51
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Etiyopya’nın tarihi şehri Harar, 100'e yakın camisi ve 100'den fazla türbesiyle İslam’ın dördüncü kutsal şehri olarak anılıyor. Harar'da Peygamberimizin doğumunun kutlanması, Rebiul-evvel ayının 11. gününün akşamı başlar.

İnsanlar evlerinde ve camilerde Kur'an-ı Kerim okurlar, Peygamberimizin hayatı hakkında hikayeler dinlerler. 12. gün sabahı, insanlar tekrar özel bir Mevlid kutlaması için bir araya gelirler. Bu kutlama genellikle Kur'an-ı Kerim okumasıyla başlar, ardından vaazlar verilir ve Peygamberimizin siyeri anlatılır. Alimler daha sonra Peygamberimizin hayatı ve öğretilerinin önemi hakkında konuşmalar yaparlar.

Konuşmalardan sonra kurbanlar kesilir ve eti fakirlere dağıtılır. Kutlama, Peygamberimiz ve ailesi için bir dua ile sona erer.

Peygamberimizin doğumunun kutlanması, Müslümanların sevinmesi, özellikle gayri müslimlerle beraber yaşanan bölgelerde bir gövde gösterisi ve Allah'ın kendilerine Peygamberimiz aracılığıyla bahşettiği nimetleri hatırlaması için bir zaman olarak görülür. Aynı zamanda, Peygamberimizin hayatı ve öğretileri üzerine düşünmek ve onun örneğini takip etme taahhüdünü yenilemek için bir zamandır.

Harar halkının, yıllık Mevlid kutlamasının yanı sıra, yıl boyunca Peygamberimizin doğumunu daha küçük ölçekte de kutladıkları da bilinmektedir.

Örneğin, Harar'da bir düğün olduğunda, kutlama her zaman bir Mevlid töreniyle başlar. Bu, Peygamberimizi onurlandırmanın ve yeni çift için onun bereketini dilemenin bir yoludur. Peygamberimizin doğumunun kutlanması, Harar kültürünün derinlemesine kök salmış güzel ve anlamlı bir geleneğidir.

HABER-VİDEO:MUSTAFA UZUN

 

Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    ulu önderimiz hazreti Muhamet mustafa (s.a.v)şefaatine muafak eylesin Yüce RABiM!
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    kutsal şehir yorumu doğru değildir, bunu söylemek haramdır. böyle bir ayet veya hadis yoktur. bu bir bidattır
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Harar bölgesinde yaşayanlar 300-350 yıl önce osmanlının gönderdiği askerlerin soyundan geldiklierini söylüyorlar ve kendilerini harar türkleri diye adlandırıyorlar
    Cevapla
  • Suat 7 ay önce Şikayet Et
    Peygamberimiz'e(sav) kim daha çok layık olmaya çalışıyorsa, o insanlar da, o insanların yaşadığı şehir de saygıdeğerdir, kıymetlidir.
    Cevapla
  • Mahmut 7 ay önce Şikayet Et
    Üçüncüyü öğrenmeden dördüncüyü öğrendim beşinci neresi acaba.dinimizde bir şeyin kutsallığını Allah tayin eder gerisi sizin kutsalınız dır dinin değil.
    Cevapla
  • Emin 7 ay önce Şikayet Et
    1. Mekke, 2 Medine, 3. Kudüs.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe'den Fransa'da büyük zafer!
Milyonerlerin ilk adreslerinde zirve değişmedi! İşte dünyanın en zengin şehirleri!