Sırbistan birliklerini sınıra yığdı! ABD'den Sırbistan'a çağrı: Derhal geri çekilin!

Beyaz Saray, Sırbistan'ın, Kosova sınırına "benzeri görülmemiş" şekilde askeri yığınak yaptığını belirterek, Belgrad yönetimini güçlerini derhal geri çekmeye çağırdı.

GİRİŞ 30.09.2023 04:32 GÜNCELLEME 30.09.2023 09:08
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Vucic görüşmeyle ilgili, "Blinken yaptırımlardan bahsetti. ABD'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu söyledim" dedi.

Blinken ile Vucic'in görüşmesinden birkaç saat sonra ise Beyaz Saray, Sırbistan'ın, Kosova sınırına "benzeri görülmemiş" şekilde askeri yığınak yaptığını belirterek, Belgrad yönetimini güçlerini geri çekmeye çağırdı.

'BLİNKEN, SIRBİSTAN'A MUHTEMEL YAPTIRIMLARDAN BAHSETTİ'

Vucic, telefon görüşmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Görüşmemiz kolay geçmedi" ifadesini kullandı ve Kosova'nın kuzeyinde 24 Eylül'de yaşananlara değindiklerini kaydetti.

Blinken ile Kosova'nın kuzeyinde gerilimin azaltılması hususunda hem fikir olduklarını ifade eden Vucic ülkesinin NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) bölgedeki varlığını desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, "Blinken uygun şekilde davranılmaması durumunda Sırbistan'a muhtemel yaptırımlardan bahsetti. Kendisine ABD'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğunu söyledim. Buna karşı olduğumu dile getirdim" diye konuştu.​​​​​​​

BEYAZ SARAY'DAN SIRBİSTAN'A: BİRLİKLERİNİZİ GERİ ÇEKİN!

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük çevrim içi basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sırbistan'ın, Kosova sınırına "benzeri görülmemiş" şekilde askeri yığınak yaptığını gözlemlediklerini ifade eden Kirby, "Bunun oldukça istikrarsızlaştırıcı bir gelişme olduğuna inanıyoruz." dedi.

Kirby, "Sırbistan'ı bu güçleri sınırdan çekmeye ve hararetin düşürülmesine katkıda bulunmaya çağırıyoruz." diye konuştu.

KOSOVA'DA NE OLMUŞTU?

Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu 1 polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, "profesyonel bir terörist/suç yapılanması" olarak nitelendirdiği ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutmuştu.

Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisince kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska'da düzenlenen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2'si saldırgan, 4'ü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplarca yapıldığını doğrulamıştı.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 84
  • Kızılelma 6 ay önce Şikayet Et
    Sırplar Kana susamış vahşiler gibiler.Lakin Belalarını bulurlar.
    Cevapla
  • Turan kaya 6 ay önce Şikayet Et
    Bu sirplar külliyen zarar hep hizmetkar hep hizmetkar soylarini kurutmaya yemin etmiş bu kiralik kuduz köpekler
    Cevapla
  • selim asaf 6 ay önce Şikayet Et
    acil tb2 15 adet kosovaya nakil edelim, 500 adet mühimmat beraberinde, sırpları tek saldırıda püskürtürsek bir gecede savaş başlamadan biter
    Cevapla
  • zahit 6 ay önce Şikayet Et
    Tarihte olduğu gibi yine balkanlar ve yine dünya savaşı. Evet halkımız milletimiz bu savaşa hazır olsun. Ülkemiz yıllardır hazırlık yapıyor ve bu sefer bu savaşın dışında kalmamız maalesef imkansız. Ekim sonunda Türk askeri birliği açıklandığında çok daha yakın olacağız savaşa
    Cevapla
  • erdem 6 ay önce Şikayet Et
    Türkiye Kosavaya 10 ila 20 adet Tb2 verdi, Kosavaya ordusunun birçok askeri Türkiyede eğitim gördü ve görüyor. Türkiye silah ve techizat noktasundada yardımlarını sürdürüyor. Bence bu sefer kimsenin öüdahalesine gerek kalmadan Kosavaya ordusu sıplatı yenecektir. Tabi Türkiye savaş planı ve yönlendirme ile Kosavaya ciddi katlı verebilir. TB2 ye yine büyük görevler düşecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik